Hopp til innhold

Gjemte spionkode i Google Chrome-tillegg

Over én million nettbrukere kan ha blitt utspionert av et tillegg til den populære nettleseren Google Chrome.

Google Chrome nettmarked

I Google Chromes nettmarked kunne brukere laste ned tilleggsprogrammet med skjult spionkode. Data om din nettbruk ble sendt til USA og solgt videre.

Foto: skjermdump

Spionprogrammet var skjult i kildekoden til tilleggsprogrammet «Webpage Screenshot» som gjør det enklere for brukeren å ta bilder av innholdet på dataskjermen (skjermdump).

Det var også skrevet slik at det ikke ble aktivert før én uke etter at utvidelsen var installert og tatt i bruk, og var vrient å oppdage.

Etter at den svenske avisen Dagens Nyheter avslørte saken, har Google i dag meldt at de tar ned denne delen av koden med umiddelbar virkning.

Oppdaget underlig mønster

Programtillegget kan lastes ned i Googles Chrome nettmarked. Det markedsføres som en rask og enkel løsning for å ta bilder av nettsider. Slike programtillegg, eller «plugins», ligner litt på apper. De installeres i nettleseren, men er utviklet av eksterne firmaer.

Når man laster ned utvidelsen Webpage Screenshot får man beskjed om at programmet «får adgang til å lese og endre alle dataene dine på nettsidene du besøker».

Og gjemt i kildekoden for dette programmet var det altså et spionprogram som sladret enda mer. Det ble oppdaget av det svenske sikkerhetsfirmaet Sentor. Oppdagelsen ble gjort da de overvåket datatrafikken hos kunder, og la merke til underlige mønstre.

Solgte informasjonen

DN har selv sjekket kildekoden og bekrefter funnet av spionprogrammet som gir datamaskinen beskjed om å sende opplysninger om hvilke nettsider du besøker til en server i USA, hvert eneste minutt.

Derfra selges informasjonen om din surfeadferd videre. Denne serveren er registrert på en privatperson med adresse i Israel.

Ifølge DN sendte også spionprogrammet data fra nettsider med kryptert innhold.

Google stopper tillegg

Saken er ikke politianmeldt. Ifølge Sentor MSS som selv ble rammet, er det liten vits i å gjøre dette fordi politiet sjelden har kapasitet eller kompetanse til å etterforske slike saker.

Gustaf Brusewitz som er nordisk kommunikasjonssjef i Google bekrefter overfor DN at programtillegget er endret som følge av avisens avsløring.

Google Chrome har siden lanseringen i 2008 vokst til å bli verdens mest brukte nettleser ifølge W3Schools, og er mer enn dobbelt så stor som Mozilla Firefox.

Les også: NRKbeta: Google skal ha stjålet informasjon og manipulert søkeresultater

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober