Hopp til innhold

Varner-gruppen og Voice har ikke underskrevet Bangladesh-avtale

Norges to største klesselskap har begge klesproduksjon i Bangladesh. Foreløpig har ingen av dem skrevet under på avtalen som skal sørge for at tekstilarbeiderne får tryggere arbeidsforhold.

Ruiner etter bygningskollaps i Bangladesh

Klesindustrien i Bangladesh har vært rammet av en rekke ulykker det siste året. Over 1000 arbeidere døde da denne fabrikken kollapset i slutten av april. Ingen norske klesprodusentene har noe med denne fabrikken å gjøre.

Foto: Kevin Frayer / Ap

Flere store ulykker i Bangladesh, blant fabrikkollapsen som krevde over 1000 liv, har kastet lys over uholdbare produksjonsforhold på tekstilfabrikker i Bangladesh.

I etterkant av Rana Plaza-tragedien skrev den svenske klesgiganten H&M under på accord-avtalen (se egen faktaboks) i midten av mai, etter massivt press og mediekampanjer fra internasjonale organisasjoner.

Etter at H&M hadde forpliktet seg til den femårige avtalen, og selv ville putte penger på bordet for å sikre at de elektriske anleggene på tekstilfabrikkene ble kontrollert, fulgte en rekke klesmerker etter.

Helly Hansen var det eneste norske merket med Accord-avtalen i boks før fristen gikk ut 15. mai.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bygningskollaps i Bangladesh.

Over 1.100 tekstilarbeidere omkom i bygningskollapsen på Rana Plaza i Bangladesh.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Positive

Den norske Varner-gruppen har 1.145 forretninger fordelt på ni land, og står blant annet bak kjente merkevarer som Bik Bok, Carlings, Cubus, Dressmann og Urban.

Etter å ha holdt leverandørlistene kort til brystet i lengre tid, valgte de å dele listene i april etter massivt press. Leverandørlistene viser at Varner-gruppen får tøy fra over 50 fabrikker i Bangladesh.

Varner-gruppen opplyser at de ikke har hatt god nok tid til å vurdere Accord-avtalen og at de derfor ikke signert den.

– Varner-Gruppen har nylig mottatt den endelige avtalen, og har derfor ikke hatt anledning til å gå gjennom det omfattende dokumentet innen fristen. Vi er positive til et slikt initiativ og kommer til å ta stilling til avtalen innen kort tid, skriver Annabelle Lefébure-Henriksen, leder av CSR i Varner-Gruppen, i en e-post til NRK.no.

En annen ledende aktør i norsk moteindustri, Voice, forteller til NRK.no at de ikke var kjent med avtalens innhold før inntil nylig, og at de derfor ikke har signert den.

– Institutt for Etisk Handel (IEH) ga oss det endelige utkastet onsdag i forrige uke, og siden da har saken blitt diskutert på ledelse- og eiernivå. For oss er det ganske nytt, vi må få tid til å se på det og klargjøre hva avtalen krever av oss før vi skriver under, eier Emma Norman, produktdirektør i Voice.

Rundt tre prosent av klærne til norske Voice, som blant annet fronter merkene VIC, Match og Boys of Europe, blir produsert i Bangladesh. Selskapet får tøy fra rundt 7–8 fabrikker i Bangladesh, opplyser selskapet selv.

Oppfordrer til å bli med

At de fremdeles ikke har signert sier ingenting om manglende vilje.

Marcus Borley

IEH forteller at de gjorde medlemmene kjent med Accord-avtalen for over én måned siden, men at selve utkastet ikke ble sendt ut før i forrige uke.

Helly Hansen, det eneste norske klesmerket som har underskrevet avtalen, gjorde seg kjent med innholdet på eget initiativ og skrev under før fristen gikk ut 15. mai.

Marcus Borley, seniorrådgiver i Initiativ for Etisk Handel (IEH), understreker at det fremdeles er mulig å slutte seg til den forpliktende avtalen, selv om den opprinnelige fristen gikk ut i forrige uke.

– At de fremdeles ikke har signert sier ingenting om manglende arbeid eller vilje, de må balansere avtalen opp mot programmene som de allerede har investert i.
Men IEH oppfordrer både Varner-gruppen og Voice til å skrive under på Accord-avtalen.

– Vi har oppfordret dem til å slutte seg til Accord-avtalen, for å være en del av et større nettverk, forteller Marcus Borley til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Demonstrasjon mot tekstilindustrien i Bangladesh i San Francisco.

Raset av Rana Plaza har ført til en rekke internasjonale demonstrasjoner. Her mot kleskjeden GAP i San Fransisco. GAP har fremdeles ikke skrevet under på Accord-avtalen.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Har egne kontroller

Både Varner-gruppen og Voice har egne prosjekter i Bangladesh som skal sikre at tekstilarbeidernes sikkerhet og trygghet blir ivaretatt.

Varner-gruppen engasjerte i februar Det Norske Veritas AS for å gjennomføre brannsikkerhetskontroller på 50 fabrikker som produserer tøy for Varner-gruppen i Bangladesh. Inspeksjonene startet i april.

Voice AS forteller at de jobber strategisk med bedriftens samfunnsansvar og at alle deres leverandører har forpliktet seg til å etterleve Voices retningslinjer for etisk handel. Selskapet drar også på regelmessige besøk og har eksterne kontroller gjennom selskapet Business Social Compliance Initiativ (BSCI).

– Vi følger utviklingen i Bangladesh tett, det er fryktelig tragisk det som har skjedd, blant annet på Rana Plaza. Vi besøker våre leverandører jevnlig to til tre ganger per år, men det vil bli oftere fremover. Forholdene vi har sett er gode, sier Emma Norman til NRK.no.

Les også: – Vil føre til at mange liv blir spart

– Egne tiltak ikke nok

Det handler om sikkerheten til arbeiderne som syr klærne våre.

Carin Leffler i FiVH

Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender har forståelse for at selskapene trenger tid til å sette seg inn i hva avtalen innebærer. De anmoder imidlertid Voice og Varner-gruppen til å ta en avgjørelse så raskt som mulig.

– Det handler om sikkerheten til arbeiderne som syr klærne våre og bidrar til overskudd i selskapene – også de norske. Selskapene vet hvor utsatt arbeiderne er, er det presserende at de gjør alt i sin makt for at denne typen alvorlige ulykker stopper, sier fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender til NRK.no

Carin Leffler, Framtiden i våre hender

Framtiden i våre hender er kritisk til at klesselskapene holder kontrollresultater for seg selv. – I verste fall kan selskapet ta med seg kunnskap om kritikkverdige forhold og forlate fabrikken. Fabrikken kan være livsfarlig og likevel fortsette produksjonen.

Foto: Framtiden i våre hender

Hun avviser at fabrikk-kontroller og frivillige retningslinjer kan gjøre like stor nytte som en internasjonal samarbeidsavtale av Accord-avtalens karakter.

– Egne tiltak for å sikre trygghet og bedre arbeidsforhold for tekstilarbeiderne kan kun være et supplement til accord-avtalen.

Carin Leffler trekker fram fagbevegelsen som et av de viktigste instrumentene for å skape en varig endring i tekstilarbeidernes arbeidsvilkår.

Accord-avtalen innebærer en aktiv involvering av fagbevegelsen i Bangladesh.

– Det er et helt annet instrument enn selskapsdrevne kontroller. Arbeiderne kan gjøre seg hørt, og avtalen har en egen klagemekanisme de kan benytte når de oppdager sprekker i veggene eller manglende rømningsveier.

Leffler viser også til at kontrollresultatene innenfor Accord-avtalen blir delt med andre, mens selskapenes egne kontroller forblir selskapets eiendom

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober