Hopp til innhold

Historisk metalkonsert

NRK-samarbeid gir konsert med Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir i Oslo Spektrum.

Dimmu Borgir

Dimmu Borgir tar med seg Kringkastingsorkestret og Schola Cantorum Choir på scenen i Oslo Spektrum i mai.

Foto: Jachim Luetke

Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir, konsertplakat

Konsertplakaten til Dimmu Borgir, KORK og Schola Cantorum Choir.

Foto: Stageway
Olav Viksmo-Slettan

Olav Viksmo Slettan har en velkjent stemme både for radiolyttere og tv-seere. Nå er han primus motor bak et black metal-prosjekt.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

28. mai 2011 vil den musikalske sjangeren black metal få oppleve en stor begivenhet. Da vil nemlig en av norges største musikalske eksportartikler – Dimmu Borgir og NRKs Kringkastingsorkestret (KORK) spille konsert sammen, i Oslo Spektrum.

- Stolthet

- Med stolthet kan vi endelig presentere en av våre største ambisjoner, nemlig det å fremføre eget materiale med orkester og kor i en live setting! uttaler gitarist Silenoz i en pressemelding.

Les også:

Dimmu Borgir vil fremføre en eksklusiv konsert med et en skreddersydd setliste for kvelden med 53 medlemmer fra KORK og vil også ha med 30 medlemmer fra Schola Cantorum Choir, som var med på innspillingen av bandets niende studioalbum «Abrahadabra».

- Symfoniske

- Dimmu Borgir har jo alltid vært symfoniske, så der Metallica ikke hadde noen grunn til å samarbeide med et symfoniorkester, har Dimmu alle grunner, mener primus motor for prosjektet, Olav Viksmo Slettan.

Viksmo Slettan vil de fleste kjenne fra helt andre sammenhenger enn black metal; aller mest som programleder for Reiseradioen og Store Norske i NRK P1 og Melodi Grand Prix.

Ved en tilfeldighet ble han programskaper for et helt spesielt prosjekt.

- Det var tubaisten (i KORK) Thomas Røysland og meg som hadde den samme ideen samtidig. Vi møttes på trimrommet her på Marienlyst, svettende over noen vekter. Så fant vi ut at dette må vi bare få til, forteller Viksmo Slettan.

Konsertsamarbeid ga platesamarbeid

Da den første informasjonen om det siste albumet til Dimmu Borgir kom, ble det kjent at KORK var representert på deres niende album. Et samarbeid som skyldtes at de to aktørene jobbet sammen om konserten.

- Det er et direkte resultat av at vi har vært i samtaler om denne konserten. Det førte til tre dager i studio, forteller Olav som de siste 20 årene har hatt en brennende interesse for norsk black metal.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Dummu Borgir spiller med KORK

VIDEO: Dummu Borgir i studio med KORK.

- Black metal er den eneste sjangeren med norsk opprinnelse, og Dimmu Borgir er sammen med Turboneger og a-ha de største eksportene vi har på band. Derfor har vi et ansvar for å gjøre noe ut av dette, mener han.

- Full tenning

Dimmu Borgir på Sentrum Scene 18. oktober 2010

Dimmu Borgir, her på Sentrum Scene 18. oktober i fjor, spiller symfonisk svart metal.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

- Det er mange som har ensarta oppfatninger av hva black metal-folk er – kirkebrennere og sånt. Før 90-tallet hadde jeg ingen stor interesse for denne musikken, på grunn av all styggedommen. Men seinere har jeg fått opp øya for denne flotte musikken. Ikke alt innen sjangeren, men Dimmu borgir synes jeg er veldig flotte fordi de kombinerer det melodiske og vakre med det harde.

Gjennom det året de jobbet med ideen om konserten fikk de utrolig mange positive tilbakemeldinger.

- Så da vi tok det med KORK var det bare full tenning. Og det samme gjaldt for alle andre vi snakka med . Alle syntes det var knall!

- Du kan jo se det for deg; Dimmu Borgir med Kringkastingsorkestret i ryggen, og det i verdens black metal-hovedstad, Oslo! forteller en entusiastisk Olav Viksmo Slettan.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober