Hopp til innhold

Hun er opphavet til begrepet stockholmsyndromet

Kristin Enmark ble tatt til gissel i et av tidenes mest kjente bankran. I Skavlan får hun høre opptak av samtalen hun hadde med Olof Palme – da hun fortsatt ble holdt fanget.

Kristin Enmark var gissel i et av tidenes mest kjente bankran. I Skavlan hører hun opptak av samtalen hun hadde med Olof Palme da hun fremdeles var i fangenskap.

VIDEO: På Skavlan får Kristin Enmark høre sin samtale med Olof Palme under gisselaksjonen i 1973.

Svenske Kristin Enmark var en av fire personer som ble tatt til fange under et bankran i Stockholm i 1973. De ble alle holdt fanget av to menn i en seks dager lang gisselaksjon, som fikk internasjonal oppmerksomhet.

Aksjonen endte med å gi opphavet til begrepet «stockholmsyndromet». Begrepet innebærer at ofre for kidnappinger og bortføringer utvikler en sympati for sine kidnappere.

Den da 23 år gamle Kristin Enmark utviklet etter hvert varme følelser for Clark Olofsson, som var en av gisselholderne.

Fikk høre telefonsamtale

Norrmalmstorgranet

Dette bildet ble tatt kort tid før gisseltakerne ble overmannet av politiet. Til venstre: Tre av gislene, til høyre: Clark Olofsson.

Foto: Ap

Over 40 år etter hendelsen har hun skrevet bok om sin opplevelse av gisselaksjonen. På Skavlan fredag forteller hun om sin opplevelse. I tillegg får hun høre opptak av en samtale hun hadde med daværende statsminister Olof Palme – mens hun var gissel.

Enmark jobbet i bank på Norrmannstorg i Stockholm da en maskert raner kom inn og skjøt i taket. Mannen var Janne Olsson, som man trygt kan si var en kjenning av politiet. Olsson krevde tre millioner svenske kroner i løsepenger, samt sin cellekamerat fra fengselet, nemlig Clark Olofsson.

Da Olsson ba om å få kompisen sin ut av fengsel og til banken, tenkte Enmark det verste:

– Det her kan ikke være sant. Når han kom, tenkte jeg: Faen, nå blir det verre. Men det ble det ikke.

– Stoler på ranerne

Enmark forteller nemlig at Olofsson ga henne en enormt stor trygghet. Mens aksjonen pågår, sier hun dette i en telefonsamtale med Olof Palme:

– Jeg stoler helt og fullt på ranerne. Jeg er ikke det minste redd for dem. De har ikke gjort meg noen ting. Vi har det kjempehyggelig og har sittet og fortalt historier. Det vi er redde for er at politiet skal gjøre noe mot oss – at de skal storme banken.

Olof Palme argumenterer med at ranerne bruker mennesker som våpen. Enmark sier at ranerne kommer til å slippe gislene snart – noe Palme tviler på.

– Det tror jeg ikke på, sier Palme.

– Men jeg tror det! Er det ikke viktigere hva jeg som er her tror på?, svarer Enmark.

Ba for sitt liv

Fredrik Skavlan spør Enmark hva hun tenker om den samtalen nå.

– Jeg ba jo for mitt liv, og jeg ville virkelig reise derfra. Man kan kanskje heve på øyenbrynene i ettertid. Men hva skulle jeg si? Janne Olsson sto rett ved siden av og hørte på hva jeg sa. Det var ikke bare en forvirret jente, sier hun.

Senere, etter at gisselsituasjonen ble løst, utviklet Enmark et forhold til Clark Olofsson. Det startet med brevveksling, men endte senere med at hun ble gravid med ham.

Dramaet ble avsluttet med at politiet brukte gass. Ingen av ranerne eller gislene ble skadd. Janne Olsson ble frigitt på begynnelsen av 1980-tallet, mens Clark Olofsson senere er dømt for en rekke forhold. Han har tilbrakt over halvparten av livet sitt i fengsel.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)