Hopp til innhold

Hennes & Mauritz tatt med buksene nede i Danmark

Dansk TV 2 avslører at motegiganten H&M systematisk brenner tonnevis med usolgte klær – til tross for forsikringer om det motsatte.

Hennes & Mauritz på Oslo City

BRENNER BUKSER: Hennes & Mauritz i Danmark destruerer i snitt 12 tonn klær hvert år, til tross for at kjeden profilerer seg som bærekraftig. Her fra H&Ms butikk på Oslo City-kjøpesenteret.

Foto: Ints Kalnins / Reuters

De siste årene har mange kleskjeder prøvd å fremstå grønnere og mer bærekraftige, og har lansert initiativer for å få ned svinn og overforbruk – i alle fall på papiret.

Nå avslører danske TV 2s program Operation X at H&M rutinemessig kjører tonnevis med usolgte klær til et forbrenningsanlegg i Roskilde.

Brenner flere tonn klær hvert år

Avsløringen kommer etter at kjeden i flere år har profilert seg som bærekraftig, og har kjørt store kampanjer der de oppfordrer kunder til å «lukke kretsløpet» ved å gjenbruke klær.

Så sent som i 2015 kjørte H&M en kampanje for økt bevissthet rundt gjenbruk, under slagordet «Det er ingen regler i moteverdenen unntatt én: Resirkuler klærne dine».

Operation X har fått innsyn i dokumenter fra forbrenningsanlegget, som viser at kjedens danske hovedlager i snitt har sendt 12 tonn klær til destruering hvert år siden 2013.

Da journalistene selv tok stikkprøver fra et parti, fant de bukser som var nye, tilsynelatende feilfrie og utstyrt med prislapp.

Garanterte null svinn

Avsløringen kommer etter at H&Ms bærekraftsansvarlige Mia Møgelgaard har forsikret programmets journalister om at kjeden ikke har svinn i det hele tatt.

– Vi selger de klærne som blir produsert. Og det er jo en av fordelene ved å være en så stor virksomhet. Hvis en vare ikke selger godt ett sted, kan vi flytte den til et sted hvor den kan bli solgt. Så svinn er ikke noe vi opplever, sa Mølgaard i det første intervjuet.

Etter at kjeden blir konfrontert med de nye opplysningene, forklarer de at klærne som ble brent da TV 2 besøkte anlegget, ble destruert på grunn av at de ikke møtte kjedens krav til helse og sikkerhet.

Undersøkelser redaksjonen fikk gjort ved et uavhengig laboratorium ga imidlertid ikke vesentlige utslag på hverken miljøgifter eller bakterier på de aktuelle klærne.

– Hører til unntakene

H&M mener selv at tilfellene TV 2 har avdekket tilhører unntakene. I en e-post til NRK skriver selskapets kommunikasjonssjef i Norge, Joanna Morell, følgende:

«At H&Ms produkter sendes til forbrenning er sjeldent, og gjøres bare når de ikke oppfyller våre sikkerhetskrav.»

Morell opplyser at kjedens svenske filialer sender under 0,4 promille av varelageret sitt til destruksjon hvert år, og at det i Danmark ble brent 9 tonn klær i løpet av 2016.

H&M sier plaggene TV 2 testet ikke oppfylte kjedens egne krav, og at klær som kasseres av andre grunner enn helse- og sikkerhetshensyn, alltid gis videre til veldedighet eller gjenvinning.

«De enkelte produktene som medier refererer til, har blitt testet i eksterne laboratorier. Testresultatene viser at det ene produktet er angrepet av mugg, og det andre inneholder for høy mengde bly. Disse produktene ble derfor stoppet i tråd med våre sikkerhetsrutiner», skriver Morell.

HØYT UT: Motegiganten har samarbeidet med organisasjoner som promoterer bærekraftig mote, og har kjørt egne reklamekampanjer der de oppfordrer kundene til å gjenbruke klær.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober