Hopp til innhold

Havnet i fengsel for kjærligheten

Ingrid Lorentzens forfedre ble hardt straffet for å velge kjærligheten – og måtte leve et liv i skam og fattigdom.

Ingrid Lorentzen - Hvem tror du at du er?

Video: Simon Trøan i Riksarkivet viser Ingrid Lorentzen hva slags hard skjebne hennes forfedre fikk. «Hvem tror du at du er?» vises på NRK1 mandag kveld.

I kveldens episode av «Hvem tror du at du er?» på NRK1, inspiseres slekta til den 40 år gamle ballettdanseren og ballettsjefen ved Den Norske Opera.

Lorentzen får gravd fram flere rørende og skremmende historier som omhandler hennes slekt på morssiden. Fellesnevneren for flere av hovedpersonene, er at de valgte kjærligheten – til tross for sterk fordømmelse av omgivelsene.

Tukthus

Den mest sjokkerende historien skriver seg tilbake til gruvesamfunnet Røros på første halvdel av 1800-tallet.

Ved hjelp profesjonelle slektsgranskere, har Lorentzen fått avdekket at hennes tipp-tipp-tipp-oldeforeldre begge ble sendt på tukthus fordi de valgte å bo sammen og få barn. I tillegg måtte han sone fengselsstraffer for dette ved flere anledninger.

Hele veien tilbake avdekkes det sterke kvinneskikkelser som har måttet kjempe hardt for å bli akseptert.

– På mammas side har jeg alltid tenkt at det er bønder hele veien bakover, og at folk kommer fra forskjellige gårder hvor alt var i ordnede forhold. Men denne historien er så langt man kan komme bort fra det fornuftige og praktiske. Det har vært en voldsom pasjon og drivkraft, sier Ingrid Lorentzen.

Ingrid Lorentzen og Finn Karlsen i "Hvem tror du at du er?"

Finn Karlsen ved Statsarkivet i Trondheim viser Ingrid Lorentzen dokumentasjon på at hennes forfedre endte opp på tuktuhus.

Født utenfor ekteskap

Historien fra Røros illustrerer hvor trange kår det var på den tiden, og hvor sterk makt kirken hadde over dem som ikke valgte «den rette vei».

Lorentzens tipp-tipp-tipp-oldefar Matias Johnsen Sund ble satt til verden i det kalde gruvesamfunnet Røros i 1767. Som 19-åring flyttet han til Levanger i Nord-Trøndelag, giftet seg og fikk to barn. Uvisst av hvilken grunn, forlater han dem, og reiser tilbake til sin barndoms by.

Her treffer han Berit Steffensdatter Quax, som han får barn med. Men Matias er fortsatt gift når dette skjer, noe som var en stor synd på den tida. Dette fører til at det blir satt en «anmerkning» i kirkeboka på lille Gunhild, når hun blir født utenfor ekteskap.

I tillegg blir Matias straffet for sin utuktige opptreden, og kastes i fengsel. Men dette stopper ikke paret fra å utvide sin lille familie. To nye barn blir satt til verden, og i begge tilfellene havner Matias bak murene.

Går til Stockholm

Men Matias nekter å godta at samlivet med Berit skal være straffbart, for det er henne han vil være sammen med. Han tar beina fatt og går til Stockholm for å søke svenskekongen om å få opphevet ekteskapet på Levanger slik at de kan gifte seg. Dette er en gåtur på ufattelige 1200 kilometer tur retur, som det tar flere uker å gjennomføre.

Ingrid Lorentzens tipp-tipp-oldemor Gunhild

Som barn måtte Ingrid Lorentzens tipp-tipp-oldemor Gunhild tigge mat for at hun og søsknene skulle kunne overleve.

Men søknaden blir forkastet av svenskekongen fordi den ikke blir levert tjenestevei. Skuffet må Matias tusle slukøret tilbake til Bergstaden. Her fortsetter han å bo sammen med Berit og deres felles barn – før situasjonen blir enda mer alvorlig for dem.

Det «fordervelige» samlivet deres blir gjenstand for en rettsprosess, som ender med at Berit og Matias blir sendt på tukthus i Trondheim i flere måneder. Der blir de tvunget til utmattende arbeid som skal forbedre deres moral – samtidig som de selv dekker alle kostnader. Ubarmhjertig nok, må de la sine tre barn være igjen på Røros.

Konsekvensen er at Gunhild, som da er 12–13 år gammel, må gå rundt i gatene i Bergstaden og tigge, slik at hun og søsknene har mat til å overleve.

– Det er jo ei dokkestue! For en forferdelig fattigdom, utbryter Lorentzen i programmet når hun får se den lille stua som familien på fem bodde i, og som står den dag i dag.

Ingrid Lorentzen i "Hvem tror du at du er?"

I denne lille stua på Røros bodde flere av Ingrid Lorentzens forfedre under kummerlige forhold.

Fjernt, men nært

Lorentzen er både rørt og sjokkert av den dramatiske historien.

– Det er jo som en saga. Det minner om en blanding mellom de store russiske romanene og Hellemyrsfolket. Det er en historie man bare møter i litteraturen, utdyper hun til NRK.no.

Samtidig føler hun at det ikke er så fryktelig lenge siden dette skjedde.

– Bestefaren min, som jeg hadde et nært forhold til, var tre år gammel da deres barn Gunhild, altså tipp-tipp-oldemor, levde. På den måten kan jeg nesten ta på den generasjonen, sier hun.

Etter å ha blitt fortalt denne historien, sier Lorentzen at hun aldri mer skal bruke begrepet «motgang i livet».

– Man vet ikke hva man snakker om når man sier at det kan være tøft å være ballettdanser, sier hun.

Ingrid Lorentzen i "Hvem tror du at du er?"

I 1828 ble Matias Johnsen Sund sendt i fengsel for å ha fått barn utenfor ekteskap.

Slektstre som niåring

Lorentzen sier at hun alltid har vært slektsinteressert, og et bra bevis på dette er at hun tegnet sitt første slektskart som niåring. Men hun har ikke bedrevet noen form for forskning.

Da hun ble kontaktet av programskaperne i Monster, spurte de om det var noen spesiell historie i slekta hun ville at de skulle kikke på.

– Jeg ga dem ingen slike om hint, så de har nok måttet gjøre veldig mye research for å finne denne historien, sier hun.

– Har du forsket noe mer etter at programmet ble spilt inn?

– Nei, det er såpass tidkrevende at det er vanskelig å få til i hverdagen min. Men researcherne fant mye annet spennende om slekta som de la fram for meg, sier hun.

«Hvem tror du at du er?» vises på NRK1 klokka 2130 mandag.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK