Hopp til innhold

Inviterer Scorsese til Norge for å filme «Snømannen»

Om filmens Harry Hole tar plass ved stambordet på restaurant Schröder i Oslo er fortsatt uklart, men kulturbyråden har invitert regissør Martin Scorsese til hovedstaden.

Martin Scorsese regissør for filmatiseringen av Jo Nesbøs Snømannen

Martin Scorsese er klar for regijobben og vil filmatisere Jo Nesbøs bok, men om innspillingen skjer i Oslo er fortsatt uavklart.

Foto: Scanpix

– Scorsese takket høflig og sa at Oslo er med i vurderingen av hvor filmen skal spilles inn, sier byråd Hallstein Bjercke (V) til NRK. Han håper å få den verdensberømte regissøren på besøk i løpet av våren.

Fjorder og fjell ikke nok

Men selv om Norge kan by på Harry Holes stampub, vakre fjorder og fjell, er det for dyrt for både norske og utenlandske produsenter å jobbe her.

Erik Poppe filmer for tiden sin nye film, «A Thousand Times Good Night» i Irland. Han sier han gjerne skulle filmet i Norge, men at det blir for dyrt.

Aldri før har så mange norske spillefilmer flagget ut. I 2008 og 2009 var det ingen. I fjor ble hele sju filmer helt eller delvis, spilt inn i utlandet. Hver fjerde norske film ble i 2011 spilt inn utenfor Norge.

Filmflukt og handlingsplan

Filmflukten bekymrer her hjemme. Ved Harry Holes stambord i Oslo sier kulturbyråd Hallstein Bjercke at han synes det er synd at det ikke finnes en statlig støtteordning for store filmproduksjoner i Norge.

Han får støtte fra en samlet opposisjon på Stortinget, og også i noen grad fra næringsminister Trond Giske. Han har merket seg at det er andre land som har tiltrukket seg de store produksjonene, som for eksempel Irland.

Se video:

Dyrt å filme i Norge

Erik Poppe har flagget ut filminnspillingen til Irland

– Men vi har jo et potensial innenfor reiseliv og markedsføring av Norge. Filmbransjen ligger i skjæringspunktet mellom kultur og næring, sier Trond Giske.

Derfor får bransjen en plass i en handlingsplan som blir presentert på nyåret.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)