Hopp til innhold

Hodejegerne nominert til BAFTA

For første gang er en norsk film nominert til den prestisjetunge britiske prisen BAFTA. «Hodejegerne» kjemper om prisen for beste fremmedspråklige film, som deles ut 10. februar.

Fra filmen Hodejegerne

Aksel Hennie spiller hovedrollen Roger Brown i Hodejegerne, som nå kjemper om BAFTA-pris for beste fremmedspråklige film.

Filmen basert på Jo Nesbøs bok med samme navn har gjort det bra i utlandet, og ble i dag nominert til prestisjetunge BAFTA som en av fem filmer.

Hodejegerne som har Aksel Hennie i hovedrollen, konkurrerer mot Amour, The Hunt, Rust and Bone og Untouchable.

– Dette er jo helt utrolig, og det har ikke skjedd før for en norsk film, som jeg klarer å huske, sier en overveldet Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig ved Norsk filminstitutt, til NRK.no.

Hun er akkurat tilbakevendt fra Kon-Tikis Oscar-kampanje i Palm Springs, og forteller at for å bli nominert til en BAFTA, er man ofte avhengig av å bli nominert av den lokale distributøren.

– Det er ikke så ofte de lokale distributørene gjør det, og ofte må vi gjøre det selv, som på Reprise og Den Brysomme Mannen. De nådde derimot ikke helt opp til å bli nominert.

– Publikumsmagneter

Hun regner med at Hodejegernes gode kinotall i England har vært avgjørende for at distributøren har meldt filmen på til BAFTA, og hun tror oppmerksomheten nå vil komme norsk film til gode.

– Både den og Kon Tiki er store filmer og publikumsmagneter. All oppmerksomheten gjør at folk i utlandet får øynene opp for norsk film, også i nabolandene våre, som ikke automatisk alltid er like interessert, sier Oppegaard.

Om nominasjonen vil føre til at Hodejegerne faktisk får en pris, er hun usikker på.

– Det er en utrolig stor og sterk klasse, men man vet aldri. Den er jo solgt til veldig mange land, og da ikke bare solgt, men kommer faktisk opp på kino i mange større land også.

Glad debutant

Synnøve Macody Lund

Synnøve Macody Lund debuterte som skuespiller i Hodejegerne.

Foto: Erik Aavatsmark / Friland

Skuespiller Synnøve Macody Lund, som spiller Diana Brown i Hodejegerne, blir svært glad når NRK.no forteller henne om nominasjonen. Hun hadde sin filmbdebut med Hodejegerne.

– Så utrolig gøy. Dette er helt fantastisk. Det har gått igjen hele veien at filmen har slått an i utlandet. Det var spesielt forventet at det skulle ta av i Tyskland, men det er i England den har slått an aller mest, det merket vi også promomessig, sier Lund.

Lund, som også er filmanmelder, har ikke stort å si konkurransen fra de andre nominerte, som er en dansk, en fransk/østerriksk og to franske filmer, men setter pris på oppmerksomheten

– Hodejegerne har hatt sin seiersturne, og det er stas og ikke minst et tegn for norsk film som viser at det går an, sier hun.

Video Birger Vestmo om TV-sendinga

Birger Vestmo synes det er hyggelig med norske nominasjoner internasjonalt.

Foto: Nyhetsspiller

Også Birger Vestmo i Filmpolitiet synes det er hyggelig med oppmerksomhet til norsk film.

– Det er veldig hyggelig at norske filmer får nominasjoner, og det øker selvfølgelig bevisstheten om at det lages film en lille Norge, sier han.

Han synes ikke det er en stor overraskelse at Hodejegerne blir nominert, den har fått gode kritikker i Storbritannia, og har en høy stjerne i filmmagasinet Empire som kåret den til niende beste film i 2012.

– Nominasjon er en seier i seg selv

Hodejegerne får hard konkurranse av blant annet Untouchable og Amour. Sistnevnte storfavoritt til både nominasjon og seier under Oscar-utdelingen.

– Det skal nok mye til å vinne, men en nominasjon er en seier i seg selv og ikke minst en fjær i hatten til regissør Morten Tyldum og de andre, sier Vestmo.

Han sier at store internasjonale nominasjoner gir en pekepinn på at det gjøres riktige ting i Norge, men at det først og fremst er morsomt og viktig for selvsikkerheten til norske filmskapere.

– Vi skal nok ikke overdrive effekten det har i utlandet, men det er et fint tegn på at vi som liten nasjon kan lage kvalitetsfilm, sier Vestmo.

Se alle nominasjonene her

Dette er en gnistrende god thriller, der spenningen holder hele veien, uten ett eneste dødpunkt!
Les anmeldelsen på http://p3.no/filmpolitiet/2011/08/hodejegerne/

Filmanmeldelse: Hodejegerne

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP