Hopp til innhold

Google flagger homostandpunkt foran Sotsji-OL

Verdens største søkemotor bruker banner i regnbuens farger som en kommentar til den russiske homolovgivningen.

Google med protest foran OL i Sotsji.

«Å drive med idrett er en menneskerett. Alle mennesker skal ha muligheten til å drive med idrett, uten noen form for diskriminering – og i den olympiske ånd, som krever gjensidig forståelse, vennskap, solidaritet og fair play.» – Oversatt av Google fra det olympiske charteret

Foto: Skjermdump

Tradisjonen tro gir Google plass til store arrangementer på startsiden sin, og OL i Russland, som starter i dag, er ikke noe unntak.

Denne gang har imidlertid Google lagt inn det som må kunne tolkes som en protest i banneret sitt. Det bærer nemlig de samme fargene som det velkjente regnbueflagget, et symbol for LHBT-personer (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner).

Under banneret står det olympiske charteret:
«Å drive med idrett er en menneskerett. Alle mennesker skal ha muligheten til å drive med idrett, uten noen form for diskriminering – og i den olympiske ånd, som krever gjensidig forståelse, vennskap, solidaritet og fair play.» – Oversatt av Google fra det olympiske charteret

Både den engelske, norske og russiske versjonen av søkemotoren inneholder samme banner og charter.

Google: – Taler for seg selv

Russland innførte i sommer en anti-homolov som kriminaliserer all positiv omtale av homoseksualitet overfor mindreårige, og som gjør det straffbart å vise sin seksualitet åpenlyst.

Mange idrettsutøvere og statsledere har gått kraftig ut mot loven. Torsdag krevde FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, slutt på diskrimineringen under en tale til IOC – den internasjonale olympiske komité.

Google har ingen ytterligere kommentar til dagens doodle, får NRK opplyst. De mener at den, sammen med sitatet fra det olympiske charteret, egentlig taler for seg selv.

Til Danmarks Radio sier søkemotorens nordiske kontor at «OL handler om å samle folk på tvers av ulikheter, noe Google vil hylle».

Flere protester

Regnbuefargene brukes nå verden over av flere selskaper og organisasjoner i anledning OL-starten. Se et utvalg nedenfor:

Den norske kunstneren Bjarne Melgaard har sammen med artisten Annie sluppet en «kysseprotest»:

Engelske Channel 4 markerer OL-starten slik (les pressemeldinga her):

Canadian institute of diversity and inclusion mener OL alltid har vært litt gay: (instituttet for mangfold og inkludering i Canada)

Den svenske radiokanalen NRJ projiserte regnbuens farger på den russiske ambassaden i Stockholm fredag morgen. Se video av stuntet hos svenske Expressen.

Klippet med 2000 tilskuere som synger den russiske nasjonalsangen ikledd regnbuens farger, har blitt vist over 450.000 ganger på Youtube:

Tysklands OL-drakter har fått mye oppmerksomhet grunnet nettopp regnbuefargene:

Laster Twitter-innhold

Gangfelt i regnbuens farger

Også her hjemme har motstanden mot Russlands homolovgivning blitt markert i flere måneder.

En augustnatt i fjor gikk noen til aksjon utenfor den russiske ambassaden i Oslo og malte fotgjengerovergangen i regnbuens farger.

Homoprotest utenfor den russiske ambassaden i Oslo

Fargerikt utenfor den russiske ambasaden i Drammensveien i Oslo.

Foto: Henrik Vold / NRK

Våre naboer i vest på Island har også markert sin avsky mot den økende diskrimineringen av homofile i vertslandet for OL.

Borgermesteren i Reykjavik gikk i fjor sommer ut og sa at de ville avslutte sitt vennskapsforhold til Moskva.

Russiske homofile var tidlig ute med å protestere allerede for ett år siden da lovforslaget ble kjent. Rundt 20 aktivister arrangerte en kysseprotest utenfor nasjonalforsamlingen i Moskva, noe som endte i basketak og arrestasjoner.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)