Gnistrende Thåström

Thåström leverte en gnistrende go konsert på Roskilde lørdag kveld. Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK.

Thåström leverte en gnistrende go konsert på Roskilde lørdag kveld. Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK.

Gjennom 25 år har Thåström vært en av Sveriges ledende krafter. Først med Ebba Grön, deretter Imperiet og så på egen hånd. Kanskje har han aldri vært bedre enn nå.

Anmeldt av Leif Gjerstad.

Se flere bilder av konserten til Thåström på Roskilde Festival 2006

Mer om Roskilde '06!

Alene, med gitaren, entrer Thåström scenen og lar sin raspende personlige stemme fylle ”Brev” med melankoli og ettertenksomhet, før han med intens hudløshet fortsetter med ”Fan, Fan, Fan” om kjærligheten som kunne ha vært, begge fra hans siste plate ”Skebokvarnsvägen 209”, en oppvekstskildring av det nakne slaget.

Den inneholder en ettertenksomhet som står litt i kontrast til energien og raseriet den gamle ungdomspønkern en gang hadde. Men det går likevel en rød tråd gjennom hele hans karriere, noe som kom klart til syne da han på Roskilde mikset nytt og gammelt, fra pønkklassikeren ”Du ska va president” til låter fra Skebokvarnvägen. Uten at noe noen gang føltes malplassert.

Rastløs vandring

For Thåström har et engasjement som gjør at han musikalsk er like rastløs som han på scenen rusler hvileløst rundt. Og hans rastløshet paret med engasjementet sørger for at han nekter å hvile på gamle laurbær. I stedet for å velge den enkle veien, å spille gamle låter slik folk husker dem, gir ham dem et lydbilde som plasserer dem midt i Thåströms tilværelse anno 2006.

Det kan være mørkt, det kan være dvelende, det kan være vart og det kan være industrielt. Og rundt de fire stolpene bygger han en fascinerende og suggerende stemning som føles like intens enten han tar den helt ned eller tillater seg en støyende utblåsning i sinnets og frustrasjonens tegn.

Hypnotiserende intenst

Og måten han gjør det på er altså full av kontrasterende elementer som smelter sammen til en enhet. Med like sugende som dvelende ”Jeffrey Lee Pierce” fra sistealbumet og de energiske låtene ”Alla vill til himmeln” fra første soloplata og Ebba Gröns ”Jag tittar på tv” som to eksempler på hvordan ektefølt engasjement og intensitet kan formidles med ulike virkemidler. Og sammen skape en hypnotiserende helhet som viser at Thåström er like vital og relevant som noensinne.

PS!

Thåström spiller også på Storåsfestivalen i Trøndelag i slutten av juli. Publikum kan glede seg!

Lenker

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.