Hopp til innhold

Vanskelig å danse seg rik

Ønsker du å gjøre penger på å jobbe med kultur og scene kan det lønne seg å satse på administrasjon fremfor utøvende scenekunst.

Fra Nasjonalballettens oppsetning "Et moderne sted" av Ingun Bjørnsgaard

I NRKs gjennomgang av skattelistene går danserne frem som den dårligst betalte kunstnergruppen.

Foto: Den Norske Opera og Ballett

De utøvende kunstnerne innen dans, musikk og drama tjener langt mindre enn kultur-Norges direktører og byråkrater.

En gjennomgang NRK har gjort i skattelistene viser at selv ikke de fremste stjernene i Nasjonalballetten har en snittlønn på over 330 000 kroner. Operasjefen tjener over én million.

Det samme gjelder landets mest anerkjente musikere og skuespillere.

Gjennomsnittsinntekt utøvende kunstnere og kulturtoppene

Hvem

Snittsinntekt

Prosjektbaserte dansere

162 664

Dansere i Nasjonalballetten

329 635

Skuespillere ved Det Norske Teateret

423 063

Musikere i Filharmonien

490 521

Ti sentrale kultur-topper

964 424

Penger i byråkratiet

Mens mange av de som til daglig står på scenen sliter for å leve av kunsten, får kulturadministrasjonen godt betalt. Tabellen under viser et utvalg på ti sentrale kultur-topper, blant dem tjener ingen under en halv million.

Flere av topplederne har en inntekt på over én million kroner, men de færreste av scenekunstnerne nærmer seg lignende beløp. De aller fleste har en inntekt på langt under en halv million.

Og det er ikke bare de øverste lederstillingene som er godt betalt: Også mellomledere, som økonomi- og administrasjonsansvarlige, markedsansvarlige og teknisk ansvarlige, tjener godt på kunsten.

Kulturtoppenes skatt og inntekt 2009

Navn

Stilling

Inntekt

Formue

Skatt

Paul Curran

Operasjef, Den Norske Opera

1.073.974

0

457.407

Tom Remlov

Adm.dir., Den Norske Opera

776.640

0

392.675

Espen Giljane

Ballettsjef, Nasjonalballetten

833.482

3.078.544

368.164

Odd Sverre Gullberg

Adm.dir., Oslo-Filharmonien

2.275.572

3.520.468

991.523

Bernt Einar Bauge

Adm.dir., Bergen-Filharmonien 

901.832

0

381.643

Vidar Sandem 

Teatersjef, Det Norske Teater

737.869

134.572

304.843

Astrid Driva Rødsand

Adm.dir., Det Norske Teater

616.189

0

241.193

Ole Jacob Bull

Avgått direktør, Norsk Kulturråd

678.001

415.189

275.553

Anne Aasheim 

Påtroppende direktør, Norsk Kulturråd

1.528.926

0

689.119

Anniken Huitfeldt

Kulturminister 

812.359

0

366.230

Ekspander/minimer faktaboks

Ingen dans på roser

Tom Remlov

Tom Remlov tjener langt mer enn de utøvende kunstnerne ved Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Nederst på inntekstabellen ligger danserne. Ifølge forbundsleder i Norske Dansekunstnere Tone Øvrebø Johannessen, er dansere og koreografer en av landets dårligst betalte kunstnergrupper.

– Det store flertallet utdannede dansere jobber uten fast stilling og sliter for å holde seg i yrket. Den siste landsdekkende undersøkelsen som ble gjort viste at norske dansere i snitt tjener under 150 000 kroner på sin kunstneriske virksomhet, sier Øvrebø Johannessen til NRK.

De fleste dansekunstnere jobber prosjektbasert og på midlertidige kontrakter. Det er de færreste som kommer seg til Nasjonalballetten eller til dansekompaniet Carte Blanche der danserne er sikret tariffavtaler.

– Det tøft å leve av å dansen og det er et stort frafall. Mange av de som tar utdanning i dans klarer ikke å etablere seg og går ganske raskt videre til andre utdanninger. Mange slutter også i 30-årene fordi det er vanskelig å få en kontinuerlig yrkeskarriere og inntekt, sier Øverbø Johannessen.

Skuffet over statsbudsjettet

På statsbudsjettet for 2011 blir Den Norske Opera & Ballett lovet et tilskudd på 488,6 millioner kroner. Musikernes fellesorganisasjon (MFO) organiserer det kunstneriske personalet i operaenm og mener fortsatt det gjennstår store utfordringer med hensyn til lønnsnivået for de utøvende kunstnerne.

– Etter streiken i sommer har vi oppnådd en viss lønnsøkning som kommer fra og med 1. januar, sier Tore Walmsnæss i MFO.

Til tross for lønnsøkningen er det fortsatt ingen av ballettdanserne som runder en halv million i inntekt.

– De beløpene som har blitt øremerket dans i statsbudsjettet er ikke store nok til å nå inntektene til den alminnelige danser, sier Øvrebø Johannessen fra Norske Dansekunstnere.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.