Hesiod, foto Wikipedia - Foto: Wikipedia /
Foto: Wikipedia

Hesiod

«Enkelte dager er en velsignelse for dem som lever på jorden, andre dager er omskiftelige, grå, og unyttige. For én er dagen god, en annen synes den er grå. Det er få som vet»
Hesiod vet.
Og han anstrenger seg for å overbevise oss

Hør: Studio Sokrates: Greske tanker del 9 111217

Verk og dager
Hesiod (mellom 7 og 600 f Kr.) var altmuligmann. Bonde, dikter, rimsmed, landbruksøkonom, astronom. Han må dessuten ha hatt god greie på merkedager og månefaser. Hvis han har levd, da. Det er litt omstridt. De to tekstene vi tilskriver Hesiod bygger på muntlige overleveringer – i dag kaller vi den ene teksten Theogonien, om gudenes opprinnelse, den andre er Verk og dager (Arbeid og dager).

Verk og dager er full av gode råd og påminnelser. Hesiod nevner alle merkedager og forteller hva bonden må foreta seg. Ikke ulikt vår egen Landbrukskalender:
I utgaven for 2012 heter det om søndag 15. januar at «søknad om midler til forebyggende og konfliktdempende tiltak mot rovdyrskader» må sendes.
«Velsignet er den som vet!» skriver Hesiod

Demokrati
En av baktankene med denne serien om Greske tanker i Studio Sokrates var å se etter hvilke erfaringer grekerne hadde – erfaringer som i sin tur kan bidra til å forklare hvorfor antikkens athenere lagde verdens første demokrati. Hesiods dikt kan kanskje være én slik drivfjær.

Han skriver at ei vanstyrt bygd kommer aldri til å blomstre: «Herskere som sluker bestikkelser forsømmer seg. De setter ondt blod mellom bøndene og ei bygd som styres av en sånn hersker kommer det aldri til å gå godt med» (Greek Thought, s 23 HYPER)

Hva må gjøres?
Med et frampek mot Lenins boktittel forteller Hesiod rett fram hva som skal til for å få sving på landsbyen og bondelandet omkring: «De som er like rettferdige mot sine egne som mot fremmede, de som ikke ser bort fra det rettferdige, for disse vil byen og bygda blomstre opp i rikt monn. De skal aldri sulte, i skogen gir biene honning, sauene skal knele under vekta av sin fine ull og kvinnene føder barn som ligner på sine fedre». (GT p 24)

Den rettskafne og de rettferdige blir altså belønnet, tenker Hesiod. Grådighet og urettferdighet blir trøbbel. Det sørger Zevs for.

Gullalder
Hesiod forteller at hans tid er jernalderen. Det er den siste store epoken som følger etter Gullalderen da menneske og guder levde sammen. Sølvalderen, der Zevs hadde tatt styringen og menneskene levde i mer enn hundre år. I bronsealderen var menneskene hardhauser. Alt, til og med hus var laget av bronse, men livet var preget av alles kamp med alle.

Hele epoken sluttet med en diger oversvømmelse, en flodbølge. Heltenes æra hjemsøkes av figurene vi kjenner fra heltediktningen og de endte sine dager på de saliges øyer, ( Elysion ).

Vår egen tid er jernalderen. Ungdommen er oppkjeftig mot voksne, makta får alltid siste ordet, og dårlige mennesker bløffer seg til beundring og anerkjennelse. (Kan utdypes Ad nauseam tenker jeg, filosofer tjener for eksempel dårligere enn aksjemeglere og direktører)

Musikken
Vi tar farvel med pianist og orkesterleder Claude Thornhill i denne utgaven av Studio Sokrates. Thornhill levde og arbeidet i overgangen mellom to æraer i jazzhistorien: Swing og storbandæraen og den nye jazzen: Be-bop. Stadig færre storbandledere maktet å holde det gående. Publikum sluttet å danse til musikken, og Hipsteren dukket opp. Med hornbriller, sigaretter uten filter og nå skulle man lytte til jazz. Ikke å danse.

Thornhill var en av få som prøvde å ta den nye tiden inn i bandet sitt, det hører vi på de to komposisjonene av Charlie Parker han orkestrerte. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Donna Lee (Charlie Parker)
2: Yardbird Suite (Charlie Parker)

Siste nytt: Kultur

 • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

  Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

  Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

  Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

 • Todd Terje - Foto: Christian Belgaux /
  Foto: Christian Belgaux

  Todd Terje på prestisjetung liste

  Den norske DJ-en Todd Terje er nummer 16. på listen over «de 200 beste låtene så langt dette tiåret». Det er det innflytelsesrike musikknettstedet Pitchfork som har satt opp listen.

  På førsteplass finner vi Grimes med låten Oblivion. Se hele listen her.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.