Hopp til innhold

Han er Norges nye mesterdetektiv

Svein Andre Hofsø blir landets aller første film-detektiv med Downs syndrom.

Video Filmbonanza (13:26 @ Filmbonanza)

Svein Andre Hofsø spiller hovedrollen i Bård Breiens film «Privatdetektiven», som har premiere i 2013.

Regissør Bård Breiens kommende film « Privatdetektiven » handler om detektiven Robert Bogerud, som får sin første sak og forsøker å løse den.

Bård Breien

Regissør Bård Breien ønsket å få fram mye følelser hos hovedrollen i «Privatdetektiven».

Foto: Brynjar Widerøe / NRK

– Han har sin egen metode hvor han bruker følelsene, og på en måte jobber innenfra. Han er spesialist på forsvinningssaker, sier Bård Breien til Filmbonanza .

Breien slo igjennom med filmen « Les anmeldelsen » i 2006.

Viktig med følelser

I hans nye film spilles hovedrollen av Svein Andre Hofsø som har Downs syndrom, og som tidligere kun har spilt i søsterens hjemmevideoer.

Det er denne ekstraordinære evnen til å leve seg inn i andres følelser, Breien var opptatt av da han skrev manuset om privatdetektiven med Downs syndrom.

– De som har Downs syndrom har lett for å se når folk er lei seg og da trøster de hverandre. Det er dette jeg er opptatt av både som Svein Andre og som detektiv Bogerud, sier skuespilleren Hofsø.

Drøm i oppfyllelse

Svein Andre Hofsø

- Dette er en drøm som går i oppfyllelse, sier Svein Andre Hofsø.

Foto: Sindre Sæbø / NRK

Til daglig jobber Svein Andre Hofsø som internt kommunalt postbud i Rådhuset i Sandefjord. Men han har båret på skuespillerdrømmen i årevis, og etter mange auditions har han fått hovedrollen som privatdetektiven i Bård Breiens nye film.

Jeg følte meg nesten som om jeg flyr opp til himmelen. Så glad ble jeg, sier Svein Andre Hofsø om hvordan han følte det da han fikk rollen.

Hofsø mener at dette kommer til å endre mye i livet hans.

– Det er dette som er drømmen min. Det er nesten ikke til å beskrive en gang, det er så kjempestort at jeg nesten holder på å grine av lykke, sier hovedrolleinnehaveren.

Trener dans

Siden han ble hyret til rollen for et år siden, har han hver uke øvet inn replikker sammen med regissør Breien og skuespiller-coach Martin Lotherington.

Svein Andre Hofsø

Svein Andre Hofsø under kostymeprøvene til 'Privatdetektiven'.

Foto: Carl Christian Raabe

Han er med i stort sett hver scene, og må dessuten trene mye for å komme i form. Hofsø har tatt dansetimer hver uke, og etter ti måneders trening har han gått ned ti kilo, og lært mange nye dansetrinn.

– Vi skal jobbe ti timer daglig i to måneder, så det er bra at han er i fin form, sier Breien.

I en av scenene i filmen skal han danse fordi han er forelsket og lykkelig.

– Jeg ønsker egentlig å slutte på posten og jobbe med skuespillerkarrieren. Jeg har lyst til å være filmstjerne. Det er dette jeg egentlig ønsker, sier Hofsø.

Privatdetektiven har premiere i august 2013.

Se Filmbonanza kl. 21.30 på NRK2 direkte

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.