Hopp til innhold

Dokumenterer liv levd på gata

– Det er befriende å ta bilde av narkomane. Det er ingen som later som noen ting, folk er bare seg selv, sier Tine Poppe.

Bamse og hender

– Jeg håper å fjerne noe av forutinntattheten til nordmenn, sier Tine Poppe. De siste fire årene har hun tatt bilder av narkomane i Oslo sentrum. Se flere av bildene nederst i artikkelen.

Foto: Tine Poppe

For fire år siden jobbet Tine Poppe som motefotograf, men da hun hadde en uke fri, fikk hun lyst til å prøve noe nytt.

Tine Poppe

Fotograf Tine Poppe.

Hun tok med seg en hvit bakgrunn slik man benytter i moteshoots og dro ned i Skippergata.

– Det er urettferdig at allerede pene mennesker skal fremstilles enda vakrere. Hva om jeg hadde gjort dette med noen som pleier å bli fremstilt på helt motsatt måte?, tenkte jeg, sier Poppe til NRK.

HØR HELE RADIOPORTRETTET: Ekko mandag 4. november

Ingen maske

I Skippergata spurte Poppe om å få ta bilder av dem hun møtte. Ved hjelp av Arild Knutsen og =Oslo-kontoret fikk hun ytterligere tillit og innpass i miljøene, og det første året dro hun stadig tilbake for å fotografere.

Hun mener det er lettere å ta bilde av =Oslo-selgerne enn folk flest.

– De fleste har en maske på seg. Jeg ønsker alltid å slippe bakenfor den masken når jeg fotograferer, for å vise frem hvem vi egentlig er. Jeg ser etter et lite blikk eller et smil der folk slipper masken litt. De her nede har ikke så mange masker, sier Poppe.

SE ALLE BILDENE NEDERST I ARTIKKELEN

Nå, fire år etter at hun tok de første bildene i Oslos gater, er Poppe tilbake for å lete opp dem hun allerede har portrettert og ta nye bilder. Men arbeidet tar tid, erkjenner hun. Én person er død, og hun sliter med å finne alle de fotograferte menneskene. Hun må tråle gatelangs, oppsøke steder hun vanligvis ikke går. Vente.

– Arbeidet er i et annet tempo enn det jeg er vant til. Nå må jeg sette seg meg ned og være tålmodig, sier Poppe.

Vil endre holdninger

Arbeidet er derimot veldig givende, sier fotografen.

– Det er befriende å være der. Det er ingen som later som noen ting, folk er bare de de er.

Mennesker med levde liv, er det hun ønsker å fotografere. Hun unngår dem som er for unge eller for rusa.

– Jeg vil at de skal vite hva de er med på, sier hun.

Tine Poppe har ennå ikke bestemt hva hun skal benytte bildene til, men håper prosjektet kan bidra til å endre holdninger.

– Det er mange som er redde for de menneskene vi besøker her. Vi nordmenn pakker oss inn i bomull. Jeg håper å fjerne noe av forutinntattheten.

Arild

Arild er broren til Svein. Han var med i Fremmedlegionen i ungdommen.

Foto: Tine Poppe
Hilde

Hilde kan masse om kameraer. Hun jobbet flere år i en fotobutikk, og har vært fotomodell.

Foto: Tine Poppe
Simen

Simen er fra Vikersund. Han går alltid med en bamse i lomma, bor på hospits og er stolt av smykkene sine.

Foto: Tine Poppe
Svein

Svein er 50 år og broren til Arild. Han begynte med dop på 80 tallet og var del av Tonsenhagen-gjengen. En sommer bodde han i en barhytte i Ekebergskrenten.

Foto: Tine Poppe.
Kent

Kent spiller gitar, og var med på 'Plata fra Gata'. Han begynte med metadon to år etter bildet ble tatt, og har vært rusfri i 2 år nå.

Foto: Tine Poppe

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)