Hopp til innhold

Her er Obamas Spotify-favoritter

USAs president har publisert musikken som skal tonesette den kommende valgkampen. Wilco, Al Green, Bruce Springsteen og Arcade Fire er noen av artistene som skal få opp energinivået i Obamas leir.

Barack Obama

Barack Obama tar med seg et bredt utvalg musikk inn ivalgkampen.

Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

Mange mener at Obamas bruk av sosiale medier var med på å avgjøre forrige valgkamp. Denne gangen prøver presidenten og overbevise velgerne om at både musikksmaken og den politiske agendaen er verdt å gi en stemme til.

Presidenten kom i kveld med en melding på Twitter hvor han offentliggjorde låtene som utgjør kampanjens offisielle spilleliste.

– Nærmest en helgardering

Hvor stor rolle presidenten har hatt i låtutvalget er usikkert, men spillelisten skal gjenspeile både presidenten og valgkampmedarbeidernes smak.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

Mats Borch Bugge er usikker på slagkraften i Obamas Spotify-liste.

Foto: NRK

– Dette er jo nærmest en helgardering, og de virker som om han prøver og nå alle på en gang. Han liker sikkert noen av artistene personlig, som Booker T, Al Green og Earth Wind and Fire, men jeg er mer skeptisk til om han har hørt om et band som Noah and The Whale, sier musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

– Gjenspeiler hans politiske problem

Presidenten er kjent for å være veldig musikkinteressert, og skapte store overskrifter da han nylig sang et par strofer fra Al Greens «Lets Stay Together».

Samme sang er selvfølgelig på spillisten, i godt selskap av soulklassikere med Aretha Franklin, Booker T & The MGs og Earth Wind and Fire. Men i tillegg inneholder lista et utvalg artister som kanskje ikke er helt i Obamas ånd.

– Jeg synes lista gjenspeiler det politiske problemet til Obama. Han prøver å please litt for mange, og da blir resultatet litt kraftløst. Det hadde selvsagt vært morsommere om det hadde vært hans personlige smak som fikk råde, men det kan man kanskje ikke forvente i disse valgkamptider, mener Bugge.

P3s musikksjef trekker på smilebåndet over at Ricky Martin, som annonserte at han var homofil i 2010, også er å finne blant Obamas kampanjemusikk.

– Han er vel også der for å nå en bestemt gruppe, og det får lista til å se enda mer krampaktig ut, sier Bugge.

Her er låtene fra Obama-kampanjen:

Obama Spotify
Foto: spotify

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)