Hopp til innhold

Ingen norske arkitekter videre i prestisjekonkurranse

HELSINKI (NRK): Seks arkitektbyråer er valgt ut til å konkurrere om å lage et nytt Guggenheim-museum i Helsinki i Finland. Ingen av de utvalgte er norske.

Helsinki Guggenheim-museum

HELSINKI: «Quiet Animal» er ett av bidragene som har nådd finalen i arkitektkonkurransen.

Foto: Guggenheim

Helsinkis planlagte Guggenheim-museum er et enormt prosjekt med en forventet prislapp på 1,1 milliarder kroner. Guggenheim Helsinki skal bli et landemerke, og et nytt og moderne museum for nordisk kunst og design.

1715 arkitektkontorer fra hele verden – derav 14 norske – har deltatt i første runde av arkitektkonkurransen og vist fram sine visjoner for signalbygget i hjertet av Finlands hovedstad.

I dag ble det kjent hvilke seks bidrag som går videre til finalen. Ingen av dem er norske.

Se alle finalistene her (se også bilder helt nederst i saken).

Nordisk tempel for kunst og arkitektur

De seks finalistene er fra arkitektkontorer i Frankrike, Spania, Tyskland, Storbritannia og USA, og av dem skal det i juni kåres en vinner. Dette er den første åpne internasjonale arkitektkonkurransen som Solomon R. Guggenheim-stiftelsen inviterer til.

Konkurransen har vært anonym, og juryen vet ikke hvem av de seks finalistene som har laget hvilket bidrag.

Tanken er at det finske Guggenheim-museet skal vise fram viktig moderne kunst fra det 20. og 21. århundre, med en spesiell vekt på nordisk kunst og arkitektur.

Juryleder Mark Wigley sier at de står på terskelen til en ny måte å tenke museer og arkitektur på.

– De utvalgte viser vei. Vi visste ikke hva vi lette etter, men disse seks viste oss noe nytt og ulike måter å tenke på. Nå må de jobbe fram til juni for å vise hva deres visjoner kan utvikles til. Da velges den ene, sier han.

Har skapt strid

Protester i Helsinki

PROTESTER: Samme dag som de seks finalistene presenteres, protesterer disse finnene mot den offentlige pengebruken med bannerteksten «Ikke med våre penger».

Foto: Agnes Moxnes

Prosjektet har vært omstridt i Finland, særlig med tanke på at Guggenheim-stiftelsen ber om at en tredel av byggekostnadene på 1.1 milliarder kroner dekkes med offentlige penger, som et honorar for bruk av Guggenheims ekstremt sterke merkevare.

Dessuten stiller mange seg kritisk til argumentet om at Helsinki vil oppleve en lignende økonomisk blomstring som andre byer med Guggenheim-museer (New York og Bilbao) har opplevd.

– Men kan man skape nye signalbygg i en verden stapp full av nettopp signalbygg. Når det enestående og originale er blitt det vanlige, hva står igjen da?, spør NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes i denne kronikken på NRK Ytring.

Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim
Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim
Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim
Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim
Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober