Italiensk marmor til operaen

Hovedarkitekt Kjetil Trædal Thorsen peker på vinnersteinen, den italienske marmoren. Foto: Scanpix

Hovedarkitekt Kjetil Trædal Thorsen peker på vinnersteinen, den italienske marmoren. Foto: Scanpix

Det blir italiensk marmor på den nye operaen i Bjørvika. Det har Statsbygg bestemt.

Den nye operaen i Bjørvika i Oslo skal bekles med i italiensk marmor av typen «Bianco Carrara» la Facciata. Dermed blir det ikke brukt norsk granitt, som blant andre flere politikere har krevd. Det vil koste 57 millioner kroner å kjøpe marmoren, sier prosjektansvarlig hos Statsbygg, Roar Bjordal.

- Den italienske marmoren svarte best til de kriteriene vi skulle ta utgangspunkt i: Prisen, det tekniske, det estetiske, og organiseringen fra leverandøren, sier Bjordal.

To andre steiner, en granitt fra Spania og en granitt fra Kina, lå også høyt på listen for å bli valgt til å kle den nye operaen i Bjørvika.

I rapporten fra Statsbygg understrekes det at det ikke skal brukes marmor på vertikale veggflater eller i skvalpesoner som kommer i kontakt med sjøvann. Her skal det brukes kledning av granitt.

- Utrolig trist

Åslaug Haga ønsket norsk stein til operaen Foto: Scanpix

Åslaug Haga ønsket norsk stein til operaen Foto: Scanpix

- Dette er utrolig trist. Jeg hadde håpet at de ville tenkt seg om og gjort klokere valg. Det er både kulturpolitisk og næringspolitisk helt meningløst at man ikke velger norsk stein.

Haga mener at et valg av norsk stein ville gitt et løft for norsk steinindustri og tatt vare på arbeidsplasser, i tillegg til det kulturelle aspektet ved det.

- Noe av det Norge forbindes med er fjorder og fjell, og at vi ikke skal bruke denne muligheten til å bruke stein på et av de svært få kulturbyggene som vi skal bygge i Norge, det er for meg helt utrolig.

Aslaug Haga sier hun skal ta dagens avgjørelse med seg videre til partiene på Stortinget, men er ikke optimistisk etter dagens avgjørelse.

Til tross for kritikken om at den italienske marmoren blir dyr å vedlikeholde, står Statsbygg fast på valget av marmoren

Til tross for kritikken om at den italienske marmoren blir dyr å vedlikeholde, står Statsbygg fast på valget av marmoren

Innstilte kjøpet

Etter at Statsbygg tidligere i sommer opprinnelig bestemte seg for den italiensk Carrara-marmor, uttalte en rekke eksperter at den italienske marmoren kunne komme til å koste mer enn den vrakede norske granitten, på grunn av høye vedlikeholdskostnader. Det skyldes at marmoren gråner fort og at det koster å holde den hvit.

Kritikken mot marmoren førte til at kulturminister Valgerd Svarstad Haugland innstilte kjøpet, for å få en vurdering av byggherren Statsbygg.

Statsbygg har innhentet ytterligere utredninger fra Rambøll Danmark, Svenska Forsknings- og provningsinstitutet og Universitetet i Oslo. SINTEF har dessuten, som for lengst planlagt, vurdert vedlikeholdsproblematikken knyttet til de ulike steinene.

Fornøyd

Prosjektleder for operabygget hos arkitekten Snøhetta AS, Tarald Lundevall er fornøyd med valget.

Dette er en veldig bra og pen stein. Opera kommer fra Italia, så jeg synes det er flott at det blir italiensk stein. Dessuten er bruddet så stort at det kan levere den masse som det norske operabygget trenger. Det norske

steinalternativet er jo veldig mye dyrere, sier Lundevall.

Han er ikke bekymret for vedlikeholdet.

- Vedlikeholdsutgifter har man med alle typer stein. Dette er en kjent steinsort som man er vant til å vedlikeholde.

Ifølge en undersøkelse fra Opinion utført for Aftenposten i september ville 69 prosent av det norske folket ha norsk granitt, bare 15 prosent ønsket italiensk marmor, mens 16 prosent ikke hadde noen mening.

Lyd og video

Se også

Lenker

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.