Hopp til innhold

Gjør NRK-comeback i påskekrim

«Hallo i uken» har fått med NRK-veteran Einar Lunde på laget for å lage sitt årlige påskemysterium.

Einar Lund i påskekrim for HAllo i uken

Einar Lunde sniker seg med på gruppebildet av skuespillerne som skal lage «Hallo i uken»s påskekrim. Fra venstre Jan Martin Johnsen, Håvard Bakke, Einar Lunde, Silje Torp Færøvåg og Espen Reboli Bjerke.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Satireprogrammet «Hallo i uken» har for tredje år på rad laget sin egen påskekrim. Og tradisjonen tro er det en ellevill kriminalhistorie som skal underholde påsketuristene i år.

«Hallo i uken» fått med seg NRK-pensjonist Einar Lunde for å sette det rette nyhetspreget på «Jakten på påskenøtten». Og nyhetsveteranen støtte raskt på utfordringer da han skulle lese inn replikkene.

– Dette er veldig uvant, for når jeg holder foredrag gjør jeg det alltid uten manus. I Dagsrevyen skrev jeg mine egne tekster, men her må jeg forholde meg til det noen andre har laget, så dette er så absolutt en ny utfordring, sier en påskeblid Lunde til NRK.no.

– Ellevilt manus

Einar Lunde i studio

Nyhetsoppleser Lunde i dyp konsentrasjon under innspillingen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Påskekrimmen beskrives som et «klassisk nøttemysterium på høyt politisk nivå». Føljetongen skal være en salig blanding av «Broen» og Lysbakken-skandalen.

– Det er kjempemorsomt å få være med på noe slikt. Manuset er ellevilt, så dette er kjempegøy. Og dessuten får jeg en grunn til å være tilbake på gamle trakter og hilse på mine gamle kollegaer, forteller nyhetsveteranen.

Gode minner

Han pensjonerte seg i 2010, men har fremdeles full kalender. Lunde er en populær foredragsholder, og var for en stund siden med i NRK-serien «En sterk historie». Der reiste han tilbake til Sudan, og fortalte om sine dramatiske opplevelser som journalist i det krigsherjede landet på 80-tallet.

Studio K21 der årets påskekrim spilles inn, har en helt spesiell betydning for NRK-veteranen.

– Da jeg var ti år og sang i Sølvguttene var jeg mye i dette studioet. Bortsett fra nytt utstyr, er det nærmest uforandret siden den gang, så dette fremkaller gode minner, sier Lunde og speider ut over det verneverdige studioet.

«Jakten på påskenøtten» følger etterforsker Harry Tassens desperate kamp mot klokka for å hindre at nøtter på avveie vil ta livet av et gissel med nøtteallergi.

Mysteriet sendes på P1 langfredag, og P2 kl. 15 og 23 på påskeaften. Det går i reprise på NRK Gull, som sender påskekrim fra NRKs arkiv gjennom hele påskeuka.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.