Hopp til innhold

Hans-Erik Dyvik Husby er død

Tidligere frontfigur i Turboneger, Hans-Erik Dyvik Husby, også kjent som «Hank von Hell», er død 49 år gammel. En gjenforening var under planlegging, avslører tidligere bandkollega Thomas Seltzer.

Hank von Hell

MGP: Husby gjorde comeback som Hank von Hell under Melodi Grand Prix i 2019.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Hans-Erik Dyvik Husby er død. Det bekrefter manager Boye Nythun til NRK på vegne av familien. Han vil ikke kommentere ytterligere og ber om ro.

Det er også blitt bekreftet på artistkontoene på Facebook og Instagram at Husby har gått bort.

Han Von Hell

Skjermdump fra artistkontoen på Facebook.

Foto: Skjermdump/Facebook

Husby ble 49 år gammel.

Rockestjerne

Hans-Erik Dyvik Husby ble kjent som frontfiguren Hank von Helvete i bandet Turboneger, som gjorde suksess i både inn- og utland. Husby forlot bandet i 2010.

– Det er med enorm sorg vi mottok den tragiske nyheten om at Hans-Erik «Hertis» Dyvik Husby har gått bort, skriver Turbonegro på Facebook.

– Som en karismatisk frontfigur som både kanaliserte humor og sårbarhet, var Hans-Erik avgjørende for bandets appell. Han var et varmt og storhjertet menneske, en spirituelt og intellektuelt søkende person som elsket å ha en samtale med hvem som helst. Vi er stolte av det vi skapte sammen som rockebrødre i Turbonegro – musikken, karakterene, hele universet vårt, skriver de videre.

Kommentar fra Turbonegro på Facebook

Kommentar fra Turbonegro på Facebook.

Foto: Skjermdump tatt 19.11.21

– Magien vår vil alltid leve videre

Tidligere bandkollega Thomas Seltzer beskriver årene de fikk sammen som en berg-og-dal-bane.

– Våre år sammen var som en nonstop berg-og-dal-bane med knallhardt arbeid, skuffelser, fortvilelser, konflikter og gjensidig dysfunksjonalitet. Men også om en saga om sterkt brorskap, der gutta vinner mot alle odds og skaper magi sammen og som alltid vil leve videre i rock'n roll, skriver Seltzer i et innlegg på Instagram.

Hank Von Helvete, Euroboy og Happy Tom fra Turboneger på Spellemannprisen 2004.

Hank von Helvete, Euroboy og Happy Tom fra Turboneger på Spellemannprisen 2004.

Foto: Arne Kristian Gansmo / Arne Kristian Gansmo, NRK

– Har gjort et evig inntrykk

Håkon Moslet, forfatter og tidligere NRK-journalist, har skrevet bok om Turboneger.

– Han har gjort et evig inntrykk, sier han til NRK om Husby.

Moslet sier at det alltid var en glede å få møte ham.

– Også mye fordi han hadde veldig mange sider. Han var en fyr som man ble glad i. Han etterlater seg mange minner, sier han.

Om perioden da boka om Turboneger ble skrevet, forteller Moslet at han hadde mange gode samtaler med Husby.

– Jeg ble kjent med en veldig kompleks personlighet, som hadde mye å stri med, men som hadde flere gaver. Han var norsk rocks største frontmann og scenepersonlighet.

– En inspirasjon

Hans-Erik Dyvik Husby og Tony Harnell sammen i Trondheim 2012.

Hans-Erik Dyvik Husby og Tony Harnell sammen i Trondheim 2012.

Foto: Aud Darrud / NRK

Tony Harnell, tidligere vokalist av TNT, var en god og nær venn av Hans-Erik Husby. Han sier til NRK at han ble knust da han fikk budskapet om at Husby er død.

Harnell beskriver Husby som ung, talentfull og full av liv og kjærlighet.

– Han var en bror, venn og inspirasjon for meg og mange andre, sier Harnell.

Også artisten Carina Dahl uttrykker sin sorg på Instagram fredag kveld.

– Dette er bare så trist. Pappa vekket meg hjemme i Trondheim i dag med nyheter som har gjort dagen her tung. Onkel Hank, minnene lever videre! Fra du holdt sikkert fire taler i bursdagen min fordi du alltid hadde så mye på hjertet, til du skremte bort innpåslitne gutter fra meg og lillesøster med at det var «du som var onkel hank»! Til herlige middager sammen med felles matglede & ikke minst da vi konkurrerte i MasterChef og MGP! Jeg entrer scenen i kveld med deg i mitt hjerte. Til vi ses igjen, skriver Dahl.

Skuespiller

I årene etter han forlot Turboneger gjorde Husby karriere i musikal, på teaterscenen og i film.

Han spilte blant annet hovedrollen i publikumssuksessen «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teatret.

Som skuespiller portretterte han den svenske artisten Cornelis Vreeswijk i filmen «Cornelis» i 2010. Samme år spilte han inn albumet «I ljuset av Cornelis» sammen med Jack Vreeswijk og turnerte i Skandinavia.

Han har også deltatt i flere norske TV-programmer, blant annet som dommer i Idol på TV2.

Hank von Helvete

Husby som alter egoet Hank von Helvete sammen med Turboneger på Øyafestivalen i 2003.

Foto: Heiko Junge / NTB

Rocke-comebacket kom som deltaker i Melodi Grand Prix i 2019 under artistnavnet Hank von Hell. Låten «Fake It» skrev han sammen med Andreas Werling.

Albumet «Dead» kom ut i 2020, og etter planen skulle Husby ut på en stor europaturne etter nyttår.

Turbulent liv

I 2012 gav Husby ut biografien «Hank», som lyriker Håvard Rem skrev. Der fortalte han åpent om sitt turbulente liv. Da sa han følgende til NRK:

Hans-Erik Dyvik Husby

I 2010 forlot Husby Turboneger og gikk solo. Han spilte også teater og portretterte Cornelis Vreeswijk i filmen om den svenske sangeren.

Foto: Björn Larssom Rosvall / NTB

– Uansett om jeg godkjenner intervjuer så definerer de meg på en eller annen måte feil. Sett fra mitt ståsted, treffer de aldri blink. Det å få definert seg selv i en bok mens man fortsatt lever, gjør at man kan delta i en definisjon av seg selv.

Husby var også åpen om sine rusproblemer over mange år.

Han etterlater seg en datter fra et tidligere ekteskap.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK