Hopp til innhold

Kjendisarkitekt slakter Munch-planer

En av Europas mest innflytelsesrike arkitekter har engasjert seg i NRKs kåring av Norges styggeste bygg. Professor Gabriele Tagliaventi er lite imponert over norsk arkitektur og stiller seg spesielt kritisk til det nye Munchmuseet i Bjørvika.

Det nye, planlagte Munchmuseet «Lambda»

Debatten rundt byggingen av Munch-Stenersenmuseet i Bjørvika får kritikk fra internasjonalt hold.

Foto: HAV Eiendom

Professor Tagliaventi arbeider ved Universitetet i Ferrara og har flere internasjonale verv på merittlisten. Professoren er direktør for organisasjonen «A vision of Europe» som også samarbeider med Prins Charles.

Tagliaventi har vært kurator ved flere utstillinger, blant annet på Rådhusplassen i Oslo på slutten av nittitallet.

Nazibunkere og impotens

Den innflytelsesrike arkitekten har gått gjennom hele listen av nominerte bygg på NRK.no. På sin egen nettside betegner han kandidatene som et skrekkens galleri der bygningene både ligner styrtede romskip og dårlige imitasjoner av nazibunkere fra krigens dager.

I tillegg mener Tagliaventi at en del av bidragene mislykkede forsøk på fallossymboler, men at disse byggenes feilslåtte arkitektur, gjør at de minner mer om enorme ereksjonsproblemer.

Les: Tynset rådhus Norges styggeste

Slakter Munchmuseet

Gabriele Tagliavneti

Arkitekt Gabriele Tagliaventi vil stoppe byggingen av det nye Munchmuseet

Foto: AVOE

Selv om alle bidragene på NRKs liste får det glatte laget av italieneren, reagerer han spesielt sterkt på det eneste bygget som enda ikke er reist. Kjendisarkitekten går hardt ut mot planene om det nye Munchmuseet, som etter planen skal stå ferdig i Bjørvika ved Operaen i 2014.

Tagliaventi mener at bygget vil ødelegge den vakre havnen i Oslo og at byggeplanene må stanses.

Professoren oppfordrer alle sine lesere til å stemme på Munch-Stenersenmuseet som Norges styggeste bygg og at man ved å gjøre det, vil få Edvard Munchs evige takk.

Les: Riksantikvar vil stanse Lambda

Museet, ved navn Lambda, har tidligere skapt mye debatt. Jurymedlem Peter Butenschøn i Norges styggeste bygg, uttalte seg sterkt kritisk til byggeplanene da avgjørelsen falt i fjor.

– Bygget er dumt, enkelt og upoetisk. En knyttneve midt i Bjørvika, sa Butenschøn til NRK da byggeplanene ble offentliggjort i 2009.

Ønsker kritikken velkommen

Peter Butenschøn

Peter Butenschøn er fortsatt kritisk til Lambda.

Foto: BJØRN HALFDANSEN / Scanpix

Butenschøn er ikke mildere i kritikken når NRK.no tar kontakt for å høre hva han syns om at Lambda får internasjonal oppmerksomhet.

– Det er flott at internasjonale krefter reagerer. Jeg syns at dette er et glimrende stikk til Oslo kommune som har slått seg på brystet med at denne bygningen skal sette Oslo på verdenskartet.

Arkitekten mener at museets utseende ikke gir noen tillit som kunstinstitusjon og at det ser ut som et hvilket som helt annet bygg i glass og stål.

– Lambda ser ut som et spansk kontorbygg og mangler fullstendig autoriten som et kunstmuseum skal gi, så jeg tror ikke siste ord er sagt i denne saken, forteller Butenschøn til NRK.no.

Les: - Munchmuseet er en kopi!

Les: Skjebnedag for Munch-museet

– Bygget er en stor feil

Tommy Sørbø undrer

Tømmy Sørbø likestiller Lambda med Oslo Plaza og Postgirobygget.

Foto: Angelique Krafft

Arkitekten får støtte av sin jurykollega Tommy Sørbø som etterlyser ydmykhet hos Oslo Kommune.

– Det er på tide at det svelges litt stolthet og at man innser at det ble gjort en gedigen feil da dette bygget ble bestilt. At fagpersoner i Europa har engasjert seg er veldig positivt og vi kan bare håpe på at det vil ha en effekt.

Sørbø mener det vitner om historieløshet om byggeplanene gjennomføres.

– Jeg er sikker på at dette vil bli et nytt Plaza eller Postgirobygg som vi rister på hodet av om 20 år. Dette er alle i Norge tjent med å unngå, sier Sørbø til NRK.no.

Vil ikke kommentere kritikken

Karl Otto Ellefsen

Rektor ved arkitekthøyskolen, Karl Otto Ellefsen

Foto: Nyhetsspiller

Rektor ved arkitekthøyskolen Karl Otto Ellefsen satt i juryen som valgte den spanske arkitekten Juan Herreros sitt forslag.

Les: Herreros fornøyd med Munch-dialog

Ellefsen har har tidligere uttalt at Lambda er tegnet av en meget dyktig arkitekt og at plasseringen i Bjørvika er utmerket. Han kjenner ikke til den italienske professorens meritter og ønsker heller ikke å si noe om kritikken fra Tagliaventi.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette, men et fellestrekk for italienske akademikere er at det virker som alle kan skilte med imponerende CV'er, sier Ellefsen til NRK.no.


NRK har ikke lykkes i å komme i kontakt med professor Gabriele Tagliaventi.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.