Hopp til innhold

– Jeg kommer til å være et følelsesmessig vrak når «Downton Abbey» avsluttes

LONDON (NRK): Laura Carmichael i «Downton Abbey» sier hun kommer til å være knust når serien en gang går inn i sin siste sesong. Denne helgen er femte sesong klar for norske skjermer.

Når den femte sesongen av TV-historien om familien Crawley på Grantham og deres tjenerstab står før døren, venter 100 land på å sende serien.

Selv om premieren i hjemlandet Storbritannia forrige søndag hadde en million færre seere enn vanlig, oppnådde sesongåpningen likevel den nest høyeste seerandelen i sin historie.

38 prosent av alle briter som så fjernsyn den kvelden, valgte nettopp «Downton Abbey».

Phyllis Logan

SKRYTER AV SERIESKAPEREN: Phyllis Logan som Mrs. Hughes.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Hvis jeg visste hvorfor serien er blitt en så stor suksess, skulle jeg skrevet en serie selv.

Phyllis Logan (Mrs. Hughes)
Elizabeth McGovern

SKYLDER PÅ MAGI: Elizabeth McGovern i rollen som Lady Grantham, Cora Crawley.

Foto: Johan E. Bull / NRK
Jim Carter

ER BLITT PARANOID: Jim Carter spiller Mr. Carson.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Carson liker jo ikke forandringer overhodet. Han slet med innføring av både elektrisitet og telefon.

Jim Carter (Mr. Carson)
Lesley Nicol

BLE GJENKJENT I KINA: Lesley Nicol som Mrs. Patmore.

Foto: Johan E. Bull / NRK
Hugh Bonneville

FRYKTER SOSIALISMEN: Hugh Bonneville spiller familieoverhodet Lord Grantham.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Folk spør alltid «når blir Edith lykkelig?». Jeg vet aldri, men samtidig blir det til en god historie.

Laura Carmichael (Edith Grantham)
Daisy Lewis
Foto: Johan E. Bull / NRK
Allen Leech

IHUGA AKTIVIST: Allen Leech spiller Tom Branson.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Jeg har alltid sagt mellom fem og ti år. Nå har vi gjort fem ... Jeg har gjerne på sløyfen en stund til.

Hugh Bonneville (Lord Grantham)
Laura Carmichael

ALLTID ULYKKELIG: Laura Carmichael som lillesøster Edith Grantham.

Foto: Johan E. Bull / NRK
Michelle Dockery

LYKKELIGERE NÅ: Michelle Dockery som Mary Grantham.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Gjenkjennes overalt

Da NRK møtte skuespillerne forut for sesongpremieren, måtte de bare smilende konstatere at de er blitt allemannseie.

– Hvis jeg visste hvorfor serien er blitt en så stor suksess, skulle jeg skrevet en serie selv, ler Phyllis Logan, best kjent som den strenge, men rettferdige Mrs. Hughes.

– Julian (Fellowes, serieskaperen, journ.anm.) skriver fryktelig godt, han er en god historieforteller. Samtidig tror jeg folk føler en slags tilknytning til hvordan deres forfedre kan ha levd, mener hun.

Amerikanske Elizabeth McGovern, som spiller Grevinnen av Grantham, eller Cora, kaller det magi.

– Mye av det handler om den magiske kjemien som noen ganger oppstår, måten som rollefigurene nærmest er gift med skuespillerne på. Verden var klar for det, og det virker. Du kan ikke lage en hit, det er magi, sier McGovern.

Jim Carter er en av seriens mest kjente fjes for seerne, med ikke mindre enn 141 større og mindre roller på samvittigheten.

I serien spiller han butleren Mr. Carson, som holder tjenerskap og tradisjoner i sitt faste grep. Han har vært skuespiller i 43 år, men aldri opplevd maken til suksess som «Downton Abbey».

– Det er første gangen jeg har spilt i en serie over flere sesonger, jeg har heller aldri ønsket meg det før. Dette er helt annerledes. Mye av det er bra, meg jeg sliter litt med all rutinen. Suksessen er helt ekstraordinær, på mange måter positiv, på noen måter negativ.

– Hvordan negativ?

– Den kan gjøre deg litt paranoid. Jeg lever et helt vanlig liv utenfor serien, og tar alltid banen inn til byen. En dag merket jeg at noen filmet meg med mobiltelefon, og da jeg spurte om de kunne holde opp, ble de opprørte og sa at det var et offentlig sted hvor de kunne gjøre hva de ville. Så du blir litt paranoid.

Han opplever stadig å bli tiltalt som Jim Carson, snarere enn Jim Carter, som er hans egentlig navn.

– Jentene fra serien blir ikke så lett gjenkjent på grunn av hår og sminke, men jeg med min nese og mine øyenbryn blir raskt gjenkjent, forteller han.

Lesley Nicol, som spiller kokka Mrs. Patmore, opplevde på sin side å bli gjenkjent langt, langt hjemmefra.

– Jeg var i Kina i juni, sammen med en dyrevelferdsgruppe på en gård. Vi var blitt fortalt at 140 millioner kinesere ser serien, noe som er svimlende tall, men de elsker serien, angivelig. Så ser jeg plutselig et ansikt som ser på meg på en spesiell måte, og oversetteren sier «Han vil vite om du spiller i den filmen 'Downton Abbey'». Så jeg sa … ja (latter). Sånt skjer hele tiden!

Serien er så populær at da statsminister David Cameron besøkte Kina i fjor høst, ble han bedt av kinesiske studenter om å få opp farten på produksjonen av serien.

Da den kinesiske statsministeren kom på besøk til Storbritannia i januar, fikk han en kopi av manuskriptet til den første episoden av «Downton Abbey» i gave. Manuset var signert av Julian Fellowes.

Sosialismen truer

Femte sesong av suksesserien foregår i 1924.

Etter at familien og tjenerskapet har gjennomlevd en verdenskrig, flere nære dødsfall og en grov voldtekt i foregående sesonger, truer nå en politisk forandring.

Det britiske arbeiderpartiet Labour, med statsminister Ramsay MacDonald i spissen, er kommet til makten for aller første gang i Storbritannia, og har dannet en mindretallsregjering.

Sosialisme er ikke godt nytt for aristokratiet.

– Dette betyr slutten på både livet og menneskeheten for Robert (greven av Grantham), ler skuespiller Hugh Bonneville.

– I hans hode er revolusjonen rett rundt hjørnet hvor alle blir til kommunister. Så for ham er dette krisetider. Etter hvert som sesongen fortsetter får vi se at det ikke går så galt likevel.

Butleren Mr. Carson er heller ikke så fornøyd med de politiske endringene, avslører Jim Carter.

– Carson liker jo ikke forandringer overhodet. Han slet med innføring av både elektrisitet og telefon, så dette blir fryktelig komplisert. Han er en voldsom tradisjonalist, han passer best i 1883, sier Carter.

De politiske forandringene preger også samfunnet ellers, ikke minst måten herskap og tjenere ser på hverandre på.

En av dem som ønsker forandringene spesielt velkommen er lærerinnen Sarah Bunting, spilt av Daisy Lewis, som ble introdusert i serien i forrige sesong.

Blant annet skaper hun furore i et middagsselskap fordi hun insisterer på å gå ned på kjøkkenet for å takke for maten.

– Hun er fascinerende, og en veldig sterk personlighet. Hun setter seg opp mot en mektig familie, men slåss for det hun tror på. Det handler om feminisme og om like muligheter uansett bakgrunn, sier Lewis.

Rollefiguren hennes befinner seg fortsatt i en noe uforløst flørt med enkemannen Tom Branson, som tidligere jobbet som sjåfør hos familien, og var den gangen en ihuga aktivist på venstresiden. Han spilles av Allen Leech.

– Sosialistene har makten, det er musikk i ørene på min rollefigur. Fokuset hans har i lang tid vært godset og datteren, men nå snur han seg igjen mot politikken – og sitt eget liv, forteller Leech.

En reise i ulykker

Det har ikke manglet på dødsfall og ulykker som har rammet familien Grantham og tjenerskapet på Downton i de foregående seriene.

Særlig den forrige sesongen ble ansett som å være svært mørk, ikke minst på grunn av den brutale voldtekten av tjenestepiken Anna, spilt av Joanne Froggatt.

– Jeg forsøker ikke å lese for mye inn i reaksjonene. Jeg er ikke redd for å gå inn i kontroversielle temaer, men jeg leter dem heller ikke aktivt opp. Jeg står for hva jeg har gjort, men vi ventet ikke at det skulle bli så kontroversielt, sier Froggatt.

Mange hundre seere klager over episoden, både til TV-kanalen ITV og til det offentlige medieombudet i landet.

Spørsmålet er nå om 1924 vil bli et lysere år for familien Grantham, til tross for de politiske endringene som er i emning. Ikke minst for de to gjenlevende søstrene Mary og Edith Grantham, som begge har mistet sine kjære.

– Folk spør alltid «når blir Edith lykkelig?». Jeg vet aldri, men samtidig blir det til en god historie, smiler Laura Carmichael, som spiller Edith Grantham.

– Har du noen spesielle ønsker og håp når du åpner manuskriptet foran en ny sesong?

– Hehe, på slutten av sesong fire befinner hun seg i et ganske mørkt sted av livet. Hun drar av gårde med datteren, elskeren er forsvunnet, og ingen i familien kjenner hemmelighetene hennes. Mye handler om å holde følelsene i sjakk, og det handler det mye om i denne sesongen.

Michelle Dockery spiller storesøster May Grantham.

– Hun er mye lykkeligere i denne sesongen, og det har vært morsomt for meg å spille den inn. I forrige sesong skulle hun komme seg gjennom sorgen (etter ektemannens uventede død, journ.anm.). Nå har hun det gøy i sitt nye liv. Denne sesongen er som et nytt kapittel for den nye Mary.

– Det ville uansett ikke være riktig om Mary giftet seg på nytt med en gang. Jeg tror jeg kan si at forventningene mine for sesongen ble innfridd, smiler Dockery lurt.

Blant annet fortsetter trekantdramaet mellom Mary og de to beilerne Lord Gillingham (spilt av Tom Cullen) og departementsmannen Charles Blake (spilt av Julian Ovenden).

Nye fjes

Hoveddelen av skuespillerne har vært med i alle fem sesongen, men noen utskiftinger har det blitt. Det aller nyeste tilskuddet til ensemblet er lærerinnen Sarah Bunting, som kom med i sesong fire.

– Dette er drømmejobben for enhver ung skuespillerinne! Å få den telefonen som forteller deg at du skal være i «Downton Abbey» ..., forteller Daisy Lewis, før hun blir overveldet av følelsene ved å tenke tilbake på nettopp den telefonen.

Hun ler, rister på hodet, ser opp i taket, og må jobbe med å roe seg ned igjen, før hun forsøker på nytt.

– Jeg begynner å smile og le av bare å tenke på da jeg tok opp telefonen. Jeg var sammen med moren min, og de sa til meg at ... Jeg (svelger) skulle være i den … Moren min skrek, jeg skrek, så gråt vi begge to, ler Lewis omsider.

Se videoklippet nederst i artikkelen.

Ny i forrige sesong var også waliseren Tom Cullen som Lord Gillingham.

Han har for øvrig bodd i kollektiv med nordmenn, og ville gjerne gjort det igjen.

Se videoklippet nederst i artikkelen.

– Er du fortsatt «en av de nye», eller har du blitt en del av settet?, spør NRK.

– Definitivt fortsatt «en av de nye». Jeg kommer alltid til å føle meg som en av de nye gutta, ler han.

– Jeg tror at jeg hadde følt meg som en av de nye selv etter seks år. Alle sammen begynte samtidig, de har vært med siden begynnelsen, så jeg føler meg nok alltid som en ny fyr. En inntrenger!

Ny i den kommende sesongen er Richard E. Grant, som skal spille en familievenn, og i juleepisoden dukker også George Clooney opp som bryllupsgjest.

Uviss sluttdato

Serien har nå gått i fem år. Alle manus skrives og tenkes ut av én mann, og hver sesong spilles inn i løpet av et intenst halvår. Denne sesongen har fått noe mer lunkne kritiker i britiske aviser denne gangen, men det ligger trolig an til en sjette sesong.

NRK spurte samtlige skuespillere vi møtte om hvor lenge de trodde serien kunne vare, men fikk høyst forskjellige svar.

– Jeg vet ikke, svarer Hugh Bonneville.

– Jeg har alltid sagt mellom fem og ti år. Nå har vi gjort fem ... Jeg har gjerne på sløyfen en stund til.

– Det hender vel jeg tenker at serien skal komme til en ende, sier hans hustru i serien, Elizabeth McGovern.

– Men det er ikke noe jeg har kontroll over, det ligger ikke i min makt. Jeg håper serien stanser før den mister den kreative energien.

Allen Leech, som spiller Tom Branson, tror serien er kommet over halvveis.

– Vi har alltid villet avrunde Downton på våre premisser. Jeg tror ikke det blir fem sesonger til, men kanskje to eller tre?

Laura Carmichael, som spiller Lady Edith, gruer seg til slutten, når enn den kommer.

– Jeg kommer til å være et følelsesmessig vrak når det skjer. Hver eneste dag kommer til å ende i tårer. Vi har hatt en fantastisk tid, men den dagen Julian sier det er over, så er det over. Det er i hans hender.

Den som ser for seg den tidligste slutten er «den nye gutten», Tom Cullen.

– La serien være kort, ikke dra det for langt. Jeg tror den bør avsluttes tidlig snarere enn sent. Den er så god at man ikke vil at den skal miste påvirkningskraften sin. Jeg vil holde serien kort og god.

Sikkert er det uansett at mange hundre tusen nordmenn kommer til å benke seg foran serien denne gangen også.

Den forrige episoden som var en halvannen times lang julespesial, hadde 546.000 seere, mens fjerde sesong lå på om lag 600.000 seere i snitt.

NRK møtte «Downton Abbey»-stjernen

NORGESVENN: Tom Cullen spiller Lord Gillingham.

NRK møtte Downton Abbey-stjernen.

RØRT OVER Å FÅ ROLLEN: Daisy Lewis spiller lærerinnen Sarah Bunting.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.