Hopp til innhold

Hennes & Mauritz tapte for Aftenposten

Hennes & Mauritz klaget inn Aftenposten for brudd på god presseskikk i nett-TV-serien «Sweatshop». Men klesselskapet fikk ikke medhold i pressens faglige utvalg.

Carin Leffler, fagrådgiver i "Fremtiden i våre hender" foran H&M-skilt

H&M klaget inn Aftenposten for PFU. Selskapet var blant annet kritisk til at det var Framtiden i våre hender som sto bak ideen. På bildet ser vi Carin Leffler, fagrådgiver i Fremtiden i våre hender, som tidligere har uttalt seg kritisk H & Ms Norge produksjon i lavkostnadsland.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Aftenposten sendte i april 2014 videoserien «Sweatshop – dødsbillig mote». I fem episoder følger serien tre norske ungdommer, Anniken, Frida og Ludvig, som besøker Kambodsja for å få innblikk i livet på ulike klesfabrikker i landet.

H&M har kritisert både produksjonen, innholdet og oppfølgingen av serien.

Den svenske klesgiganten mener at de ikke ble gitt tilstrekkelig mulighet til å imøtegå påstander, og de er også kritiske til at serien er utviklet i samarbeid med interesseorganisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH).

Men klesselskapet fikk liten støtte i Pressens Faglige Utvalg.

– Min oppfatning er at Aftenposten har gått fram forbilledlig presseetisk, uttalte PFU-leder Alf Bjarne Johnsen under formiddagens behandling av saken.

– Umulig å kontrollere fakta

– Aftenposten har gjort det umulig for H & M å kontrollere at påstått faktainformasjon om forhold knyttet til oss er riktig. Mangel på faktainformasjon, og utelatt mulighet til å verifisere denne, opplever vi som et klart brudd på premissene for å gi tilsvar og svare på kritikk, samt å delta i debatt, skriver klesselskapet i klagen.

De klager Aftenposten inn etter Vær Varsom-plakatens punkt 2.2, 3.2 og 3.3.

Aftenposten har hele tiden avvist klagen. Avisen mener det ikke er et presseetisk problem at ideen til serien kom fra FIVH, og mener også de har vært tydelige på samarbeidet overfor publikum.

De mener serien ikke handler om H&M, men skildrer og dokumenterer norsk ungdoms møte med tekstilarbeidere, og deres reaksjoner og opplevelser rundt dette.

Aftenposten sier også at de inviterte H & M til å komme med sine synspunkter i spaltene, men at svaret kom i form av en klage til PFU.

PFU konkluderte med at Aftenposten ikke har brutt god presseskikk.

Skjermdump fra "Sweatshop"

I etterkant av serien Sweatshop mente deltagerne at verken Aftenposten eller andre medier har tatt saken alvorlig nok. Se klipp fra serien her.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP