Hopp til innhold

– Umusikalsk av Hamsun-Selskapet

– Det er utrolig umusikalsk å legge et litteraturseminar om Hamsun til et annet sted enn Hamsunsenteret, mener Hamarøys ordfører. I Nordland strides ildsjelene.

Hamsunsenteret

Er Hamsunsenteret et naturlig sted å diskutere Hamsun-litteratur?

Hamsunsenteret er et nasjonalt senter for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun. Det prisbelønte bygget ligger ved havstrømmen Glimma i Hamarøy i Nordland.

Det åpnet 4. august 2009, på 150-årsdagen for Hamsuns fødsel. Det er et utskjelt, omdiskutert og geniforklart byggverk til 142 millioner kroner.

Se video:

Video Utstillingene åpner på Hamsunsenteret

Bli med på en rundtur på Hamsunsenteret.

Senteret er et helt perfekt sted for litteraturseminar, mener mange. Spesielt for et av de mest tradisjonsrike, litteraturseminaret under Hamsundagene.

Ordfører Rolf Steffensen i Hamarøy

Rolf Steffensen, ordfører på Hamarøy

Foto: Sara Kristine Eira Lantto / NRK

– Dagene har 30-årsjubileum i år. Jeg synes derfor det er sterkt beklagelig at seminaret blir lagt til Sortland i Vesterålen, sier Hamarøys ordfører, Rolf Steffensen.

– En fin avstikker

Leder av Hamsun-Selskapet, Even Arntzen, er av en annen mening.

– Hamsun-Selskapet, som arrangerer Hamsundagene, sliter med økonomien. Det er stor slitasje på litteraturseminaret på Hamarøy, og mange ønsker noe nytt, sier han.

Han mener det er flere grunner til å ta en avstikker til Sortland i Vesterålen. For hundre år siden satt Knut Hamsun på Sortland Hotel og skrev «Den siste glæde».

– Han hadde også tilknytning til nabokommunen Bø, der han var lensmannsbetjent og lærer i to av sine ungdomsår, sier Arntzen.

Even Arntzen

Even Arntzen

Foto: NRK Troms / NRK

Han avviser at Hamsun-Selskapet med dette snur ryggen til Hamarøy.– Det skal komme tilbake med fornyet kraft, tror han.

– Alt ligger til rette

Rolf Steffensen har i mange år vært en av drivkreftene i arbeidet med å fokusere på Knut Hamsuns liv og forfatterskap i Hamarøy.

Han har vært nestleder i Hamsun-Selskapet og en av ildsjelene bak Hamsundagene, der det tradisjonsrike litteraturseminaret har vært det tyngste faglige møtepunktet.

– Da Hamsunsenteret sto ferdig i 2009 trodde jeg at alt lå til rette for fornyelse. I stedet trekker styret seg unna. Det synes jeg er en oppsiktsvekkende og uklok beslutning, sier Steffensen.

Hør radioreportasjen og diskutér her:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.