Hopp til innhold

Havnå etter Nokas-ranet: - Minste problemet å bli tatt

Nokas-dømte Erling Havnå sier han aldri ville blitt med på ranet om han hadde visst hvordan utfallet skulle bli.

NOKAS-dømte Havnå forteller om hvorfor han ble med på det skjebnesvangre ranet 5. april 2004.

FRI MANN: Jobben til Havnå under Nokas-ranet var å slå på vinduet med en slegge og bære ut penger. Han bar ut 285 kilo med kontanter. Havnå har nå sonet ferdig ransdommen og er gjest i kveldens Trygdekontoret.

– Jeg trodde ikke det som skulle skje, skjedde. Da hadde jeg ikke vært med. Vi tenkte det var klakk inn med vinduet, og stikke av gårde med 200–300 millioner, sier Havnå og refererer til skytingen midt i Stavanger by og drapet på politiveteranen Arne Klungland.

Den tidligere kickbokseren Havnå ble i 2006 dømt til 16 års fengsel for å ha vært med på Nokas-ranet og er nå ferdig sonet.

Havnå forklarer også hvorfor han ble med på det dødelige ranet.

– Jeg hadde århundrets førtiårskrise. Jeg liker spenning, og kunne til og med ha en jævlig god historie å fortelle på gamlehjemmet. Det var det som var motivasjonen min, sier Havnå i programmet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nokas

Erling Havnå (f.v.), forsvarer John Christian Elden, Kjell Alrich Schumann, David Toska og forsvarer Øystein Storrvik før juryen avsa sin kjennelse i NOKAS-saken.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

«Sleggemannen»

Under ranet var Havnås jobb å slå inn bakruta i Nokas-bygningen med slegge. Men vinduet var hardere enn ranerne trodde og de måtte i stedet avfyre 113 skudd mot ruta for å knuse glasset. Det var ikke etter planen, og ranerne endte opp med å bruke 20 minutter, noe som var mye lengre tid enn planlagt.

Etter ranet var hans minste bekymring å bli tatt.

– Det minste problemet var egentlig å bli tatt. Det gikk så gærent, sier Havnå og referer til drapet.

– For det var en tragedie, sier programleder Thomas Seltzer.

– Det var det, svarer Havnå.

Ofrene sliter fremdeles

13 av de 33 intervjuede som jobbet i Nokas under ransdagen sliter fremdeles med store psykologiske plager og har fått sin livskvalitet varig og alvorlig redusert. Det viser en fersk undersøkelse utført av Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

– Dette var robuste, jordnære og ukompliserte mennesker med tro på seg selv. At så mye som 40 prosent sliter fremdeles er bare trist, sa Roald Bjørklund, ansvarlig for studien, til TV 2 i januar.

NRK.no har forsøkt å nå Bjørklund for kommentar til Havnås uttalelser i Trygdekontoret, uten å lykkes.

Professoren mener helseplagene til de ansatte henger sammen med måten ranet ble gjennomført på.

– Et vanlig ran tar bare ett til to minutter, mens Nokas varte i nesten 20 minutter. Det ble løsnet over 130 skudd med tunge håndvåpen. Hele bygningen ristet, og det ble også en spesiell lukt da ranerne skjøt seg gjennom sikkerhetsglasset. De ansatte ble utsatt for en kaskade av inntrykk over hele spekteret av sanser. Slikt blir sittende i systemet lenge, og er mye vanskeligere å bearbeide i ettertid enn en tilfeldig hendelse som en brann eller naturkatastrofe.

NRK.no har også prøvd å få en kommentar på Havnås uttalelser fra Reidun Førland, som var hovedtillitsvalgt og verneombud i Nokas i 2004, men uten å lykkes.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)