Hopp til innhold

Himmelblå - episode 5

De første turistene kommer til pensjonatet! Men gjestene viser seg å være et konstant kranglende par fra Oslo, som blir en utfordring å takle for Marit.

Turister til Himmelblå
Foto: Audun Gjelsvik Magnæs / NRK

Verken guidet tur til tyskerhåjen, et ekte spøkelse, fisking og grilling på kaia ser ut til å begeistre dem. Selv Iris mener de er overlegne byfolk!

Edward kjører båten på land

Edward er ingen båtfører...

Foto: Audun Gjelsvik Magnæs / NRK

Men så skal det også sies at Edward viser seg å være en elendig båtfører som setter andres, inkludert turistenes liv i fare…

Johan og Ingeborg

Johan er fortvilet over Ingeborgs sykdom, og vet ikke hvordan han skal takle den.

Foto: Audun Gjelsvik Magnæs / NRK

Ingeborg blir sykere

På gården sliter de med andre ting. Ingeborg blir stadig sykere. Hun husker dårlig, og prater usammenhengende om ting Johan og Halle ikke forstår.

Johan blir stadig mer fortvilet og skjønner ikke hvordan han skal greie å leve med at kona av og til ikke vet hvem han er. Han er i ferd med å gi opp alt, men Halle skjønner hva som er i ferd med å skje, og greier å avverge en tragedie.

Rasende Karoline

Forholdet mellom Brynjar og Britt er godt igjen, etter at Brynjar bestemte seg for å skulles fra Liv. Men Karoline blir rasende når hun hører om farens frieri og planer om å gifte seg med Britt. Når Roland dropper en middagsavtale for å ta Marit og gjestene hennes ut på fisketur, er bunnen nådd.

Karoline skjønner at Roland og Marit er tiltrukket av hverandre, og etter at det falske ekteskapet mellom Marit og Kim ble avslørt er det ingenting som hindrer dem i å gjøre noe med det.

Hva skjer da, med hennes drømmer om en framtid med Roland?

Karoline og Roland

Karoline fortviler. Hun sliter med farens forhold til Britt, og føler at hun er i ferd med å miste Roland.

Foto: Audun Gjelsvik Magnæs / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober