Hopp til innhold

Hollywood-regissør vil revurdere Norge som innspillingssted

REYKJAVIK (NRK): Baltasar Kormákur takket nei til å lage «Fast & Furious 7» for å jobbe med islandsk film. Nå vil han se på Norge som innspillingssted for sin neste storfilm.

Baltasar Kormakur sitter med kaffekoppen i hånden og ser på sin egen filmplakat

PRODUKTIV: Baltasar Kormákur er Islands mest kjente filmregissør og produsent. Han har laget filmer som «Contraband» og «2 Guns» med skuespillere som Denzel Washington, Mark Wahlberg, Kate Beckinsale og J. K Simmons.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Han angrer ikke på at han takket nei til å regissere filmen som har spilt inn nærmere 12 milliarder kroner på kino.

Isteden har han jobbet med den islandske TV-serien «Trapped», som allerede er solgt til BBC og NRK, og den amerikanske katastrofefilmen «Everest». Begge prosjektene får premiere i 2015.

Baltasar Kormakur oppreist foran filmplakater

KONKURRANSE: – Vi kommer nok til å merke det. Det blir nok mer konkurranse mellom studioene, men også mer samarbeid, sier Baltasar Kormákur om Norges planlagte insentivordning.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kormákur har tidligere sagt til NRK at han ønsket å gjennomføre et stort vikingprosjekt i Norge, men at norsk filmpolitikk gjorde det uaktuelt.

Nå som kulturminister Thorhild Widvey skal innføre en insentivordning i Norge, kan det bli andre boller.

– Jeg visste ikke om at det skulle komme en insentivordning til Norge. Men jeg har dette vikingprosjektet på gang, og vi har 100 millioner dollar i budsjett. Med denne nyheten må jeg gå tilbake til tegnebordet, sier Kormákur til NRK.

Den planlagte storfilmen heter Viking, og er noe 49-åringen har jobbet med de siste sju årene jobbet med. Filmen, basert på gamle islandske sagaer, blir engelskspråklig og rettighetene er allerede kjøpt av Universal.

– Til slutt er det studioene som gjør regnestykket og bestemmer hvor filmen skal spilles inn, sier regissøren.

Henter storfilmer til Island

Den halvt spanske regissøren sitter i et av visningsrommene til filmstudioet RVK, som han selv eier. Bak ham sitter det en mann og fargekorrigerer «Everest», som har Jake Gyllenhaal, Keira Knightley og Josh Brolin i hovedrollene.

I det gamle murbygget i Reykjavik sitter det et tjuetalls personer konsentrert lent over datamaskinene sine. Det er siste dag med postproduksjon på katastrofefilmen, om 24 timer skal filmen være ferdig og sendes til USA.

Alt av etterarbeid er det postproduksjonsselskapet RVX som tar seg av, også det er eid av Kormákur.

To redigerere sitter og jobber foran PC-ene sine

POSTPRODUKSJON: Selskapet RVX har gjort etterarbeid på Kormákurs islandske og utenlandske filmer, men også filmer som «Salt», «Where the Wild Things Are» og TV-serien «Sherlock Holmes». På Island er også postproduksjonsselskap omfattet av insentivordningen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

– For ti år siden ville ingen ha trodd at dette kunne skje, sier Kormákur og refererer til de store prosjektene han har dratt i land.

Den 49 år gamle regissøren mener både han og Island har mye å takke insentivordningen for – ordningen som gir filmskapere 20 prosent av utgiftene tilbake når de lager film på Island.

– Uten de økonomiske fordelene hadde det vært umulig å drive dette selskapet.

  • Les mer om den islandske filmindustrien her
Baltasar Kormakur sammen med produsenten Agnes JOhansen

NØDVENDIGHET: Baltasar Kormákur satt i Islands produsentforening da insentivordningen ble innført på Island. – Det har vært en nødvendighet for at vi skal være der vi er i dag, sier han om ordningen. Her sammen med partneren Agnes Johansen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Ønsker norsk ordning velkommen

Kormákur mener det er på høy tid at Norge får sin egen insentivordning, spesielt nå som norske regissører gjør det bra i utlandet og det er en stor interesse for Norden i utlandet.

– Folk må ta en del av kaka. Nå har vi norske regissører i verdenstoppen. De trenger ikke bare jobbe på store, amerikanske filmer, de kan få storfilmene til å komme til Norge isteden, sier Baltasar Kormakúr til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.