Hopp til innhold

Smøyestol? Fælom? Migertrøyng?

NRKs dialektaksjon har samlet inn over 9000 dialektord du kanskje ikke har hørt før. Hvilket er ditt favorittord?

Dialektaksjonen / Dialektriket

Dialekt engasjerer og NRKs dialektaksjon har fått inn 9000 forslag.

Foto: NRK

NRKs Dialektaksjonen ruller videre, parallelt med serien Dialektriket på NRK 1. Her har seerne hatt mulighet til å sende inn de norske dialektordene de har som favoritter. Ordene blir samlet, katalogisert og stemt over - og en favoritt skal kåres.

Smøyestol leder

Ved midnatt natt til onsdag er kåringen over, og så langt er det kommet inn over 9000 dialektord.

– NRK skal i hvert fall ta vare på dem og la fagmiljøet få adgang til materialet. Det er interessant dokumentasjon over hvilke ord folk er opptatt av i 2013, sier prosjektleder Kristin Helgeland Hauge til NRK.no.

Så langt ser det ut som det er uttrykket smøyestol som ligger an til å vinne blant de 9000 innsendte dialektordene. Det er betegnelsen på en beltehempe, og det er snart 2000 personer som har gitt sin stemme til dette ordet.

Men det er fortsatt tid for å slenge inn sine favoritter - og til å mobilisere kommunen, tettstedet, byen eller regionen: www.nrk.no/dialektaksjonen/.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Dialektriket og dialektaksjonen på NRK har fått inn mange dialektord, som Sjettikka fra Troms.

Dialektriket og dialektaksjonen på NRK har fått inn mange dialektord, som Sjettikka fra Troms.

Foto: NRK

– Lokal kultur teller mest

Hauge sier de har laget serien med tanke på nettopp å treffe og engasjere publikum.

– Vi har laget serien slik at den skal gi rom for refleksjon . Det skal ikke være en streng dialektpolititserie, den skal treffe alle, også de som ikke tenker at de er opptatt av dialekt.

Så langt har altså Dialektaksjonen engasjert. Spørsmålet er hvorfor, og spørsmålet stilles til språkforsker Tor Erik Jenstad ved NTNU.

– Det ligger mye i at dialekten er en del av folks identitet, og den delen vil man gjerne forsterke for seg selv og bringe til andre. Det er det fremste uttrykket for lokal og regional kultur. Ens egen lokale kultur teller mest i den store sammenhengen, og det er folk opptatt av, sier Jenstad til NRK.no.

– Nesten en liten kulturrevolusjon

Ovlæti - et dialektord fra Telemark.

Ovlæti - et dialektord fra Telemark.

Foto: NRK

«Dialektriket» har hatt om lag 600 000 seere i snitt, de har en populær hjemmeside, og programskaperne har også kommunisert med seerne gjennom en Facebook-gruppe med 7500 medlemmer.

Der har debatten til tider gått høyt rundt sj-, kj- og skj-lyder, rundt skarring og andre «dialektriske» særegenheter.

– Vi ser et voldsomt engasjement rundt hva som er riktig, og rundt hva som er god og dårlig dialekt. Det er ikke alltid like godt fundert, og det er ofte ryggmargsrefleksen som slår inn. Man oppdager at språket forandrer seg, og da blir interessen større fordi folk føler det er noe som holder på å gå tapt, sier han.

De siste årene har det skjedd mye i Norge, mener forskeren. Han snakker om noe tilnærmet en kulturrevolusjon der det tradisjonelle ordforrådet er blitt mindre.

– Skillet går mellom generasjonen 20-30 og generasjon 40-50. Det er der du har det virkelige bruddet, og det er temmelig radikalt. Nesten en liten kulturrevolusjon.

Hvilket er ditt favorittord? Del din mening på www.nrk.no/dialektaksjonen/ .

Dialektaksjonen

Her ser du noen av dialektordene som har blitt innsendt. De mest utheva ordene er de med flest stemmer.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.