Hopp til innhold

Geolog Lars Harald Blikra om katastrofefilm: – Realistisk

I «Bølgen» spiller Kristoffer Joner geologen som passer på risikofjellet Åkneset. I virkeligheten er det Lars Harald Blikra som har denne jobben. Han har fått se klipp fra filmen, og beskriver den som både realistisk og urealistisk.

Seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, kommenterer den kommende storfilmen Bølgen. I virkeligheten er det nemlig Blikra som har ansvaret for fjellet som kommer til å rase og deretter skape en flodbølge.

FERSKT KLIPP: I det ferske klippet fra «Bølgen» ser vi hvordan Kristoffer Joner må krangle om varslingen av raset på Åkneset.

Lars Harald Blikra

BLIR EN TEST: Sjefgeolog Lars Harald Blikra ser på «Bølgen» som en test for hvor godt NVE har klart å formidle kunnskap om fjellet Åkneset. - Det blir spennende å se reaksjonene, sier han.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Like sikkert som at «Bølgen» åpner filmfestivalen i Haugesund 16. august, er det at fjellpartiet Åkneset kommer til å rase ut i Storfjorden og skape en ødeleggende flodbølge på 80 meter.

I Norges første katastrofefilm spiller Kristoffer Joner den erfarne geologen Kristian Eikjord, mannen som både må evakuere lokalsamfunnet og redde sin egen familie.

Virkelighetens Kristian Eikjord heter Lars Harald Blikra. Sjefgeologen ble et kjent fjes i fjor, da han en rekke ganger varslet om at fjellet Mannen kom til å rase.

Blikra er ikke bare ansvarlig for den standhaftige Mannen, men også høyrisikofjellet Åkneset, som «Bølgen» handler om.

Geolog Lars Harald Blikra har sett både traileren til filmen og et eksklusivt klipp som NRK har fått tilgang til.

Se klippet i videoen øverst i saken!

– Selve scenarioet er realistisk. Dette er en av de største naturkatastrofene som kommer til å skje i Norge, sier Lars Harald Blikra om monsterbølgen i filmen.

En stor bølger kommer inn over hus og gård

DØDSFJELLET FALLER: På folkemunne kalles Åkneset for «Dødsfjellet». Fjellpartiet har en over 700 meter lang og stadig voksende sprekkdannelse som utvider seg med 10 til 15 centimeter i året. Forskerne er enige om at fjellet kommer til å rase og da vil det skape en flodbølge.

Foto: Fantefilm Fiksjon/Filmweb

Treffer nært hjem

Geologen kjenner seg igjen i noen av problemstillingene som rollefiguren til Kristoffer Joner står overfor.

– Det er alltid et spørsmål om når vi skal varsle og hvor lang evakuering vi skal ha. Man skal ikke varsle for tidlig, men heller ikke for seint, sier Blikra.

Men når Åkneset faller ned i fjorden, skal varslingen allerede ha skjedd og lokalbefolkningen være i sikkerhet.

– Man vil se økte bevegelser lang tid i forveien. Det kommer ikke til å skje plutselig med et så stort fjell.

– Ville aldri ha godtatt det

I «Bølgen» oppstår det en konflikt mellom fagfolkene som overvåker fjellet. Varsling og evakuering kniver mot faktorer som næringsinteresser, panikk i befolkningen og sviktende turisme i Geiranger.

Sjefgeologen vil ikke tolerere et slikt press dersom Åkneset raser sammen.

– Jeg er ansvarlig og ville aldri ha godtatt et slik trykk, sier Blikra til NRK.

Folk står og ser på en datamaskin

SOLGT: «Bølgen» er forhåndssolgt til Frankrike, Tyskland, Canada, Kina, Hong Kong og Midtøsten.

Foto: Fantefilm fiksjon

Et av flere mulige scenarioer

Bølgen kinoplakat

BØLGEN: Actiondramaet «Bølgen» er fiksjon, men med et realistisk bakteppe. Filmen er en dramatisering av hva som kan skje dersom deler av Åkneset havner i Storfjorden.

Foto: Fantefilm Fiksjon/Filmweb

Martin Sundland, produsenten bak filmen «Bølgen», har selv vært oppe på toppen av Åkneset.

– Man kjenner en uro. Dette fjellet skal ned en eller annen gang. Geologene var klare på at det kommer til å skje i løpet av 30 til 100 år, men samtidig sa de «Dette er natur. Vi vet ikke helt, så du står her på eget ansvar.»

Nettopp det at ingen vet nøyaktig hva som kommer til å skje, eller når noe kommer til å skje, er også en del av utgangspunktet for filmen.

– Vi har ikke forsøkt å være helt presise på hvordan det kommer til å skje i virkeligheten. Men det er det jo ingen som har helt kontroll på, sier Sundland i selskapet Fantefilm Fiksjon, og legger til:

– Som filmskapere må vi tørre å ta oss noen friheter for å lage en spenningsfilm ut av situasjonen. Det finnes forskjellige scenarioer om Åkneset, og vi har laget vår versjon av det.

Til høsten kommer den norske storfilmen «Bølgen», laget av Fantefilm Fiksjon. Her er den nyeste traileren til filmen.

PÅ KINO I AUGUST: Filmen har et budsjett på 49 millioner kroner og ble spilt inn i Geiranger og i Romania våren 2014.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.