Hopp til innhold

Idol-Jan Fredrik: Widvey tar ikke ansvar for norsk kultur

– Det rødgrønne alternativet tar mer ansvar for kultur enn dagens regjering, sier Jan Fredrik Karlsen.

- Det dere kaller «frihetsløftet» er å fjerne seg fra ansvaret for at friheten skal få lov til å leve

Blond, kortklipt kvinne smiler.

I RØDT FOR ANLEDNINGEN?: Det mente Jan Fredrik Karlsen om kulturminister Thorhild Widvey (H).

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Vi kan ikke basere oss på at Christian (Ringnes Red.anm.) og noen få av hans venner skal bære kunst og kultur videre, det må Staten ta et ansvar for. Det rødgrønne alternativet tar mer ansvar enn dagens regjering ved å være til stede i bredden, sier Jan Fredrik Karlsen i torsdagens sending av «Debatten». Han fortsatte:

– Jeg tror Widvey er enig for hun har tatt på seg en rød kjole i kveld, til latter fra alle debattdeltakerne.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) sa at det som er viktig med regjeringens kulturpolitikk er frihet, uavhengighet og mangfold.

Vi ønsker mer maktspredning, vi vil satse på kvalitet og vi ønsker at flere kunstnere skal kunne leve av kunsten sin, sier Widvey.

Christian Ringnes ramser opp hvilke fire ting i kulturlivet som ikke hadde eksistert uten privat sponsing. Selv står han bak to av dem, innrømmer han.

NORSK KUNST SIN FREMSTE SPONSER? Christian Ringnes privat sponsing av kulturlivet

– Skal staten bli en mindre bidragsyter?

– Vi har et veldig høyt nivå på offentlig satsing på kultur i budsjettet, men det er viktig med maktspredning og at vi har en reell mulighet til å åpne for privat kapital. Det vil bidra til større mangfold, sier kulturministeren.

– Frihet handler om muligheten for å ta en risiko, her skal Staten tilrettelegge for kunstnere, svarte tidligere kulturminister, Hadia Tajik.

Kulturløft eller frihetsreform?

De eldre kom med rullatorene, da arrangementet var over, sto rullatorene igjen.

I «Debatten» var tema: kulturpolitikken – kulturløft eller frihetsreform? Deltakerne ble blant annet spurt om hvordan norsk kultur bør finansieres, og om det er et privat eller offentlig ansvar, og kulturminister Thorhild Widvey (H) fikk kjørt seg:

Vidar Lønn-Arnesen langet ut mot dagens regjering og deres foreslåtte kutt i Den kulturelle spaserstokken, tidligere kulturminister Hadia Tajik satte spørsmålstegn ved kulturminister Thorhild Widveys syn på kultur, og på spørsmål fra programlederen om hva han ser i kulturminister Widveys blå budsjett, svarte Jan Fredrik Karlsen:

– Jeg har ikke gått i detalj i det blå budsjettet, men jeg tror kulturen er en del av vår identitet og at bredden og mangfoldet må få lov til å leve. Og det mente han det gjorde best under de rødgrønne.

– Viktig å videreføre identiteten

Karlsen menter det er skummelt om vi ikke kan tilrettelegge i vår nasjon for at breddekulturen skal få lov til å leve sunt og godt.

Mann med blondt krøllete hår

KLAR FOR KOMMERS: Pål Moddi Knutsen sa han ikke er redd for å samarbeide med private.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Ingen tjener penger på at Staten er en garantist for at kulturen skal få lov til å leve, men det er den nyskapende kulturen som du ikke vet konsekvensen av i dag som skaper morgendagens kultur og kunst, og den identiteten er det viktig å videreføre.

Klar for mer business

Pål Moddi Knutsen representerte den delen av norske musikere som eksporteres og spiller mest konserter i utlandet.

– Moddi, er norske kunstnere klare for å bli mer «business minded»?

– Ja, det tror jeg. Du finner ikke en eneste kunster i Norge som ikke ønsker å leve helt og holdent av kunsten sin, sier Knutsen.

Han nevner nye norske musikalske suksesshistorier som Nico og Vinz, Kvelertak, Susanne Sundfør og Jarle Bernhoft, som alle er eksportert til utlandet.

– Det alle har til felles er at de har vært hjulpet opp på et eller annet tidspunkt, sier Pål Moddi Knutsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober