Hopp til innhold

Gjenåpner etterforskning av nobelprisvinners død

Chilenske myndigheter skal gjennomføre nye analyser av dikteren Pablo Nerudas levninger for å avgjøre om han kan ha blitt forgiftet av Pinochet-regimet.

Pablo Neruda mottar Nobels litteraturpris

NOBELVINNER: Pablo Neruda mottok Nobels litteraturpris i 1971, bare to år før sin død. Flere i kretsen rundt poeten har hevdet han ble forgiftet av Pinochet-regimet, og pekt på at han kunne blitt en viktig regimekritiker.

Foto: HO / AFP

Pablo Neruda

I 2013 ble Pablo Nerudas grav åpnet, og levningene analysert. Etterforskerne fant ingen direkte spor etter giftstoffer.

Foto: HANDOUT / Reuters
Salvador Allende og Pablo Neruda

STØTTET ALLENDE: Pablo Neruda stilte selv til valg som president, men trakk seg og ga i stedet sin støtte til sosialisten Salvador Allende.

Foto: HO / AFP

– Det er tegn på at han ble forgiftet, og de peker mot spesifikke stoffer, sier Francisco Ugas, leder for Chiles menneskerettsmyndighet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Gravde opp og testet levninger

Det er ikke første gang påstandene om at den høyt skattede chilenske poeten ble tatt av dage blir etterforsket. I 2013 ble Nerudas grav åpnet, og levningene testet for spor av gift.

Analysen konkluderte den gang med at det ikke var noen bevis for at Neruda ble forgiftet.

Nå skal levningene også analyseres for spor av tungmetaller, samt for celle- og proteinskader som indirekte kan påvise forgiftning.

Hevder Neruda ble injisert med gift

Den venstreradikale chilenske poeten Pablo Neruda døde 69 år gammel i 1973, kun tolv dager etter militærkuppet som brakte general Augusto Pinochet til makten.

Offisielt var dødsårsaken prostatakreft, men flere i kretsen rundt ham har mistenkt at den venstreradikale poeten ble forgiftet.

Nerudas sjåfør har hevdet at agenter for Pinochet-regimet injiserte Neruda med gift mens han var innlagt på Santa Maria-klinikken i hovedstaden Santiago.

Neruda var aktivt medlem av Chiles kommunistparti og en markant støttespiller for Chiles demokratisk valgte president Salvador Allende, og kunne blitt en viktig figur for opposisjonen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.