Hopp til innhold

Gladnyhet for kvinnehjerter

Humor beskytter kvinner mot å dø av hjerte- og karsykdom, lungebetennelse og influensa. Det viser en norsk studie. – En gledelig nyhet, sier Else Kåss Furuseth.

Else Kåss Furuseth

EN GLEDELIG NYHET: Komiker Else Kåss Furuseth er strålende fornøyd med at god humor faktisk forlenger livet. En ny norsk studie beviser dette.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sven Svebak

HUMOREKSPERT: Professor emeritus, Sven Svebak har ledet studiet om humoristisk sans.

Foto: NRK

Du bør faktisk smile og være glad for hver dag som går. For nå er det vitenskapelig bevist: vennlig humoristisk sans forlenger livet.

Gjelder ikke «mobbehumor»

I en studie ved NTNU har man fulgt 55.000 voksne gjennom 15 år, og funnet ut at særlig kvinner med over middels sans for «vennlig» humor – ikke «mobbehumor» – var beskyttet mot hjerte- og karsykdommer.

Den samme humoren beskyttet dem også mot enkelte infeksjonssykdommer, blant annet lungebetennelse og influensa.

– Det er ikke smil og latter, men evnen til å tenke humoristisk: vennlighet og godt humør som betyr noe, sier leder av studien, professor emeritus og humorekspert Sven Svebak ved NTNU og forklarer:

– Det er en vanlig misforståelse å tro at den som smiler og ler mest har størst sans for humor. Men begrepet «sans for humor» er sammensatt av flere komponenter, og det er ikke affektkomponenten, men den kognitive komponenten som kan bety noe for redusert dødelighet, sier han.

Norsk humorserie. (10:10)
Stine Buer, Pernille Sørensen og Kristin Skogheim om livets små og store absurditeter.

– En gledelig nyhet

Forskningen har pågått over 15 år, men det er først nå at man begynner å se beviser på livslengde.

– At noen ringer en torsdag kveld og forteller meg dette er nesten det morsomste, sier komiker Else Kåss Furuseth og ler.

– Jeg har lenge hatt mistanke om at jeg er i faresonen som en person som kan få hjerte- og karsykdommer. Dette tar jeg som en gledelig nyhet. Det med lungebetennelsen tar jeg som en bonus, sier hun.

Menn ikke like beskyttet

Det er første gang i historien at forholdet mellom sans for humor og dødelighet er testet over vel 15 år i en stor voksen befolkning.

– I publikasjonen har vi kontrollert for en rekke kjente årsaker til død, slik som kjønn, alder, utdanning, mosjonsvaner, overvekt og røyking. Vi kontrollerte også for angst og depresjon, sier Svebak til NRK.

Menn med sans for humor var også beskyttet mot å dø av infeksjonssykdommer, men humoren hadde dessverre ikke samme effekt på hjerte- og karsykdommer hos dem.

– Det overrasker oss at humor beskyttet kvinner når det gjelder hjerte- og karsykdommer, men ikke menn.

– Voksne må hjelpe barn

Sven Svebak mener resultatene støtter opp om at voksne må hjelpe barn til å utvikle en vennlig sans for humor allerede i tidlig barndom.

– Voksne må ikke være redde for å fremstå som gode rollemodeller som hjelpe dem til å utvikle sosiale ferdigheter til å skape gode relasjoner og personlige ferdigheter som beskytter mot stress og krisemaksimering.

Studien er publisert i siste nummer av det vitenskapelige tidsskriftet Psychosomatic Medicine.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober