Hopp til innhold

Hvem drepte egentlig Kennedy?

Berulfsen gransker konspirasjonsteoriene i ny serie. Her er hans favoritter.

Video nsps_upload_2009_10_30_12_44_7_5083.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Vi spurte oss om dette bare var en øvelse i å sparke opp allerede åpne dører, men du får jo mosjon av det også. Da vi så på dette i etterkant så vi at det var veldig god infotainment, sier Berulfsen selv.

Torkjell Berulfsen har vært verden rundt i søken etter svar i sin nye serie «Berulfsens konspirasjonsteorier». Denne gangen er det verken lettbeint eller livsnytersk, det er langt dystrere temaer som skal behandles.

- Om vi skulle summere opp hele serien med ett ord, ville det være det lille ordet «egentlig». Michael Jackson hadde ikke vært død lenge før ordet «egentlig» dukket opp. Hva var det egentlig som skjedde da han døde? Og hvor mange egentlig’er har vi? spør Berulfsen.

Se videoen fra Berulfsens nye serie her

Det er noen teorier som er viktigere enn andre. Berulfsen mener Kennedy-drapet, Lockerbie-attentatet og Palme-drapet er de tre største konspirasjonene i verden.

- Om du hadde lest 300 sider av materialet fra Palme-etterforskningen daglig, sju dager i uka, 365 dager i året, ville det ta tolv år for deg å lese gjennom alt. Og fortsatt er tolv mann sysselsatt med etterfoskningen. De vet alt, bortsett fra hvem som gjorde det, hva som var drapsvåpenet og hva som var motivet, sier han.

Hvorfor ville de la Estonia ligge?

«Egentligene» som skal behandles er blant de største hendelsene i verdenshistorien, og de alternative teoriene til hva som skjedde:

Landet vi egentlig på månen? Hvem drepte egentlig Kennedy? Marilyn Monroe? Olof Palme? Og hva skjedde egentlig med fergen Estonia?

- Da Estonia gikk ned var det mange som det flere som med en gang var svært ivrige på å la det ligge. Det ligger bare på nitti meters dyp. Storbritannia var blant de ivrigste, men hvorfor det? Det var bare to briter om bord, sier han.

Verden over

Under innspillingen har han nå vært verden rundt. Han har vært i Marokko, i Tallinn, Stockholm, København, London, Paris, Nice, Roma, Las Vegas, Dallas, Orlando, Washington DC, New York – og på Rena. Alt i søken etter svar på de store spørsmålene.

- Det var ikke så mange svar vi fikk, men enda flere ord, slik at folk kunne stille flere spørsmål. Det er ikke alltid overskrifter sier alt, og det kan ligge mye undring i en fotnote, sier han.

Berulfsen gikk inn i prosjektet som, ifølge seg selv, intens skeptiker. Han kom ut igjen på andre siden med undring

- Det er så mange deilige spørsmål her. Mange amerikanere vil ha en ny gransking av 11. September. Lee Harvey Oswald skjøt tre skudd mot JFK, men en politiradio i nærheten plukket opp fire skudd. Maria Magdalena var den mest omtalte kvinnen i Bibelen, men ingen vet hvor hun ble av. Blodprøven til sjåføren i Lady Dianas ble forbyttet. Robert Kennedy og Marilyn Monroe ble begge obdusert av samme, eldgamle patolog. Hva var det egentlig som skjedde? spør Berulfsen.

Ikke alle er med

Serien starter på NRK1 onsdag 4. november, og vil hver onsdag i ukene framover by på nye spørsmål for seerne. Men ikke alle de store spørsmålene er med.

- Den største konspirasjonen i Norge er den som ligger bak det at Gardermoen ble valgt til hovedflyplass. Dette er det største egentliget i Norge. En mann døde da han falt ut av et vindu i Kødenhavn, et vindu det nesten ikke gikk å åpne. Noen smurte vaselin og satte plastposer på linsene på kameraene som skulle ta bilder av tåkeforholdene på Hurum, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.