Hopp til innhold

Håper at vikingskattene kan reddes

Vikingskattene forvitrer og kan bli helt ødelagte. Nå har forskere funnet frem til helt nye banebrytende metoder som gir håp om at gjenstandene kan reddes.

Det kom som et sjokk på mange da det ble oppdaget hvor ødelagte mange av vikingskattene i Vikingsmuseet på Bygdøy er. Nå har forskerne funnet frem til helt nye metoder som gir håp om at kulturarven kan reddes.

REDNINGSAKSJON: Forsker Caitlin McQueen studerer noen av de ødelagte vikingskattene.

Sjokket var stort da det ble avslørt at vikingskattene som ble funnet ombord i Osebergskipet var i ferd med å smuldre opp innenfra.

Gjenstandene som er utstilt på Vikingsmuseet på Bygdøy holdes bare sammen av nagler og lim. Flere steder er treverket pulverisert.

Optimistiske

Vikingskatter på Bygdøy

NYE MATERIALER: Kjemiker Hartmut Kutzhe har vært med på å finne helt nye materialer som kan erstatte treverket som er ødelagt.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Dette har skjedd på grunn av en konserveringsmetode som ble brukt etter at skipet ble funnet for over hundre år siden, forteller prosjektkoordinator David Hauer.

I snart tre år har forskere jobbet på spreng – i et laboratorium vegg i vegg med museet – for å finne metoder som kan redde denne kulturarven.

– Vi har godt håp om at vi nå har funnet metoder som kan redde gjenstandene. Vi er optimistiske, sier kjemikeren Hartmut Kutzhe.

Uprøvde metoder

Staten bevilget i 2013 30 millioner kroner, og prosjektet, som ble kalt «Saving Oseberg», fikk 10 millioner fra Universitetet. Ledende forskere fra ti land ble hentet inn.

Det de nå har funnet frem til er helt nye metoder som ikke har vært prøvd før. De har greid å stabilisere syrenivået i treverket og de har funnet nytt naturlig materiale som kan erstatte det som er ødelagt. Forskningen har hittil foregått på små biter - hentet fra gjenstandene.

I den neste fasen skal metodene prøves ut på kulturskattene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.