Hopp til innhold

Ingrid Espelid Hovig

Hun har en forkjærlighet for persille og "det å juksa litt". Ingrid Espelid Hovig er gjest i Stjerneklart.

Ingrid Espelid Hovig
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ingrid Espelid Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen. Hun tok artium som privatist, og gikk på Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk fram til 1950. Deretter arbeidet hun i 12 år som husstellærer og ble også knyttet til Opplysningskontoret for fisk.

I 1962 søkte hun på jobb i NRK som programsekretær for Kosthold, Ernæring & Forbrukerstoff, og da hun fikk den, ble hun med ett en av landets første TV-kjendiser – i godt selskap med TV-personligheter som Erik Diesen, Erik Bye, Per Øyvind Heradstveit, Mette Janson og Haagen Ringnes.

Hennes samarbeid med ernæringsekspert og professor Kaare Norum, hennes mange reiser rundt om i landet, hennes forkjærlighet for persille og det å juksa litt, samt hennes fabelaktige folkelighet og sjarme, er ting vi husker fra hennes lange karriere som hele Norges matmor. Faktisk hele 32 år ble det i NRK.

Sin første kokebok ga hun ut tidlig på 70-tallet, og siden har hun bidratt til over 50 kokebøker. Veldig mange kjenner ”Den rutete kokeboken”, en slags nasjonalkokebok, som hun er redaktør for. 53 år gammel giftet Ingrid seg med arkitekten Jan Inge Hovig, mannen bak bl.a. Ishavskatedralen i Tromsø, men bare en uke etter bryllupet døde han dessverre, bare 57 år gammel.

Ingrid Espelid Hovig har fått en rekke priser og utmerkelser, bl.a. Karl Evangs pris, Kringkastingsprisen og ikke minst er hun Ridder av St. Olavs orden, 1. klasse. Hun var den første ikke-amerikaner som fikk prisen ”The Life Time Achievment Award” som deles ut av matorganisasjonen ”International Association of Culinary people” der hun er medlem. Selv etter å ha passert 80 år er hun fortsatt aktiv, som konsulent for Gyldendal og som ernæringsrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet. Men først og fremst er hun elsket av menn og kvinner, gamle og unge, gode og dårlige kokker, som hele Norges matmor. Det tar jeg meg en persillekvast på!

Stjerneklart med Ingrid Espelid Hovig, mandag 04.06.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober