Hopp til innhold

Gledelig gjensyn med scenen

Etter ulykken i 2009 visste ikke Hellbillies' Aslag Haugen om han noen gang kunne synge og spille igjen. Ved hjelp av en vannflaske og et tjukt blåserør gjenerobret han scenen.

Aslag Haugen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX


– Jeg var kjempefornøyd da jeg klarte å spille en d-dur. En D har aldri vært så fin noen gang! Og da jeg plutselig en dag kunne spille H-moll uten å bite tenna sammen, da skjønte jeg at dette kom til å gå veldig bra, sier han og ler.

Aslag Haugen ler hjertelig nå. Men det har vært en lang vei fra fallet på Skippagurra-festivalen sommeren 2009, da han brakk nakken og begge håndleddene. Dramatisk for en musiker som lever av å spille gitar og synge.

– Da jeg falt husker jeg at jeg rakk å tenke: «dette går skikkelig til helvete». Men jeg hadde jo englevakt, der jeg landa var det gressplen. Rundt lå det masse stålrør, hadde jeg slått hue i en av dem hadde jeg vært steindau, sier han.

Kunne mista stemmen

Hellbillies- vokalist Aslag Haugen snakker ut etter fallet

Aslag Haugen brakk nakken og begge håndleddene da han falt ned fra scenen på Skippagurra-festivalen i 2009.

Foto: KNUT ERIK KNUDSEN / Scanpix

Aslags utfordring har vært å trene opp nakke, skuldre og rygg. Nakkeskaden betød operasjon, og for å operere nakken går kirurgene inn foran på halsen og rydder vei, blant annet ved å flytte på stemmebånd.

For mange betyr det at stemmen for alltid forandres – den blir hes eller forsvinner helt.

– Kommer jeg til å fikse dette? Kan jeg fortsette med det jeg liker best? Blir jeg trygda? Det var mange spørsmål. Du kan lett grave deg ned i et digert, svart høl. Heldigvis hadde jeg mye støtte, og det har jeg satt veldig pris på, forteller han.

En halvtom vannflaske og et blåserør ble Aslag Haugens absolutt viktigste ting.

– Det er rett og slett for å bygge opp muskulaturen rundt stemmebåndet. Det må trenes opp igjen etter en sånn smell som jeg har fått, forklarer han før han lager en o-lyd mens han blåser bobler i vannflaska.

– Tøft med arr

Radiodokumentarens Agnes Moxnes fulgte Aslag Haugen på veien mot å få stemmen og kreftene ordentlig på plass før konsertturneen sommeren 2010. Samtidig skulle Helbillies i studio og produsere sin tolvte plate, ”Leite etter Lykka”, som kom ut i juni 2010.

Skuldrene og ryggen plager ham fortsatt, og merkene etter ulykken er fremdeles tydelige.

– Det ser litt tøft ut, gjør det ikke? Alle mannfolk skal ha et arr på halsen vettu, sier Aslag Haugen med et smil.


Møt Aslag Haugen i Radiodokumentarserien «Sangeren og Tingene» lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl. 21.03. Programmet ble sendt første gang i mai 2010.

Av Agnes Moxnes, teknisk regi Lillian Grønning. Konsulent Berit Hedemann.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober