Hopp til innhold

Har vært på turné 27 år i strekk

Norgesaktuelle Bob Dylan (74) har spilt 100 konserter hvert eneste år de siste 27 årene. Han klarer rett og slett ikke slutte og spille, sier eksperter.

Bob Dylan

Siden 1988 har Bob Dylan spilt 2700 konserter, hvor det lengste avbrekket har vært på tre måneder. Nå er han klar for tre konserter i Oslo konserthus.

Foto: Chris Pizzello / Ap

Den aldrende legenden har et turnéskjema som får spilleglade artister som Åge Aleksandersen og Hellbillies til å se ut som rendyrkede studiomusikere.

74-åringen har nemlig spilt nærmere 2700 konserter siden han begynte å turnere sammenhengende i 1988. Turnéen blir uoffisielt omtalt som «The Never Ending Tour», og har tatt ham og musikerne hans til 50 land på alle verdens kontinenter, minus Afrika.

Torsdag til lørdag denne uken spiller Bob Dylan tre utsolgte konserter i Oslo konserthus.

Avbrekk på tre måneder

Bob Dylan

1988 var året da Bob Dylan startet sin evigvarende turné. Dette bildet er fra en utendørskonsert i Jerusalem året før.

Foto: ANAT GIVON / Ap

denne bloggen kan du se oversikt over alle konsertene, samt alle setlistene.

Det er riktignok ingen sjeldenhet at han spiller i Norge. Etter helgen har han gjennomført 24 konserter i Norge siden den endeløse turnéen startet. Også langt mindre steder enn Oslo har fått besøk, som Stavern, Langesund og Molde, i tillegg til Kristiansand, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Det lengste avbrekket fra turneringen var i 1997, da han ikke holdt noen konserter på tre måneder. Årsak: Han holdt på å dø av en hjerteinfeksjon. (Dylan klarte likevel å spille 93 konserter dette året).

Ingen publikumsfrierier

Yan er den som smile kan!

Yan Friis: – Turnélivet er rett og slett jobben og livsstilen til Bob Dylan, og han har ikke noe annet sted å være.

Foto: NRK
Sigbjørn Nedland

Sigbjørn Nedland: – Dylan presterer fortsatt på et imponerende nivå, både på konsert og plate.

Foto: Fred Olav Vatne / NRK

Journalist og Dylan-kjenner Yan Friis sier at turnélivet rett og slett er jobben og livsstilen til Bob Dylan, og at han ikke har noe annet sted å være.

– Han har blitt musikken sin, og han er nå en del av en amerikansk tradisjon, som en omreisende artist innen blues og country. Han synes det som skjer på scenen er mer givende enn å spille inn plater, sier Friis til NRK.

Mangeårig musikkjournalist Sigbjørn Nedland i NRK P2 sier at årsaken til at Dylan kan være på turné så lenge, er at han har evnen til å skape avstand til sirkuset.

– Han klarer å være en tilbakelent superstjerne. For det er lite publikumsfrierier i det han gjør. Jeg husker én gang at han smilte på en konsert, sier Nedland.

– Picasso malte i 90-årene

Hovedpersonen har selv uttalt seg negativt rundt at turneen hans betegnes som «evigvarende». I et intervju med magasinet Rolling Stone i 2009 poengterte han at det er en forskjell på en jobb og å kunne et håndverk.

– Hvem som helst som kan et håndverk kan jobbe så lenge de vil, enten det er en snekker eller en elektriker. De trenger ikke nødvendigvis trekke seg tilbake, sa Dylan, og poengterte samtidig at Pablo Picasso malte bra helt opp i 90-årsalderen, mens Paul Newman kjørte racerbiler da han var i 70-årene.

Yan Friis har vært på en rekke Dylan-konserter siden han så ham første gang i 1978, og ser fram til å se ham i Oslo konserthus.

– Det som er så deilig er at man ikke vet hva man får. En gang jeg så ham var det helt fryktelig, og han sto bare med ryggen til. Og jeg har ikke sett noen konserter som ligner på hverandre.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober