Hopp til innhold

Har fått en siste advarsel fra BBC

Top Gear-programleder Jeremy Clarkson sier han har fått kniven på strupen av arbeidsgiveren sin.

Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson er nok en gang i hardt vær. Nå har arbeidsgiveren BBC gjort det klart for ham at det ikke er rom for flere feilskjær.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Det har vært utallige kontroverser rundt Jeremy Clarkson (54), som har en egen evne til å komme med meldinger som skaper oppstyr.

Det er nok en gang hett rundt ørene hans etter at han beskyldes for å ha sagt ordet «nigger» i et upublisert klipp, som avisen Daily Mirror har fått tak i.

Ber om unnskyldning

Det er idet han siterer et barnerim at han skal ha mumlet n-ordet. Clarkson selv avviser at det var det han sa.

Likevel har han gjort noe svært uvanlig til ham å være – nemlig be om unnskyldning. I en videohilsen på sin Twitter-konto ber han sine 3,3 millioner følgere tynt om tilgivelse og understreker at han forakter all bruk av ordet.

Laster Twitter-innhold

Den britiske allmennkringkasteren BBC, som produserer Top Gear, har latt det skinne igjennom overfor Clarkson at de ser svært alvorlig på saken, skriver BBC.

I sin ukentlige spalte i avisen The Sun skriver Clarkson at han nå har fått en siste sjanse:

– BBC har sagt til meg at dersom jeg kommer med flere støtende kommentarer så vil jeg miste jobben, skriver han.

Br. bilserie. Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May har samlet høydepunktene fra den 19. serien. Det blir overveldende utfordringer, spektakulære stunt og bittelitt kjekling. (2:2)

– Uunngåelig at noen blir støtt

Mannen som har profilert seg med å være stor i kjeften ser med en viss gru på å ha et slikt sverd hengende over hodet sitt.

– Det er uunngåelig at noen en dag vil bli støtt av meg, og det vil bety kroken på døra.

Han skriver videre at det var BBC som insisterte på at han skulle legge ut videoen hvor han ber om unnskyldning, men gjentar at han ikke sa det han er beskyldt for å ha sagt.

– Å beklage bruken av n-ordet er omtrent som å beklage å ha startet krigen i Syria. Begge deler er ting jeg ikke har gjort, skriver han.

Advarer

Top Gear er BBCs største eksportsuksess, er vist på TV i 212 land, noe som er verdensrekord. Ifølge The Guardian genererer serien en pengestrøm på hele 1,5 milliarder kroner årlig.

Men selv om Clarkson er en suksessfaktor for BBC har de gjort det fullstendig klart for Clarkson hva slags oppførsel de forventer av ham – enten han er på eller av lufta.

Samtidig har nestleder i partiet Labour, Harriet Harman, tatt til orde for at Clarkson bør tas av lufta. Statsminister David Cameron – som er en venn av Clarkson – har gjort det klart at unnskyldningen hans var helt på sin plass.

Utvalgte Clarkson-uttalelser som har skapt oppstyr:

  • Under en Top Gear-innspilling i 2009 kalte han statsminister Gordon Brown for «a silly cunt». Samme år omtalte han Brown som en «enøyd skotsk idiot».
  • Under en streik i offentlig sektor i 2011, sa han at de streikende «burde skytes foran sine familier». Resultat: Over 20.000 klager til BBC.
  • Han har gjentatte ganger kommet med nazireferanser til ting som har med Tyskland og tyske biler å gjøre, og foreslo at den tyskproduserte modellen Mini burde ha navigasjonssystem som bare sender deg til Polen.
  • Showet fikk over 5000 klager da Top Gear-programlederne ikledde seg burka under sin Midtøsten-spesialsending.
  • Top Gear har sendt Clarkson og hans medprogramledere ut på en rekke reiser verden rundt. I kjølvannet har det kommet et utall klager på det som omtales som stereotypiske og nedlatende kommentarer om landene de har gjestet.

Les også: Håver inn millioner på Top Gear

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)