Hopp til innhold

Hushovd er «Mesternes mester»

Ble den syvende vinneren av reality-showet, men seieren var han ikke sikker på.

De to gjenværende utdøverne kjemper om trofeet og tittelen Mesternes Mester

– Jeg gjorde jobben slik at jeg kunne heve trofeet, sier Thor Hushovd til NRK om finaleøvelsen.

Etter å ha holdt på hemmeligheten siden september, da innspillingen av programmet foregikk, kan Thor Hushovd åpenlyst kalle seg «mesternes mester».

– Mine barn ble veldig fornøyde, spesielt min datter som fulgte veldig mye med i forrige sesong, sier den tidligere verdensmesteren i landeveissykling.

– Det var gøy å vinne, og det gikk jo bra stort sett hele veien, legger han til.

Ikke sikker på seieren

Under finaleøvelsen, som kombinerte både fysiske øvelser og hukommelser med hinderløyper og åpning av fem kodelåser, følte han seg ikke helt sikker på at han ville stå øverst på pallen.

– Jeg tenkte det var litt 50/50. Øvelsene som gikk på oppgaveløsning var jeg ikke helt sikker på hvordan kom til å gå. Men jeg prøvde å være konsentrert, sier syklisten, og forteller samtidig om tyngre øvelser tidligere i finalen.

Knalltøff jaktstart

Da gikk både han, finalemotstander Andreas Håtveit og Vibeke Skofterud gjennom først en beep-test, deretter en jaktstart bestående av skranken, jerngrep og 90-graderen.

– Spesielt beep-testen var beinhard, sier Hushovd og humrer, der utdøverne får testet utholdenheten ved å løpe fram og tilbake mellom to punkter fortere og fortere.

– Men jaktstarten var beintøff, sånn virkelig tøff.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Thor Hushovd, Vibeke Skofterud og Andreas Håtveit kjemper om to finaleplasser i finaleepisodens jaktstart.

I løpet av hele konkurransen var det nemlig 90-graderen «mesternes mester» syntes var verst.

– Der gikk jeg inn med selvtillit langt over hårfestet, også måtte jeg gå ut med halen mellom beina nest først. Den øvelsen trodde jeg at jeg skulle knuse de andre, sier han.

Best å vinne med andre

Selv om Hushovd sitter igjen med trofeet alene, er det lagøvelsene det han likte best,

– Det er gøy å være på lag med andre, vri hjernebarken sammen i øvelsene. Å vinne med andre er ikke noe jeg er vant med, så det var bra, forteller Hushovd.

Samtidig tenker han tilbake på de sterkeste minnene han sitter igjen med fra oppholdet i Monaco.

– Det hyggeligste var da vi satt rundt middagsbordet, da kameraene hadde blitt skrudd av og crewet hadde gått hjem. Da vi satt og pratet, lo og tulla, og hadde fornuftige samtaler med veldig mange flotte folk, sier han.

– Thor var best hele veien

Finalemotstander og jibber Andreas Håtveit forteller til NRK at han var stiv, støl og tung i skrotten da han kom til finalen, selv om han synes det var greie øvelser.

Mesternes mester

ANDREPLASS: Andreas Håtveit, profesjonell jibber, tok sølv selv om han forteller til NRK at han ikke hadde forberedt seg i forkant.

Foto: Roy Darvik

– I andre del tok jeg meg vann over hodet da jeg prøvde å huske flere koder samtidig, sier Håtveit.

– Sånn sett er det veldig greit og fair at han vant. Thor var best hele veien. Jeg kunne ha vunnet på flaks, men han er sterkere.

Håtveit forteller at han er storfornøyd med å ta andreplassen, og som mange andre håpte han på å ikke ryke først.

– Hele oppholdet var kjempehyggelig. Steike så moro for meg som bruker mye tid på å bytte bleier og vaske hus. Da var det gøy å kunne leike litt, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober