Hopp til innhold

Huskesang for førstehjelp: Tretti To

Det veldig nyttig at også barn vet litt om førstehjelp. Hør Solveig synge sangen med alt du trenger å vite for å kunne redde en skadet person.

Solveig Hareide

SYNGER UT OM FØRSTEHJELP: Solveig Hareide har laget en sang som kan hjelpe deg å redde liv.

Foto: NRK

Sangen heter "Tretti! To!", og tittelen hjelper deg å huske at det må trykkes 30 ganger på brystet og pustes 2 ganger gjennom munnen på den skadede. Dette kalles hjerte- og lungeredning. Slik skal man holde på til ambulansen kommer.

SE VIDEO: Huskesang for førstehjelp: "Tretti! To!"


Du kan også laste ned sangen som podcast.: http://podkast.nrk.no/program/newton.rss


Eller last ned sangen til din PC ved å høyreklikke på lenka og velg"Lagre som": Tretti to

Lær førstehjelp med Solveig

Solveig er på besøk hos AMK-sentralen i Trondheim og her får hun vite alt hun trenger for å kunne redde en skadet person. Hvordan sjekker hun om pasienten puster? Er han bevisstløs? Når skal man ringe 113, og har du hørt om stabilt sideleie? Se hele saken: Lær hvordan du kan redde liv


Solveig Hareide

RING 113 FOR AMBULANSE: Solveig Hareide har laget en huskesang for førstehjelp. Dersom den skadede ikke puster, ring først 113 og start deretter hjerte- og lungeredning.

Foto: NRK
Solveig Hareide

ØVER: Solveig Hareide øver seg på hjerte- og lungeredning på en dukke. Mens du venter på ambulansen, skal du trykke 30 ganger på brystet og blåse luft inn i munnen 2 ganger. Gjenta dette til det kommer hjelp.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.