Einar Lund i påskekrim for HAllo i uken - Einar Lunde sniker seg med på gruppebildet av skuespillerne som skal lage «Hallo i uken»s påskekrim. Fra venstre Jan Martin Johnsen, Håvard Bakke, Einar Lunde, Silje Torp Færøvåg og Espen Reboli Bjerke. - Foto: Kristian Rostad / NRK

Einar Lunde sniker seg med på gruppebildet av skuespillerne som skal lage «Hallo i uken»s påskekrim. Fra venstre Jan Martin Johnsen, Håvard Bakke, Einar Lunde, Silje Torp Færøvåg og Espen Reboli Bjerke.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Gjør NRK-comeback i påskekrim

«Hallo i uken» har fått med NRK-veteran Einar Lunde på laget for å lage sitt årlige påskemysterium.

Satireprogrammet «Hallo i uken» har for tredje år på rad laget sin egen påskekrim. Og tradisjonen tro er det en ellevill kriminalhistorie som skal underholde påsketuristene i år.

«Hallo i uken» fått med seg NRK-pensjonist Einar Lunde for å sette det rette nyhetspreget på «Jakten på påskenøtten». Og nyhetsveteranen støtte raskt på utfordringer da han skulle lese inn replikkene.

– Dette er veldig uvant, for når jeg holder foredrag gjør jeg det alltid uten manus. I Dagsrevyen skrev jeg mine egne tekster, men her må jeg forholde meg til det noen andre har laget, så dette er så absolutt en ny utfordring, sier en påskeblid Lunde til NRK.no.

– Ellevilt manus
Einar Lunde i studio - Nyhetsoppleser Lunde i dyp konsentrasjon under innspillingen. - Foto: Kristian Rostad / NRK

Nyhetsoppleser Lunde i dyp konsentrasjon under innspillingen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Påskekrimmen beskrives som et «klassisk nøttemysterium på høyt politisk nivå». Føljetongen skal være en salig blanding av «Broen» og Lysbakken-skandalen.

– Det er kjempemorsomt å få være med på noe slikt. Manuset er ellevilt, så dette er kjempegøy. Og dessuten får jeg en grunn til å være tilbake på gamle trakter og hilse på mine gamle kollegaer, forteller nyhetsveteranen.

Gode minner

Han pensjonerte seg i 2010, men har fremdeles full kalender. Lunde er en populær foredragsholder, og var for en stund siden med i NRK-serien «En sterk historie». Der reiste han tilbake til Sudan, og fortalte om sine dramatiske opplevelser som journalist i det krigsherjede landet på 80-tallet.

Studio K21 der årets påskekrim spilles inn, har en helt spesiell betydning for NRK-veteranen.

– Da jeg var ti år og sang i Sølvguttene var jeg mye i dette studioet. Bortsett fra nytt utstyr, er det nærmest uforandret siden den gang, så dette fremkaller gode minner, sier Lunde og speider ut over det verneverdige studioet.

«Jakten på påskenøtten» følger etterforsker Harry Tassens desperate kamp mot klokka for å hindre at nøtter på avveie vil ta livet av et gissel med nøtteallergi.

Mysteriet sendes på P1 langfredag, og P2 kl. 15 og 23 på påskeaften. Det går i reprise på NRK Gull, som sender påskekrim fra NRKs arkiv gjennom hele påskeuka.

Siste nytt: Kultur

 • Prince selger luksusvilla

  Den legendariske artisten Prince selger sin luksusvilla i Sør-Spania. Huset som artisten har eid i 16 år, selges via et norsk firma. Living-Estates.no spanderer fly, hotell og transport til og fra Marbella på dem som vil dra ned for en visningstur.

 • Mike Tyson - Foto: Christopher Polk / Getty Images
  Foto: Christopher Polk / Getty Images

  Lager film om Tysons liv

  Skuespilleren Jamie Foxx har takket ja til å spille Mike Tyson i en kommende spillefilm om bokserens liv, ifølge Variety. Filmen har ennå ikke fått en regissør, men manusforfatteren bak «The Wolf of Wall Street», Terrence Winter, skriver manuset.

 • Mark Zuckerberg - Foto: Jeff Chiu / Ap
  Foto: Jeff Chiu / Ap

  App med gratis internett i Zambia

  – Det dyreste med mobilt internett er ikke smarttelefonen; det er dataen, sier Facebookgründer Mark Zuckerberg. Nå lanserer Internett.org, en veldedig organisasjon støttet av Facebook, apper for gratis nett i fattige land, først Zambia, ifølge Wired.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.