Hopp til innhold

I Hollywood er politikken aldri langt unna

LOS ANGELES (NRK): Millioner av dollar, verdensberømte skuespillere og mektige lobbyorganisasjoner har gjort sitt for å få fram det viktige politiske temaet i Morten Tyldums The Imitation Game. Men kommer det til å øke filmens Oscar-sjanser?

Filmplakat The Imitation Game

SNAKKER SAKEN: Gatene, bladene og avisene er fulle av annonser for de ulike Oscar-filmene. Nå har akademiets medlemmer allerede stemt på sine favoritter og i morgen får verden nye Oscar-vinnere.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

«Honor the man. Honor the film» står det skrevet, svart på hvitt, og med store bokstaver rundt omkring i filmbyen Los Angeles. Gjør ære på mannen. Gjør ære på filmen.

Ved siden er det et bilde av Benedict Cumberbatch, mannen som spiller Alan Turing, den genierklærte matematikeren som reddet titusenvis av liv, men som aldri fikk en anerkjennelsen han fortjente.

De gigantiske reklamekampanjene snakker ikke til kinopublikummet, de snakker til Oscar-akademiets rundt 6000 medlemmer. De er hvite, de er menn og det er de som sitter med stemmesedlene som avgjør utfallet av den store Oscar-kvelden.

Denne mannen kan lage gull ut av gråstein.

Ulrik Eriksen

Millioner av dollar blir brukt for å påvirke medlemmene som stemmer fram vinnerne i de ulike Oscar-kategoriene.

I kulissene står blant annet ringreven Harvey Weinstein, produsenten som betalte rekordsummen sju millioner dollar for de amerikanske rettighetene til filmen, og som er kjent for å bringe uavhengige filmer fram til massene – og til Oscar-podiet, blant annet gjennom smarte PR-kampanjer.

– Harvey Weinstein har gjort underverker før. Det var ingen som trodde Shakespeare in love skulle vinne en Oscar for beste film. Så denne mannen kan lage gull ut av gråstein. Men her tror jeg det blir vanskelig, sier Ulrik Eriksen, filmskribent, blant annet for Morgenbladet.

Den mektige Hollywood-produsenten Eriksen snakker om, Harvey Weinstein, sto i 1998 og 1999 bak en omfattende kampanje som sikret den romantiske komedien Shakespeare in love en Oscar-statuett, mens konkurrenter som Saving Private Ryan sto slukøret igjen.

Shakespeare in love vant Oscar for beste film i 1999.

OVERRASKENDE: Mange ga Harvey Weinstein og hans innflytelse æren for at Shakespeare in love vant Oscar for beste film i 1999.

Foto: DAVE CAULKIN / AP

Brennhett tema

Politikken er aldri langt unna Hollywood, og Norges store Oscar-håp – The Imitation Game – har et klart politisk budskap med klar relevans til en av de største politiske sakene i USA i dag.

Mens filmens hovedperson Alan Turing ble straffedømt for å elske noen av samme kjønn, så kjemper homofile fremdeles en intens kamp for like rettigheter. Og 2015 er året hvor kampen kan bli kronet med en seier i USA.

I 2009 var det bare tillatt for par av samme kjønn å gifte seg i tre delstater. I dag tillater 34 delstater slike ekteskap. I januar kunngjorde amerikansk høyesterett at de i løpet av våren, og trolig i juni, vil avgjøre om det skal bli umulig for delstater å ha lover som sier at bare en mann og en kvinne kan inngå ekteskap.

Det vil være en milepæl for USA på lik linje med Roe vs. Wade, høyesterettsavgjørelsen som tillot abort her i 1974.

Film Review The Imitation Game

ÅTTE NOMINASJONER: The Imitation Game er blant annet nominert i kategorier som beste film og beste regi og skal konkurrere mot favoritter som Boyhood og Birdman.

Foto: Jack English / Ap

Sikrer ingenting

Ulrik Eriksen

POLITIKK: Velmenende politiske filmer sikrer nominasjoner, men ikke nødvendigvis statuetter, mener Ulrik Eriksen i Morgenbladet.

Foto: privat

En film som med en homofil hovedperson har aldri vunnet Oscar for beste film. Mange mener det er på tide at det skjer, og dersom Oscar-akademiet er opptatt av sak og av å hedre en film som er historisk viktig og kan bli stående lenge, kan det styrke The Imitation Games sjanser, mener flere NRK har snakket med i Hollywood.

Men hvor opptatt er Oscar-akademiets medlemmer egentlig av politikk når de stemmer fram Oscar-vinnerne? Spørsmålet har et svar som svinger fra år til år.

– Det viser seg at velmente politiske filmer har store muligheter for å bli Oscar-nominert. Hvert år er det alltid en eller to filmer som har en agenda, og gjerne historisk-politisk. Men det er lite som tyder på at de vinner, heller tvert imot. I alle fall når jeg ser hvem som har vunnet de siste årene, men her er selvfølgelig fjorårets 12 years a slave et klart unntak, sier Ulrik Eriksen.

Likevel har det vært smart å bruke The Imitation Games politiske tema for hva det er verdt, mener Eriksen:

– I et Hollywood som absolutt er vennligstilt mot homofile, så har dette vært en god strategi. Oscar-akademiets medlemmer er stort sett liberale mennesker med et relativt positivt innstilling til homofile.

Spiller ingen rolle at hovedpersonen er britisk

Rebecca Ford i Hollywood reporter

VIKTIG FOR AMERIKANERNE: Det spiller ingen rolle at hovedkarakteren er britisk, dette er en film som er viktig for amerikanerne, mener Ford i Hollywood Reporter.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

– Harvey Weinstein har jobbet med aktivister som jobber med homofile rettigheter, samt familiemedlemmer av avdøde Alan Turing for å sørge for at de snakker om denne filmen, sier filmjournalist i The Hollywood Reporter, Rebecca Ford til NRK.

Hun mener det ikke har så stor betydning av filmen ikke har handling fra USA.

– Det er et viktig politisk tema i USA, og har vært det de siste årene. Homofiles rettigheter er fremdeles en kampsak, og filmen har et budskap som er like viktig den dag i dag.

Kronprinsparet takket nei

Det er altså mange som har snakket om den sterke historien om straffeforfølgelsen av homofile Alan Turing – den mektige produsenten Harvey Weinstein, regissør Morten Tyldum, den Oscar-nominerte hovedrolleinnehaveren Benedict Cumberbatch, klesdesigner Michael Kors og skuespilleren Stephen Fry.

Og alle av dem har tatt til orde for å få en offentlig beklagelse til alle britiske homofile som led samme skjebne som Alan Turing og ble dømt for sin legning.

– En beklagelse til de 49.000 [homofile som ble straffeforfulgt] er nok det viktigste. Hvis Turing hadde fått anerkjennelse for sin genialitet, så hadde det også vært flott. Du ser helter hele tiden, men aldri en som har bygd en datamaskin, brukte den til å bekjempe nazistene, og som i tillegg var homofil. Vi har aldri sett en homofil protagonist vinne Oscar for «beste film». Det skjer rett og slett ikke, fortalte Weinstein i et intervju med filmmagasinet Deadline.

Det brennhete temaet landet til og med på skrivepulten til det britiske kronprinsparet. Men prins William og hertuginnen av Cambridge ønsket ikke å gi de dømte homofile britene en offentlig unnskyldning, og sendte underskriftskampanjen tilbake usignert.

Alle driver kampanje

How I Met Your Mother

ÅRETS VERT: Neil Patrick Harris, blant annet kjent fra How I Met Your Mother, er åpnet homofil og årets Oscar-vert. I fjor var Ellen DeGeneres vert.

Foto: RON P. JAFFE / AP

Det er ikke bare i Storbritannia temaet har blitt brakt på bane. Fremst i kampen for likekjønnede ekteskap står The Human Rights Campaign, LHBT-miljøets mektige lobbyorganisasjon her i USA.

I slutten av januar gjorde de det klart hvor viktig The Imitation Game er for organisasjonen ved å gi regissør Morten Tyldum og Harvey Weinstein og co. en likestillingspris.

– Vi har kommet langt, men vi må aldri glemme fortida vår eller heltene våre, sa skuespilleren Joel Grey da han delte ut prisen.

Morten Tyldum var selv til stede for å ta den imot. Selv mener den norske regissøren at Oscar-kampanjen bak hans internasjonale debut ikke har vært noe større enn andre filmer, som for eksempel konkurrentene American Sniper og Selma.

– Alle driver kampanje. Denne gangen synes jeg ikke Weinsteins kampanje har vært sterkest eller tydeligst. Du kan ikke åpne en avis uten at det er ti helsiders annonser fra filmene som er nominert. For å være helt ærlig, så tror jeg ikke det betyr så veldig mye akkurat nå. Folk har bestemt seg, nå skjer det som skjer, sier Tyldum til NRK.

Morten Tyldum på sttranda

EN DEL AV SPILLET: Morten Tyldum synes ikke kampanjen til The Imitation Game er større enn de andre filmene som er nominerte.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober