Hopp til innhold

The Hunger Games-stjernene:– Vi skal redde filmåret

The Hunger Games-stjernene Sam Calflin og Jena Malone tror Catching Fire vil redde Hollywoods ære i Norge. – Filmen er mer enn god nok, sier de til NRK.no.

Hunger Games

Tro det eller ei, disse tre har noen av de viktigste rollene i Hunger Games: Catching Fire. F.v.: Elizabeth Banks, Sam Calflin og Jena Malone.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Jena Malone

Jena Malone spiller rollen som Johanna Mason i oppfølgeren til The Hunger Games.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norske kinoer har hatt rekordlave besøkstall i år, og tidligere i høst gikk medieprofessor Ove Sollum ut og ga Hollywood skylden for de mange tomme setene.

– Hollywood har sviktet. Det kan man se ute i Europa også, at de store filmene fra Hollywood har uteblitt, sa Sollum til Kulturnytt tidligere i høst.

I dag møtte NRK.no tre av stjernene fra suksessfilmen The Hunger Games på Grand Hotel i Oslo. De tror oppfølgeren, Cathing Fire, vil redde det norske kinoåret. Den første filmen i serien, som er basert på bøkene til Suzanne Collins, har gjort stor suksess over hele verden.

– Kan denne filmen sørge for at det ikke blir et dårlig år for Hollywood-filmer i Norge?

– Absolutt, sier Sam Calflin (Finnick Odair) og Jena Malone (Johanna Mason) i kor.

– Jeg tror rett og slett det er en god nok film til at den kan klare det. Den holder seg veldig tett til boken, og vi har fått med oss utrolig bra skuespillere, sier Celflin.

Hunger Games-fans gleder seg til filmen

Video: Hunger Games-fansene Renate H. Aronsson (til venstre) og Jenny Skoland gleder seg til filmen.

Colosseums nettsider nede i seks timer

Hva annet kan man si som skuespiller i film med så store forventninger, tenker du kanskje. Men mottakelsen filmen har fått i Norge, allerede før kveldens festpremiere, snakker for seg selv.

  • Billettene til festpremieren ble lagt ut for salg 3. november. Det var mange som hadde overnattet i køen. Noen hadde vært i køen siden torsdag samme uke. Men mange av dem som møtte opp samme dag måtte nøye seg med billetter til den ordinære premieren i neste uke.
  • Ifølge en pressemelding fra Nordisk Film er det første gang de har solgt ut en forestilling kun ved fysisk oppmøte.
  • Da billettene til den ordinære premieren ble lagt ut for salg på Oslo Kinos nettsider klokken 11.00 samme dag, gikk hele it-systemet til Colosseum ned i seks timer. Det var ikke mulig å kjøpe billetter til hverken The Hunger Games eller andre filmer på nett, og på kinoen var de nødt til å skrive ut håndskrevne billetter.

Jena Malone sier hun ikke nødvendigvis hadde trodd filmen skulle bli noe for henne. Men etter å ha sett resultatet, ble hun overrasket.

– Jeg er ganske kresen, og jeg er ikke så glad i actionfilmer. Men som seer fikk jeg alt jeg ville ha i denne filmen, sier Malone.

Tror filmen slår an hos begge kjønn

Elizabeth Banks tror grunnen til at filmen gjør det godt på billettkontoret er at den er laget både for jenter og gutter.

– Det er også en veldig fin balanse mellom det maskuline og det feminine i denne filmen. Det er jo på en måte en actionfilm, men i hovedrollen finner vi en kvinne som slåss for noe, sier filmstjernen til NRK.no

– Menn pleier å slåss på grunn av noe. Jenter pleier å slåss for noe, det er forskjellen, understreker hun.

Banks: – Kjenn barna dine før du tar dem med på denne filmen

The Hunger Games har fått kritikk for å være en rå film, med mye vold. NRK.no var på pressevisning av Catching Fire, og kan uten å røpe noen detaljer meddele at oppfølgeren ikke blir noe mindre voldelig.

Filmen har aldersgrense 11 år, noe som betyr at 8-åringer i følge med en voksen kan se den.

– Vi tåler mer vold i filmer nå enn før. Derfor var det viktig for oss å gi skape et ærlig bilde, sier Calflin.

Banks tror likevel man må bruke skjønn før man tar med ungene for å se Catching Fire.

– Jeg tror man bør kjenne barna sine godt før man tar dem med på denne filmen. Vi laget den for 13-åringer og oppover, sier Banks.

Calflin mener filmens ærlighet er en styrke.

– Vi har sluttet å behandle barn som barn hele tiden. Denne filmen tar opp veldig voksne temaer, som barn også er interessert i, sier briten.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.