Hopp til innhold

Islands siste nasjonalskald

Halldór Laxness var kontroversiell og forandret stadig mening. Han var både hatet og beundret. I sin litteratur viser han Islands utvikling bedre enn noen annen.

Halldór Laxness fotografert i 1974.

Halldór Laxness fotografert i 1974.

Foto: Owesen, Paul / Scanpix

Halldór Laxness (1902 - 1998) hadde fartet mye rundt i verden før han i 1945 slo seg ned i hjemlandet. I Mosfellsdalur - ca 20 minutters kjøring fra Reykjavik - bygget han sin funkisvilla Gljufrasteinn der han ble boende til sin død. Idag er villaen et museum som viser hvordan forfatteren hele tiden var "i tiden". Hit går Kunstreisen.

Halldór Laxness' hjem Gljufrasteinn.
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Ut for å se hjem

Allerede som 17-åring dro Halldór Gudjónsson ut i Europa der et av stoppene var klosteret St. Maurice i Clervaux i Luxembourg. Her fant han den katolisisme som en gang hadde preget Island. Og ikke bare konverterte han til katolisismen. Han fristet også en periode tilværelsen som munk ved klosteret. Da tok han etternavnet Laxness etter familiegården der han vokste opp og la til mellomnavnet Kiljan. To år bodde han også i USA der han møtte kommunismen. Men hele tiden bar Laxness med seg tanken på Island i sitt hjerte - og var opptatt av hvordan dette fattige landet av jordbrukere og fiskere skulle komme seg videre - samtidig som man tok vare på de rike kulturelle skattene landet hadde. Han så Island utenfra og formidlet sine observasjoner i romaner og essays. Et forfatterskap som i 1955 ble belønnet med Nobelprisen.

En forfatter i Kunstreisen?

Det er tre grunner til at vi lar Kunstreisen stoppe i Laxness' villa Gljufrasteinn. For det første er huset et svært godt eksempel på sin tids arkitektur, funksjonalismen. For det andre viser kunsten på veggene tydelig utviklingen i landets billedkunst - fra landskapet til det mer abstrakte uttrykket.

Blikk mot spisestuen.

Blikk mot spisestuen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Og for det tredje er Laxness en person som var så i ett med sin tid, og som gjennom sitt forfatterskap viser Islands sjel og utvikling på en måte som ingen hadde gjort før ham. Og målet for Islandsserien her i Kunstreisen er nettopp å søke det islandske i ulike kunst- og kulturuttrykk.

Fra arbeidsrommet til Laxness.

Her sto han og skrev, mens konen renskrev ved skrivemaskinen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Fra stuen der Laxness spilte sin Bach.

Fra stuen der Laxness spilte sin Bach.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.