Hopp til innhold

Instagram-poesi på bestselgerlistene: – Som å publisere notatblokken

Poesibøker med dikt fra Instagram havner på bestselgerlistene hos bokhandlerne. Men litteraturkritiker mener formen knapt kan kalles poesi og sammenligner det med hurtigmat.

Instagram-poesi

Lettleselige kortdikt ser ut til å slå godt an hos leserne. Dette diktet er fra Instagram-kontoen til Alexander Fallo, som også har gitt ut bok. Boken hans gikk rett til topps på listen for skjønnlitteratur.

Foto: Linda Marie Vedeler / NRK

Du har kanskje sett det i instagram-feeden din?

Noen korte setninger som former et dikt. Det kalles instagram-poesi, og flere forfattere starter nettopp med å dele poesien sin på Instagram, før de blir gitt ut i bokform.

Instagram-poesi fra Alexander Fallo

Instagram-poesi fra Alexander Fallo.

Foto: Skjermdump / Instagram

Trygve Skaug, Victoria Dalsberget og Alexander Fallo er alle norske forfattere som skriver Instagram-poesi. Etter å ha publisert egen poesi på Instagram har de gitt ut bøker med diktene sine.

Lettleselige kortdikt ser ut til å slå godt an hos leserne. Poesibøker med Instagram-poesi har flere ganger havnet på bestselgerlistene hos bokhandlerne.

Bygget opp publikum på Instagram

Victoria Dalsberget ga nylig ut diktboken «Du er nok». Etter kort tid havnet den rett på bestselgerlisten hos bokhandlerkjeden Ark.

Diktene som hun også har lagt ut på sin Instagram-konto under navet enkel_poesi, er kort og konsis poesi som kretser rundt unge menneskers selvbilde. Hun tror at tematikken kan ha noe si for hvorfor boken selger godt.

Instagram-poet Victoria Dalsberget

Enkel poesi: Victoria Dalsberget skriver korte dikt med fokus på unges selvbilde.

Foto: Eigil Korsager

– Selv om de aller fleste som følger meg er unge kvinner, så har jeg fått tilbakemeldinger fra folk i alle aldre og med ulik type bagasje.

Forfatteren Alexander Fallo startet med såkalt instagram-poesi for 8–9 år siden for sine den gang 300 følgere. Nå har han over 20.000 følgere og gir ut poesien sin i bokform. For han har Instagram-poesien vært en døråpner.

– Instagram har gitt meg et fint utgangspunkt for en bok med tanke på lesere. Jeg har bygd meg opp et publikum, og hadde dermed et annet utgangspunkt enn den typiske debutanten, sier Fallo.

Fallo har tidligere gitt ut boken «Du fucker med hjertet mitt nå». Debutboka suste rett inn på bestselgerlista for skjønnlitteratur.

Alexander Fallo

Forfatteren Alexander Fallo startet som Instagram-poet og har siden gitt ut bok.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

Publiserer det som en gang var notatblokken

Men litteraturkritiker og Aftenposten-anmelder Preben Jordal er ikke nådig i sin kritikk av Instagram-poesien.

– Å mene at Instagram-poesi er god poesi, er det samme som i interiørverden å mene at å ha store bokstaver med «love» og «home» er fint, sier Jordal og peker på en folkelig interiørtrend som aldri slo an blant interiørekspertene.

Han er usikker på om instagram-poesi egentlig har noe med poesi å gjøre.

– Mitt inntrykk er at man publiserer det som en gang var notatblokken.

Han understreker at han ikke har noe imot at instagram-poesien finnes, men han er kritisk til at forlagene gir det ut som diktsamlinger.

Preben Jordal

Preben Jordal er litteraturkritiker. Han er skeptisk til forlagene som trykker Instagram-poesi og gir det ut som diktsamlinger.

Foto: Aftenposten

– Jeg savner det språklige arbeidet i Instagram-poesien. Det fremstår som lite gjennomarbeidet og med lettvinte løsninger, litt som hurtigmat, sier Jordal.

Dalsberget mener det er dumt å utelukke et helt format, og at det er stor variasjon i poesien på Instagram.

– Kritikere må gjerne mene noe om diktene, og kalle dem hva de vil, men personlig er det ikke så veldig viktig for meg hva de mener om Insta-poesi generelt. Det kunne jo vært interessant å vite om de har satt seg ordentlig inn i det, og sett på forskjellene mellom kontoene.

Leter etter talent på Instagram

Informasjonssjef i forlaget Vigmostad og Bjørke, Anne Iversen mener Jordal må oppdatere kunnskapen sin.

– I alle litterære uttrykk er det flere sjangre, og man kan godt kalle Instagram-poesi en egen sjanger. Samtidig er det kvalitetsforskjeller også blant mer etablerte poeter som kun gis ut i tradisjonell bokform.

– Jeg tenker det er en rar ting å si, og det vitner om at man ikke har satt seg inn hva Instagram-poesi er, sier Iversen om kritikken fra Jordal.

Iversen tror de kan finne flere talenter på Instagram.

– Det er der de unge, og for så vidt mange eldre, er. Der vil man finne mye talent, så dette er kanaler vi følger veldig nøye med på, sier Iversen.

Instagram-poesi

Instagram-poesi fra Victoria Dalsberget som også har gitt ut bok.

Foto: Skjermdump / Instagram

Bekymret for om antall følgere avgjør

Jordal på sin side er bekymret for at forlagene publiserer Instagram-poesi på bakgrunn av antall følgere og ikke på grunn av kvaliteten.

– Det virker som om forlagene bare skanner Instagram-bildene og trykker på print, sier han.

– Vi ville aldri antatt en forfatter på grunn av antall følgere. Det må være kvalitet i bunn i teksten som presenteres, svarer Iversen.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh