Hopp til innhold

Her presses Kjos av kjendisøkonomen

Bjørn Kjos gjestet Fredrik Skavlan hvor den verdenskjente økonomen Thomas Piketty gjentatte ganger spurte Norwegian-sjefen om formuen hans.

Fra «Skavlan» 13.03.15. Tekst

Under gårsdagens Skavlan-innspilling satt Bjørn Kjos i en av stolene, kun dager etter flygerstreiken i Norwegian ble avsluttet.

Økonomen Thomas Piketty er også en av gjestene. Franskmannen er mest kjent for boken «Kapitalen i det 21. århundre», hvor han blant annet argumenterer for kapitalismen kun kan reddes ved at samfunnets aller rikeste betaler høyere skatt.

Etter at Piketty hadde snakket om sin forskning, spurte Kjos om franskmannen mente det var rett at han betalte ti ganger mer skatt enn han har i inntekt.

– Hvor mye skatt betaler du i forhold til formuen din? Fortell oss hvor stor formuen din er og hvor mye du betaler i skatt, spør Piketty.

Kjos gjentar at han betaler ti ganger mer i skatt enn han i inntekt, men det møtes med flere spørsmål fra økonomen.

–For å si det på en annen måte; så bryr jeg meg ikke om hvor mye jeg har. Det eneste jeg bryr meg om er at folk skal bli betalt for jobben de gjør, avslutter Kjos.

Se utvekslingen i klippet over.

Mener streiken var meningsløs

Bjørn Kjos snakket også om den elleve dager lange streiken, som han mener kunne vært unngått.

Under streiken sa Kjos og andre representanter for Norwegian at streiken var meningsløs, noe han gjentok på spørsmål fra Fredrik Skavlan.

Bjørn Kjos på Skavlan 13.02.15

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober