Hopp til innhold

Harry Potter på juleball

I helgen har Harry Potter og hans medelever vært samlet til Galtvorts juleball, på Notodden i Telemark. Fans fra hele Norge kom for å leve ut sine magiske drømmer.

Frokost på Galtvort
Foto: Tine Haugen alias Rita Slita

Barn og ungdom har i løpet av helga deltatt på juleverksted, lukket kinovisning og et festpyntet juleball, der de måtte følge Galtvorts tradisjoner.

Det var også duket for spennende opplevelser og skumle overraskelser.

(Trykk på bildet for å se flere bilder fra arrangementet) Det er andre gang juleballet arrangeres av et av Norges største nettsteder for barn og unge, Galtvortskolen.net.

Rollespill fra Harry Potters verden

Helgen har vært preget av kostymer og rekvisitter som sømmer seg for Galtvorts juleball, og mange kjente personer fra Harry Potter-universet gjestet arrangementet.

Blant dem var Professor Slurs, med et kontor fullt av eliksirer i alle varianter, og den strenge og upopulære professor Uffert , som var parat til å gi straffer som seg hør og bør for uoppdragne magilærlinger.

- Vi kler oss ut som lærere i fra Harry Potter filmene, og har ulike rollespill og oppgaver tilknyttet Harry Potters verden, forteller Anica S. Henriksveen, alias professor McSnurp driver Galtvortskolen.

- Gøy for barn og voksne

Hun fikk i den anledning Sam Eydes Nyskapningspris 2007 for sitt arbeid med barn og unge på internett.

Fru Wiltersen (Rønnaug Rye Hytten)

Fru Wiltersen (Rønnaug Rye Hytten)

Foto: Tine Haugen alias Rita Slita

- Vi gjør det fordi det er gøy. Vi er veldig store fans av bøkene, selv om vi er voksne, forteller medarrangør Rønnaug Rye-Hytten alias fru Wiltersen.

I løpet av helgen har de hatt ball, hatt juleverksted, sett film (men ikke Harry Potter-filmene, men derimot animasjonsfilmen Et førjulsmareritt), og arrangørene hadde lagt inn mange overraskelser.

- Det er et rollespill, der alle ungdommene har måttet oppføre seg som elever, mens vi har spilt lærere, sier hun.

Skaper sine egne roller

På Galtvortskolen kan du lage deg din egen rollefigur der du spiller en elev som går på Galtvort.

- Ungdommene spiller den rollen på ballet, som de har skapt til nettsidene, og mens noen har roller som er inspirert av personene i boka, bygger andre helt nye personer, sier Rye-Hytten/fru Wiltersen.

Håsblås klassebilde

Håsblås klassebilde

Foto: Tine Haugen alias Rita Slita

At hun selv spiller moren til Harry Potters bestevenn Ron Wiltersen, har en enkel forklaring.

- Det er ikke så mange snille kvinner på Galtvort, så jeg spiller fru Wiltersen selv om hun egentlig ikke holder til på skolen.

- Tanken er at jeg er der for å hjelpe til under juleballet, så jeg har rollen som husmor på leiren.

Har delt ut mye knokkelvoks

- Jeg order på kjøkkenet og syr knapper, og jeg har delt ut veldig mye knokkelvoks, for det har vært noen skader, forteller Rye-Hytten/fru Wiltersen.

- Men det er vel ingen som har blitt skadet på ordentlig?

- Nei, ler hun, det har ikke det. Jeg har skapet fullt av plaster som en forholdsregel. Men i rollespillet er det mange som skader seg, og da får de eliksirer.

Galtvortskolen.net er en nettside for barn og unge som baserer seg på Harry Potters verden. Nettsiden er i dag en av Norges største nettsider for barn og unge med over én million sidevisninger i måneden, og med over 9000 registrerte brukere.

Nettsiden arrangerer to arrangementer i løpet av året. Det ene er sommerleir og det andre er juleball. Da kommer det medlemmer fra hele Norge til Notodden på Brattrein hotell hvor arrangementene holdes.

Smygards klassebilde

Smygards klassebilde

Foto: Tine Haugen alias Rita Slita

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)