Gruve-blues svinger

Gruve-blues med vaskebrett og didgeridoo i 10 minusgrader var et av høydepunktene på bluesfestivalen på Svalbard i helga. Det var et av høydepunktene på den aller første Mørketidsbluesfestivalen på Svalbard. Den satte Longyearbyen på hodet.

Av:
Gro Lien Garbo
/
Ana Maria Borge Tveit

Drammensbandet JB and the Delta Jukes sjarmerte og varmet et frossent publikum med sin delta-blues, ispedd didgeridoo og vaskebrett på lørdagens konsert i inngangshallen til gruve 3, en av de nedlagte gruvene utenfor Longyearbyen. Vokalist Jørn Bastiansen i JB and the Delta Jukes, bekrefter at det var kaldt for de som spilte.

- Jeg har det utrolig godt og kaldt. Jeg har det kjempemoro. Gitaren holdt så det ble ikke noe problem i det hele tatt. Jeg var redd at det skulle bli surt, men det ble det ikke. Det var min største bekymring, for da blir det ikke trivelig, sier han.

Det er Longyearbyen bluesklubb som står bak bluesfestivalen. En av ildsjelene i klubben, Merethe Kvanda, sier at det bare måtte arrangeres en konsert i gruvemiljøet.

- Det er gruvedrift som er grunnlaget for bosettingen på Svalbard. Jeg synes gruven er et stilig miljø å holde en blueskonsert i, sier hun.

Fantastisk

Publikum var i hvert fall over seg, både over bluesfestivalen, med navn som Knut Reiersrud med band og Allens`s Pit på plakaten, og over gruvekonserten.

- Dette var råtøft, og en knallbra idé å ha en konsert inni i gruva. Alle lydene og alt det vi hører er fantastisk, selv om vi er inne i en lagringsal. Det er kjempebra, sier en av tilskuere.

Kulturnytt, NRK P2, 27. oktober 2003

Siste nytt: Kultur

  • Ukraina - Foto: GENYA SAVILOV / Afp
    Foto: GENYA SAVILOV / Afp

    Kraftig økning i drap på mediefolk

    61 journalister, fotografer og medhjelpere ble drept på jobb i løpet av første halvår, skriver Journalisten. 36 av dem døde mens de dekket krigshandlinger, mens de resterende ble drept mens de dekket kriminalitet og korrupsjon.

  • Første titt på Tyldums nye film

    I dag kom første trailer til Morten Tyldums kommende storfilm «The Imitation Game». Filmen, som har Sherlock-stjernen Benedict Cumberbatch i hovedrollen, handler om livet til den homofile matematikeren Alan Turing og har premiere 14. november.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.