Hopp til innhold

Her går det galt - i 200 km/t

Stuntmann og fartsdjevel Jeb Corliss feilberegnet grovt da han kastet seg ut fra Table Mountain i Sør-Afrika. Nå har han lagt ut en film fra ulykken.

Jeb Corliss hadde englevakt da han overlevde sitt stup fra Table Mountain. Han hoppet ut i en såkalt vingedrakt, og ble filmet av den amerikanske TV-kanalen HBO da det gikk fryktelig galt.

En del av det spektakulære og spenningen med denne sporten er å fly så tett inntill fjellvegger og framspring som mulig. Det er også en teknikk som gir hopperen et godt inntrykk av hvor fort han beveger seg, og hvor han befinner seg i hoppet.

Spant ut av kontroll

Denne gangen gikk det alvorlig galt. Midt i hoppet feilberegnet Corliss fatalt, og beina hans traff et utspring i fjellveggen.

LES OGSÅ: Her flyr han om kapp med jetfly
LES OGSÅ: Her flyr Corliss rett mot bakken

Mens kameraene går, spinner Corliss stygt forslått ut av kontroll. Han er fortsatt bevisst, og er iskald nok til å stabilisere seg og trekke i snora. Han klarer såvidt å utløse fallskjermen før han går rett i bakken, i en hastighet anslått til 200 kilometer i timen.

– Hadde blitt drept

Corliss brakk beina i ulykken, men slapp unna med livet i behold.

Daredevils - Jeb Corliss flyr med spesiallaget vingedrakt

Slik ser det ut når Jeb Corliss gjennomfører et vellykket stunt.

Foto: RDF International

– Han var heldig som overlevde. Han klarte å utløse fallskjermen, og vi tror han hadde blitt drept om han ikke hadde gjort det, sa en talskvinne for Table Mountain rett etter ulykken, ifølge den britiske avisa The Telegraph.

Ulykken skjedde 16. januar i år, og han har tilbrakt de siste fem ukene på sykehus. Tilhengere av Corliss har kunnet følge fartsdjevelens rekonvalesens på hans Facebookside, og det er først nå at han har valgt å vise videoen av ulykken.

Det er ikke første gang Corliss hoppet. Han har tidligere gjort seg bemerket med basehopping fra noen av verdens mest kjente landemerker, som Eiffeltårnet, Golden Gate-broa og de enorme tvillingtårnene Petrronas Towers i Kuala Lumpur.

Den norske serien «Oppdrag Sognefjorden» viste også basehopp med vingedrakt i fjor. Under ser du en av de spektakulære overflygningen.

Video Se det spektakulære basehoppet fra «Oppdrag Sognefjorden»

Se det spektakulære basehoppet fra «Oppdrag Sognefjorden»

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober