Willy montasje - Både Molde (til venstre), Ålesund (øverst) og Stokmarknes (nederst) har fått besøk av Willy. - Foto: Marianne Langøy/leserbilde / NRK

Både Molde (til venstre), Ålesund (øverst) og Stokmarknes (nederst) har fått besøk av Willy.

Foto: Marianne Langøy/leserbilde / NRK

Her fant vi Willy!

– Jeg følte meg litt som Clark Kent, der jeg rev av meg skjorta og fikk på meg lua. Slik beskriver Stokmarknes’ egen Willy hvordan det føles å ikle seg den rødstripede genseren.

Underveis på Hurtigrutens ferd mot nord, har det dukket opp flere mystiske personer utkledd som karakteren Willy ved mange av båtens havneanløp. Etter at NRK.no skrev en artikkel om fenomenet mandag, har flere Willy’er nå meldt seg.

Les: Finn Willy på Hurtigruten!

Følg sendingen direkte her: Hurtigruten minutt for minutt

Where's Waldo? - En av finn Willy-bøkene. (Eller 'find Waldo', som bokserien heter i USA.)Candlewick Press

En av finn Willy-bøkene. (Eller 'find Waldo', som bokserien heter i USA.)

Foto: Candlewick Press
Dette er Willy

Karakteren Willy er først og fremst kjent gjennom en rekke billedbøker, der oppgaven er å lokalisere Willy midt inne i en stor menneskemengde (Derav uttrykket ”Finn Willy!”). Senere har det også dukket opp filmer, videospill, tegneserier, ja til og med på baksiden av Corn Flakes-bokser har det vært tegnet finn Willy-oppgaver.

Les om flere steder Willy har dukket opp nederst i artikkelen.

Nå har Willy også dukket opp i Hurtigruten minutt for minutt. Første gang han dukket opp var i Ålesund, deretter er han observert både i Molde og Stokmarknes.

Finn Willy - Stokmarknes-Willy aka Martin Eriksen. Riktig oppstilt i 45 graders vinkel mot kamera.NRK

Stokmarknes-Willy aka Martin Eriksen. Riktig oppstilt i 45 graders vinkel mot kamera.

Foto: NRK
Kjøpte kostyme på E-bay

- En jente i klassen hadde lest på Facebook-siden til Hurtigruten minutt for minutt at noen lurte på hvem Willy var. Og så visste hun at jeg hadde et Willy-kostyme som jeg kjøpte på E-bay før Halloween i fjor, dermed var det jo bare å møte opp på kaia, forteller Stokmarknes’ Willy, også kjent som Martin Eriksen.

Martin Eriksen som Willy - Også andre medier har fanget opp bilder av Willyene. Her er Stokmarknes-Willy fotografert av Vesteraalens avis. - Foto: Espen Vestgård Pettersson, Vesteraalens avis /

Også andre medier har fanget opp bilder av Willyene. Her er Stokmarknes-Willy fotografert av Vesteraalens avis.

Foto: Espen Vestgård Pettersson, Vesteraalens avis

Eriksen forteller at han gikk inn i rollen med det største alvor.

- Jeg tok Willy ganske seriøst. Jeg passet på å hele tiden stå midt inne i en folkemengde, og alltid stå i en 45 graders vinkel mot kamera med et lurt smil om munnen. Akkurat slik Willy gjør i bøkene, forklarer han.

- Jeg følte meg litt som Klark Kent, der jeg rev av meg skjorta og fikk på meg lua. Og jeg var veldig overrasket over at så mange gamle damer med grått hår sto og lo av meg. Men det er jo ikke sikkert at de kjente meg igjen, det kan hende de bare lo fordi jeg så latterlig ut, humrer han.

- Dessverre hadde jeg ikke tid til å kikke så mye på reaksjonene til turistene, jeg var mest fokusert på å finne kamera, og stå i riktig posisjon, forteller Eriksen.

Borat og apekatt ved Hurtigruten - Stokmarknes-Willys tremenning i borat-kostyme. - Foto: Angelica Kvernø /

Stokmarknes-Willys tremenning i borat-kostyme.

Foto: Angelica Kvernø
Tremenningen til ”Borat”

Martin Eriksen var ikke den eneste i familien som vakte oppsikt i Stokmarknes. Det viser seg nemlig at karen som sto på vannski forbi Hurtigruten i signalgrønn stringbadedrakt var Eriksens tremenning!

Les: Lokal «Borat» vakte oppsikt

Om det fins et eget ekshibisjonist-gen i familien er han ikke sikker på, men han forsikrer at dette var første gang de begge er på tv. Om det er siste gjenstår å se.

Willy ser på Hurtigruten i Molde - Molde-Willy, aka Lukas Haug Langøy - Foto: Marianne Langøy/leserbilde /

Molde-Willy, aka Lukas Haug Langøy

Foto: Marianne Langøy/leserbilde
Facebook-venner

Nå har de norske Hurtigrute-Willyene forbrødret seg, Stokmarknes-Willy forteller nemlig at Molde-Willy har lagt ham til som venn på Facebook.

I Molde var det Lukas Haug Langøy som hadde rollen som Willy.

– Det ante meg at det kom til å bli sinnssykt mange folk, og hvem er vi vel bedre trent på å finne i en folkemengde enn nettopp Willy, forklarer han om hvorfor han valgte det noe uvanlige antrekket.

– Ideen fikk jeg da jeg så han som sto på kaia i Ålesund, så jeg gjorde det egentlig som en hyllest til ham, forteller Langøy til NRK.no.

Finn Willy Hurtigruten - Ålesund-Willy, også kjent som Magnus Erdal startet stuntet. - Foto: NRK /

Ålesund-Willy, også kjent som Magnus Erdal startet stuntet.

Foto: NRK
Spontan Willy

Og opphavsmannen til stuntet heter Magnus Berrføtt Erdal.

- Ideen kom relativt spontant. Jeg skulle egentlig være Willy for annen anledning, og så sa en arbeidskollega at jeg burde stikke på kaia i samme kostyme.

Hør intervjuet med Erdal:

Nå håper Ålesund-Willy flere vil følge opp stuntet.

- Jeg håper bare det kommer flere Willy’er i havneanløpene oppover. Spesielt når ferga kommer til Kirkenes. Kanskje det kunne vært fullt med Willy’er der oppe, drømmer Erdal

Willy i resten av verden

Dette er ikke første gang Willy dukker opp på uventet besøk. Her er et utvalg andre situasjoner der Willy har dukket opp:

 • I en episode av komiserien Frasier, dukker karakteren Bob ”Buldog” Briscoe opp på et kostymeparty utkledd som Willy.
 • På Roskilde-festivalen arrangeres det hvert år en Willy-camp, hvor alle som bor der er kledd ut som Willy. Under konserter fordeler de seg ut i menneskemengden.
 • I en episode av The Simpsons, leser Bart en bok med navn ”Finn Willy, nå igjen”. Første side viser Willy stående alene på en tom strand, og Bart sukker ”han prøver liksom ikke engang lenger”.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.