Hopp til innhold

Kjemper for livet for fjerde gang

Kenneth Birkenes trodde han hadde lagt kreftkampen bak seg en gang for alle. For noen uker siden fant han en svulst i ryggen, og må nå innstille seg på en ny kamp.

Kenneth Birkenes

For få uker siden fikk Kenneth Birkenes beskjeden han fryktet: Han har fått en sjelden type benmargskreft for fjerde gang.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Kenneth Birkenes gjorde seg bemerket i TV-suksessen «Ingen Grenser» med sitt smittende humør og ukuelige stå-på-vilje. Ekspedisjonsleder Lars Monsen beskrev Birkenes som en«humørspreder og en råsterk muskelbunt», og påpekte hvor viktig han var for samholdet i gruppa.

32-åringen fikk den sjeldne krefttypen Ewings sarkom for første gang som 14-åring, og måtte bytte ut hofta og hoftekammen.

Les også: – Trodde det var best for alle om jeg holdt avstand

Les også: Slik har det gått med alle deltagerne i årene etter «Ingen grenser»

Beskjeden han fryktet

Kenneth Birkenes

Kenneth Birkenes under 'Ingen grenser'.

Foto: Håvard Jenssen / NRK/ Mastiff

Kreften kom tilbake i 2001 og 2006, og etter flere tøffe behandlingsrunder som nesten tok livet av ham, var Kenneth Birkenes sikker på at han endelig skulle få leve livet med kona Marthe og datteren Johanna (8) uten sykdom.

Men for noen uker siden kom beskjeden han hadde fryktet. Legene hadde funnet en svulst i ryggen, og Birkenes må inn til et seks uker langt opphold på Haukeland med omfattende strålebehandling.

– Jeg trodde jeg skulle slippe en ny runde, men så skar det seg på nytt, gitt. Da jeg fikk beskjeden gikk det vel mer eller mindre i svart, men den første impulsen jeg husker var at «ja, ja, da er det bare å gi gass igjen, da».

Nett-TV: Se hele sesong 2 av «Ingen grenser» om igjen her

– Krabbet inn i resepsjonen

Svulsten sitter denne gangen i ryggen, og han fikk ingen forvarsler før det nesten var for sent.

– Jeg hadde besøkt en kompis på Skreia på Toten og kjente et ubehag i ryggen. Over årenes løp har jeg laget meg mange teknikker for å fortrenge smerte, så jeg ignorerte det. Da jeg var på vei hjem og kom til Mjøsbrua, var det så vondt at jeg måtte stoppe. Jeg satt i et kvarter og prøvde å komme meg til hektene, men synet sviktet og jeg skjønte at jeg ikke kunne kjøre lenger. Så jeg tok meg sammen og fikk kjørt opp til sykehuset på Gjøvik der jeg omtrent krabbet inn i resepsjonen.

Les også: Har blitt helt i lokalmiljøet

Svulsten lå og presset på lungene og pustefunksjonen var i ferd med å svikte, så Birkenes fikk hjelp i grevens tid. Dagen etter den dramatiske opplevelsen ble han sendt i helikopter og ambulansefly til Haukeland Sykehus i Bergen, der han har vært pasient siden han var 14 år. Her avslørte benmargsprøver at Ewings sarkom hadde kommet tilbake for fjerde gang.

Kenneth Birkenes og Lars Monsen

Kenneth Birkenes sammen med Lars Monsen.

Foto: NRK

Lader opp til ny kamp

NRK.no møter Kenneth Birkenes hjemme i Hernes ved Elverum, et par dager før han skal inn til behandling. Sola skinner over det lille tettstedet der han bor med familien, men friluftsmannen Kenneth er innendørs. For tiden går det med mye tid på sofaen, der han ligger for å samle overskudd til sin fjerde og vanskeligste krig mot sykdommen.

– Behandlingen er tøff og det sliter veldig på både kropp og hode. Derfor har jeg laget meg forskjellige strategier som hjelper meg til å klare det. En metode jeg bruker er at jeg lager problemet til et fysisk objekt i hodet, og da ser jeg hva jeg har å jobbe mot. Kreften blir da en tydelig fiende som jeg kan slåss fysisk mot for å ta knekken på, forklarer han.

Jeg tenker alltid at det ikke er sykdommen som skal gi meg en begrensning, det er heller jeg som skal begrense den

Kenneth Birkenes

Les også: Sykdom rammer «Ingen grenser»

Han bruker flere ulike teknikker for å holde humøret oppe og de negative tankene på avstand. I løpet av mange års sykdomserfaring, er Birkenes av den oppfatning at den mentale helsen er nøkkelen til et fungerende liv for alle som blir rammet av sykdom.

– Jeg har laget meg et bomberom i hodet som jeg bruker når det butter i mot. På den ene siden i rommet er det en grå, stygg reol, mens på den andre siden er det en i gult, som er yndlingsfargen min. I den grå legger jeg smerte og alle negative tanker som plager meg. Så flytter jeg fokus over til det gule der jeg har alle de gode minnene fra livet mitt. Etter det stiger formen drastisk.

Kenneth Birkenes og Lars Monsen

Kenneth Birkenes planlegger å bruke mye tid i villmarken fremover, 33-åringen er en ivrig fisker og jeger. Her sammen med Lars Monsen.

Foto: Håvard Jenssen / NRK/ Mastiff

Får to til fem år av legene

Kenneth Birkenes skal være den eneste i verden som har slått Ewings sarkom tilbake mer enn to ganger, og han er sett på som noe av et medisinsk mirakel i forskermiljøer. Han fikk på et tidspunkt kun seks prosent sjanse til å overleve, men har trosset oddsene hver gang.

Ved forrige behandling holdt Kenneth på å dø, og han har nå brukt opp de mest effektive midlene til behandling av sykdommen. Nå innser han at livet kan ebbe ut lenge før han hadde planlagt.

– Legene har gitt meg to til fem år, så for meg gjelder det å bruke de neste årene best mulig. Jeg har planene klare og skal tilbringe mye tid i villmarka fremover. Til høsten skal jeg jakte mye, så det er en av gulrøttene jeg nå ser for meg før jeg skal inn til behandling.

– Jeg tror det er utrolig viktig at man koser seg så mye som mulig når man er midt oppe i noe slikt. Det er viktig å gjøre det som gir livet mening og som skaper gode minner man kan leve på når det blir vanskelig senere, reflekterer han.

Les også: Fikk et hav av gratulasjoner

Naturen har alltid vært viktig for Birkenes. Han er en ivrig fisker, jeger og turgåer, men etter at han ble syk har naturen også vært en aktiv del av behandlingsformen.

– Jeg har aldri tatt i mot tilbud om rehabilitering. Jeg trives ikke så godt på institusjoner etter å ha vært så mye på sykehus, så jeg har i stedet prøvd å trene meg opp på egenhånd. Samtidig har jeg tro på at naturen kan gjøre mye for den psykiske velværen. Det kan komme mye godt ut av å tenne et bål.

Vil være åpen om situasjonen

Kenneth Birkenes

Legene anslår at Kenneth Birkenes har 2-5 år igjen å leve.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Etter deltagelsen i «Ingen Grenser» ble Birkenes en ettertraktet foredragsholder. Nå har han vært nødt til å legge foredragene på is, men han har tenkt til å fortsette å snakke om situasjonen sin så lenge han har mulighet.

– Å snakke om det som plager en er utrolig viktig. Det tok mange år før jeg klarte å sette ord på det, og første gangen var jeg både fysisk og psykisk utladet etter å ha oppsummert alt jeg hadde vært gjennom. Men å få muligheten til å spille en rolle for folk i vanskelige situasjoner, har vært et stort privilegium som har gitt meg veldig mye. Det håper jeg at jeg kan fortsette med videre, sier han og repeterer en setning som ligger som et anker i livet han har levd til nå.

– Jeg tenker alltid at det ikke er sykdommen som skal gi meg en begrensning, det er heller jeg som skal begrense den.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)