Hopp til innhold

Her overvintrer Henki Kolstad med tungtvannssabotørene

I 1947 samlet et norsk-fransk filmteam de opprinnelige tungtvannssabotørene til å gjenskape Vemork-aksjonen på film. Med på laget var en ung Henki Kolstad.

I 1947 samlet et norsk-fransk filmteam de opprinnelige tungtvannssabotørene til å gjenskape Vemork-aksjonen på film. Med på laget var en ung Henki Kolstad. Se klipp fra 'Kampen om tungtvannet'.

HANG MED HELBERG: Dette bildet, tatt under produksjonen av filmen, viser Henki Kolstad (til høyre), tungtvannssabotør Claus Helberg og skuespiller Johannes Eckhoff i rollen som Knut Haugland. Se klipp fra filmen «Kampen om tungtvannet». (Foto med tillatelse fra Norsk filminstitutt.)

Fenrik Knut Haukelid

SPILTE SEG SELV: Fenrik Knut Haukelid gjenskapte sine egne bragder på filmlerretet.

Foto: Sverre Bergli / NTB SCANPIX
Henki Kolstad som Einar Skinnarland

EN HERRE MED SKJEGG: Henki Kolstad gestaltet telegrafisten Einar Skinnarland, og anla skjegg for scenene der Grouse-gutta overvintrer på fjellet.

Foto: Med tillatelse fra Norsk filminstitutt

– Du har praktfullt, rødt skjegg, det må være lov å si, innledet programleder Per Bøhn da han i 1947 intervjuet Henki Kolstad under innspillingen av storfilmen «Kampen om tungtvannet».

Kolstad, som tirsdag ville fylt 100 år, var en av få profesjonelle skuespillere på settet. Medspillerne var profesjonelle norske sabotører og kommandosoldater.

Internasjonal storproduksjon

Filmen, regissert av norske Titus Vibe-Müller og franske Jean Dreville, var den til da dyreste filmproduksjonen på norsk jord, og var ment å møte den internasjonale interessen for tungtvannsaksjonene.

– Det blir nok den dyreste film som er laget her i Norge, og vi kan kanskje tilføye Skandinavien, forteller regissør Titus Vibe-Müller i opptaket.

Filminnspillingen var stor og påkostet, og hadde mange utendørsscener. Filmarbeiderne var rekruttert fra flere land, og ambisjonene var også internasjonale.

– Dette kan ikke gjøres i vanlig målestokk, vi må gjøre noe som holder internasjonale mål, og derfor har vi også kalt de beste utenlandske krefter opp hit.

Blandet proffer og amatører

Rolf Kristian Larsen som Einar Skinnarland

2015-UTGAVEN: Rolf Kristian Larsen som Einar Skinnarland i NRK-serien «Kampen om tungtvannet».

Foto: Robert Holand Dreier / Filmkameratene AS
Film: Kampen om tungtvannet

LETT BLANDING: Tungtvannssabotørene Fredrik Kayser (t.v.), Knut Haukeli og Jens Anton Poulsson spiller seg selv, mens lagleder Joachim Rønneberg tolkes av skuespiller Claus Wiese.

Foto: Utlånt fra Norsk Filminstitutt AS

Mens de fleste tungtvannssabotørene spiller seg selv, var det enkelte som ikke ville eller kunne være med. Blant dem var Einar Skinnarland, som i filmen spilles av Henki Kolstad.

Skinnarland var telegrafisten og Vemork-infiltratøren som overvintret på Hardangervidda sammen med Grouse-laget, og som deltok i senkningen av MF «Hydro».

Samme Skinnarland tolkes i 2015-versjonen av Rolf Kristian Larsen.

Kolstad var også opptatt av å rose tungtvannssabotørenes skuespillerprestasjoner.

– Det er meget interessant å få være med på dette her. Det er jo det internasjonale tilsnittet som gjør dette dobbelt interessant, både rent filmatisk og gjennom å møte disse sabotørene, som viser seg å være noen praktfulle, kjekke gutter alle sammen. Det er forbausende å se hvordan de greier seg foran kamera, de er virkelig filmskuespillere, mange av dem.

Se klipp fra filmen øverst i artikkelen.

«Kampen om tungtvannet» vises på NRK 2 lørdag 7. februar kl. 20.50, og blir tilgjengelig i NRK TV i 30 dager etter det.

Johan Henrik Ludvig «Henki» Kolstad, Født 3.februar 1915.

KAVALKADE: Henki Kolstad ville fylt 100 år 3. februar 2015. NRK-journalist Njål Engesæth har laget dette tilbakeblikket på hans liv og karriere.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober